Зареждане

Ръкавици и унции (oz)

Ръкавици и унции (oz)
Публикувано на: Януари 18, 2010 в 12:02 ч

Унцията, на английски ounce или oz, представлява мерната единица, в която се измерва тежестта на ръкавицата. Колкото по-тежка е ръкавицата, толкова по-трудно е да се нанесе удар. Разликата най-много се усеща в спаринг с ръкавици от 20 oz и в спаринг с ръкавици от 10 oz - така разбирате всъщност колко важен е обема на ръкавицата, който също зависи от унциите.

Спаринг

За спаринг може да се използват различни видове ръкавици, според вашите нужди.

8-10 oz - такива боксови ръкавици се използват в спаринг, където се набляга на техниката, прецизността и скоростта. По-леките ръкавици ви позволяват да нанасята по-бързи удари и по-голям брой, без да се притеснявате, че умората ще дойде бързо. Те са добри за тайминга и точността и се използват при нападателни спаринги. MMA и граплинг ръкавиците също са с малки унции, следователно не е желателно да се нансят силни удари с тях, защото травмите за спаринг партньора ви могат да бъдат сериозни.

12-16 oz - такъв размер ръкавици се използва за тежки тренировки, където и двамата трениращи трябва да се бият сравнително интензивно. Идеята на тези ръкавици е да подобри защитата ви и в същото време да имате различни варианти за удари, но и ви забавят малко, затова трябва внимателно да подбирате движенията си. Добри са за трениращи, които играят повече в защита или наблягат на силата и издръжливостта.

18 oz и нагоре - тези ръкавици се носят когато и двамата трениращи трябва да предизвикат психиката и физиката си. Размера и тежестта на тези ръкавици прави дългата тренировка много изтощителна и затова се използват за постигане на сила на удара и мускулна издръжливост.

Тренировка на чувал

Каквото и упражнение да правят боксьорите, каквито и цели да са си поставили, техните ръце трябва да са защитени винаги.

За тренировка на чувал повечето треньори препоръчват използването на 14 oz ръкавици. Освен тях боксовите бинтове са задължителни, защото те стабилизират китката. Има треньори, които съветват за работа на чувал да се използват най-тежките ръкавици, които можете да намерите. Ръкавиците от 14 oz предлагат добра защита на ръцете, но ако искате да наблегнете на по-леки и бързи удари, може да използвате и по-леки боксови ръкавици. Размера на ръкавиците е важен, тъй като колкото по-тежки са, толкова по-голяма защита предлагат за Вас и опонента ви, но се изморявате малко по-бързо.

Тежестта на ръкавиците идва от подплънката им. 20 oz е много голяма подплънка, а 12 oz е по-малка и силните удари се усещат повече от вашия опонент.

Има два вида ръкавици, от които се нуждаете. Най-вече се нуждаете от 12 oz за работа на чувал или лапи. Ако на чувал тренирате бързина и прецизност на удара, може да използвате и разпространените уредни ръкавици с по-малко унции. Ако смятате да правите сериозни спаринг тренировки, с които да наблегнете на силата и няма да щадите противника си, по-добре използвайте 16 oz или 18 oz ръкавици. Спаринг все пак може да се прави и с 12 oz и 14 oz ръкавици, но без значение какъв е избора ви, винаги пазете спаринг партньора си! Никога не използвайте едни и същи ръкавици за спаринг и за тренировка на чувал.

Повече относно избора на боксови ръкавици може да прочетете и в статията Съвети при избор на боксови ръкавици.

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес