Зареждане

Какво да не ядем след тренировка?

Какво да не ядем след тренировка?
Публикувано на: Декември 13, 2011 в 18:39 ч
Снимка: wikimedia.org

Интензивната тренировка за изгаряне на много калории може да даде положителен ефект при изграждането на физиката ви, но в никакъв случай не ви дава зелена светлина да ядете каквото ви падне след нея. Ако сериозно сте се заели с качването на чиста мускулна маса и стопяването на излишните мазнини, трябва сериозно да погледнете и храненето след тренировка.

След изтощителна тренировка тялото изпраща сигнал на мозъка, като казва нещо от сорта "нахрани ме, по дяволите, умирам от глад!" В усилието си бързо да задоволи желанието си за засищане, мнозина избират грешните храни, които са пълни с не особено полезни съставки. Това освен че е лош ход за всеки, който иска да поддържа добро здраве, е особено вредно след тренировки, тъй като ще занижи ефекта от усилията положени в залата.

За да вземетео максимума от тренировката си, важно е да възстановите изразходваните калории от хранителна вещества в правилна комбинация от протеин и въглехидрати. От друга страна също така важно е ограничите калориите, които идват от нездравословни храни, натоварени излишно със захар и мазнини. Избягвайте приемането на този тип храни след тренировка, като така шансът да постигните загубата на излишно тегло или други поставени фитнес цели по-бързо е по-голям.

Сурови зеленчуци

Колкото и шокиращо да звучи, суровите зеленчуци не са от най-добрите храни след тренировка, тъй като просто не са достатъчни. Морковите, целината и броколите може да са много здравословни, но не стават за храненето след тренировка. Тези храни съдържат минимум калории, които не са в състояние да поддържат добър метаболизъм. Ако все пак държите на тях, комбинирайте ги с протеин от кисело мляко например, малко фъстъчено масло, ядки или хумус. Стойте далеч обаче от мазни кремчета.

хранене след тренировка


Много мазна бърза храна

Пържени картофки, чийзбургери, лют ход-дог и чипс звучи като храна, която бързо утолява глада след тежка тренировка, но освен това ще унищожат прогреса, който сте постигнали по време на тренировката. Всичката тази лоша мазнина забавя храносмилането, което е точно обратното на това, към което се стремите след тренировка. Целта след тренировка е да заредите изтощеното тяло с гликоген и да намалите, а не да увеличите, количеството мазнина, което се складира в тялото ви.

Солените храни

Приемането на солени храни като картофен чипс намалява нивата ви на калий, който е много по-важен елемент за възстановяването ви, от колкото солта. Калият, изключително важен минерал за функционирането на клетките, е много по-важен електролит от натрия. Тялото ви губи електролити по време на тренировка, така че последното нещо, което трябва да правите след тренировка е да намалявате количеството му със солен чипс.

Бекон

Беконът за закуска е приемлив, но само ако го ядете в началото на деня, така че тялото да се подготви за изгаряне през деня на тези приети калории. Иначе след тренировка той е бавно-усвояем и ще забави метаболизма ви, който се е забързал след упражненията. Ако искате нещо протеиново, ориентирайте се към яйцата.

Пица

Съжаляваме, но тази любима на всички храна не става за след тренировка, особено с многото сосове, които се слагат в нея. Дори само едно парче може да понижи резултатите от усърдната ви тренировка. Ако ви се яде нещо с кашкавал, комбинирайте го с препечен пълнозърнест хляб.

Газирани и "натурални" сокове

Когато сте жаден след тренировка, не утолявайте жаждата си с подсладени напитки, включително и спортни такива. Независимо дали е газирано или с фруктоза, подсладените напитки не помагат с нищо след тренировка, тъй като забавят метаболизма допълнително. Потърсете спортни напитки, само ако сте се потили изключително много, за да възстановите изгубените електролити. За да утолите жаждата си пийте вода и хапвайте банани за да си набавите калий.

Млечен шоколад

С много захар и калории, млечния шоколад реално не ви предсотавя нищо от това, което имате нужда след тренировка. Негавтивния ефект е много по-голям, от краткотрайната енергия, която получавате при една малка вафла. Тъмния шоколад обаче (обикновено поне 70% какао) е друга история. Той е полезен антиоксидант и спомага за намаляването на свободните радикали и съдейства за успокояване на възпалителните процеси, което помага за по-бързо възстановяване след работа. Само че го консумирайте с мярка.Сладкиши

Да, трябват ви въглехидрати за да възстановите изгубеното гориво в мускулите си (гликоген) след тренировката, но не и такива, които да запушат артериите ви, като тези носители на мазнини. По-добрия вариант на въглехидрати е препечена пънозърнеста питка с малко фъстъчено масло или сушени плодове.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес