Зареждане

Няколко мотивационни съвета при отслабване

Няколко мотивационни съвета при отслабване
Публикувано на: Ноември 23, 2019 в 18:41 ч
Пътят към успешното сваляне на килограми е пълен с препятствия. В някои моменти навярно имаш дори и чувство, че не мърдаш на никъде.

Отслабването се постига със следенето на редица фактори. Затова и всеки се сблъсква с поне няколко по-трудни ситуации, когато гори излишни мазнини. Подбрали сме най-честите проблеми - започваме с първия.


Избегни депресията


Преди да започнеш да отслабваш, важно е да си си поставил ясна цел. Това може да се окаже решаващо за успеха ти. За жалост, много хора се амбицират прекалено много и залагат крайно оптимистични цели - далеч от постижимото. Това води и до съответните усложнения, като депресията е едно от тях. Начинът, по който се дефинира една цел е от изключителна важност.

Най-лесното решение е да следваш SMART модела. SMART (акроним от Specific, Measurable, Achievable, Relevant и Time-bound) предполага да имаш заложена цел, която да отговаря на следните критерии:
  • Да бъде конкретна.
  • Да може да се измерва.
  • Да бъде постижима.
  • Да бъде съобразена с теб.
  • Да е обвързана с времето.

В колкото повече детайли влизаш, толкова по-лесно ще следваш плана си, като също ще имаш и по-добра представа за това, което ти предстои като трудност. Не само, че ще понижиш риска от депресия, ами и ще се мотивираш допълнително да работиш още по-целеустремено.

Разделяйки голямата цел на няколко по-малки, но по-постижими цели, можеш да стигнеш много далеч. Самото посещение на залата също може да бъде една малка, но задоволителна задачка, която да ти дава тласък по пътя.


Пребори самотата


Ще ти помогне много някой, на когото можеш да споделяш проблемите си. В идеалната ситуация, той би преминавал през същите трудности като теб. В интернет има редица блогове по темата, където можеш да се запознаваш с мненията на други в твоето положение, както и да споделяш своето. Във Facebook също има полезни групи за споделяне на опит.

Разбира се обаче, по-добро от личния контакт няма - затова най-добре си намери другар, с когото заедно ще можете да извървите пътя. По-лесно е, когато не си сам.


Намери мотивация


По-лесно се следва режим, ако си мотивиран. Не е рядкост човек да изгуби мотивация, но е важно да може да си я връща и да намира винаги причина да продължава напред. Понякога са достатъчни няколко думи от близък. Ако си открит за проблемите си със своето семейство, те ще разберат, че имаш нужда от тяхната подкрепа и навярно ще ти я дадат.

Ако през цялото време се подлагаш на съмнения и никой не може да те убеди, може би специалист-психолог ще ти помогне. Това са професионалисти с дългогодишен опит, а да не говорим, че много хора се чувстват по-уверени още след първата среща. Важно е да си откровен и да отговаряш на въпросите искрено. Ако пазиш тайни, само ще си навредиш. С времето ще станеш по-дисциплиниран и няма да ти се налага да търсиш постоянно мотивация.


Избягвай погрешните методи


Сваляйки тегло по неправилен начин, може и да не усетиш резултати. Ако в продължение на месеци не си мръднал, въпреки че си следвал стриктно плана, може би е време да се консултираш с професионален треньор. Той може да ти изготви хранителен режим, специално заа твоето тяло, както и индивидуална тренировъчна програма, която да можеш да следваш.

Експериментирането също е важно, особено в началото. Това, което е работело за някой друг, не винаги ще работи и за теб. Тялото на всеки човек е различно и е много важно да следиш знаците, които ти подава твоето, за да адаптираш съответно и режима. Тук професионалната помощ също може да бъде полезна, но с времето ще се научиш да обръщаш внимание на тялото си и да постигаш все по-добри резултати.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес