Зареждане

5 причини да хапнеш нещо сладко

5 причини да хапнеш нещо сладко
Публикувано на: Октомври 23, 2012 в 10:00 ч
Снимка: wikimedia.org
Търсиш ли си оправдание, за да хапнеш някакъв десерт? Според последни проучвания сладките удоволствия са и полезни за здравето.
 
Разбира се, рафинираната бяла захар може да причини енергийна катастрофа в тялото ти, а сладоледът да се окаже пристрастяващ като наркотик. Въпреки това обаче, сладките удоволствия имат и някои благоприятни въздействия върху сърцето, резултатите, които целим чрез различни диети, и дори либидото. Ето 5 от най-добрите начина, по които яденето на десерт може да се отрази на тялото ти.
 
Предпазва те от сърдечни удари.
 
Няколко хапки шоколад на ден с лекота могат да понижат риска от сърдечен удар. В неврологично проучване участвали 37,000 шведи на възраст между 45 и 79, които записвали диетата си в продължение на 10 години. При тези, които приемали най-много шоколад (62.9 грама седмично в случая), вероятността от удар била 17% по-малка от колкото при хората, които се ограничавали от удоволствието напълно. "Ключовият елемент е, че при тези проучване се изследва приемането на черен шоколад," споделя Хийтър Калкот, диетолог. "Обикновенно това е шоколад с 60%-70% и нагоре съдържание на какао. Забележете, че повечето фирми, произвеждащи шоколад, често включват мляко към шоколадовата смес. Проверявайте внимателно съдържанието и или се придържайте към какаото на прах, или внимателно подбирайте Вашия черен шоколад."
 
Полезно е за закуска (може би).
 
Забрави какво постоянно е казвала майка ти за закуската. По-рано тази година учени от университет в Тел Авив открили, потвърдиха, че яденето на бискити и торта за закуска може всъщност да ти помогне със загубата на тегло. Проучването, публикувано в "Steroids", се концентрирало върху 200 възхрастни, следващи нискокалорични диети. Няколко души яли големи, калорични (600kcal) закуски, придружени от бисквити, парче торта или поничка. Останалите се придържали към 2 пъти по-нискокалорични (300kcal), богати на протеин храни като риба тон, белтъци, сирене и мляко. Късметлиите, които имали за задача да си похапват сладко, казали, че се чувствали по-малко гладни и апетитът им бил значително по-малък през деня. Освен това продължили да свалят килограми през втората половина на проучването, докато "въздържателите" си върнали част от това, което са изгорили. Калкот се притеснява, че добавянето на парче торта или рафинирана захар под една или друга форма може да доведе до известен срив няколко часа по-късно, така че препоръчва да подслаждаме утрото си по някакъв по-естествен начин. "Приемането на нещо сладко за закуска може да бъде съвсем просто - можете да добавите мед към овесените ядки, да овкусите киселото мляко с гранола или да си приготвите един бърз и лесен шейк със замразени плодове," споделя тя.
 
Шоколадът намаля кръвното налягане.
 
Друго оправдание да си купиш сладкиш: Същите флаваноиди, понижаващи риска от удар, намалят и кръвното налягате, макар и малко. Наскорошен обзор показва, че в 20 различни проучвания тези, които приемали между 3 и 100 грама черен шоколад или какао на прах всеки ден, понижили кръвното си налягане - обикновено от 2 до 3 mm/Hg. Както винаги, черният шоколад е героят и в този случай. "Приемането на черен шоколад като десерт честно означава, че се наслаждаваш и на наситените мазнини и захари, които вървят с него," казва Калкот. "Въпреки че тези съставки не отнемат благоприятния ефект на черния шоколад, това не ги прави полезни."
 
Ще се представяш по-добре в леглото.
 
Тиквата е с двоен ефект: Пълните с цинк семена са добре познати със способността си да увеличават нивото на тестостерон в тялото. Освен това ароматът на топъл тиквен пай може да подейства и като афродизиак. Проучване, проведено от изследователски център, занимаващ се с вкусове и аромати, в Чикаго, показва, че тиквеният пай увеличава потока на кръв към пениса с около 40% - освен това намаля и безпокойството. Дори и да не вярваш на ароматните аргументи, тиквените ястия са добър избор що се отнася до калории и други полезни хранителни вещества. "Тиквеният пай обикновено има към 300kcal на резен, съдържа и голяма доза витамин А, както и малко фибри, калций и желязо," казва Калкот.
 
Можеш да изгориш нежеланите килограми.
 
Само чрез мисълта за килограмите, които трупаш като ядеш "вредни" храни, можеш да се отървеш от тях. Участниците в проучване на минесотския университет били помолени да изберат закусчица, здравословна или не, и да преброят колко пъти я сдъвкват. Повечето, подложили се на диета, се почувствали по-задоволени и следователно упражнили повече самоконтрол докато ядат вредната храна, когато броели сдъвкванията вместо да дъвчат дивашки.  "Това наподобява метода, по който действат модифицираните програми, по които се водят следящите теглото си. Плодовете и зеленчуците не се зачитат за "точки", така че диетуващите имат правото да ядат колкото си искат от тях," споделя Калкот. "Харесва ми тенденцията плодовете и зеленчуците да се зачитат като хранителни вещества, а не захарта, "полезните" мазнини и калории." Или преведено с други думи - отдавай се на сладки удоволствия, стига да не прекаляваш със захарта и да си изяждаш зеленчуците.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес