Зареждане

Как да избереш най-подходящото бойно изкуство?

Как да избереш най-подходящото бойно изкуство?
Публикувано на: Януари 2, 2020 в 20:43 ч
С популяризирането на бойните изкуства през годините, все по-вероятно става човек да се запита кое е най-подходящото за него?

Ако и ти си един от тях - имаш късмет, защото си на правилното място - в следната статия ще разгледаме как да си харесаш бойно изкуство, дори и да нямаш абсолютно никакъв опит.

Ще анализираме част от възможните мотивации, които биха те накарали да се занимаваш с бойни спортове, и ще разгледаме ефектите, които биха имали върху дисциплината, която ще избереш. Освен това сме подготвили и допълнително информация за различните стилове, както и няколко конкретни примера за бойни изкуства, които можеш да научиш, както и какво ще ти даде всяко от тях. Да започваме!

Каква е твоята мотивация?


Когато си търсиш бойно изкуство, на което да се посветиш, добра идея е да се запиташ какво те кара да го направиш.

Искаш да влезеш във форма? Или искаш да можеш да се защитаваш? А защо не и двете?

След като си наясно с това, което искаш да извлечеш от изкуството, изборът ти ще бъде в пъти по-лесенн.

Видове бойни изкуства


Преди да продължим към отделните изкуства, нека разгледаме видовете, на които се делят.

Страйкинг


Страйкинг изкуствата вкарват в употреба различни части на тялото, за да се нанесе щета на опонета - обикновено с удари и ритници. Позволените техники варират според изкуството.

Граплинг


При базираните на граплинг бойни изкуства можеш да очакваш много захвати, като целта често е да повалиш противника на земята, да го задържиш там или да го заключиш по някакъв начин, за да не може да се движи.

Въоръжени


Както можеш да предположиш, при бойните изкуства от този вид се използват различни оръжия. Причината да са все по-малко популярни сред масите е, че като цяло ходим невъоръжени и уменията, които можеш да придобиеш, стават все по-трудно приложими в действителност.

Все пак си остават доста забавни, като можеш да си правиш наистина интересни и различни тренировки.

Кои са най-популярните бойни изкуства?


Бойните изкуства по света са наистина разнообразни и безчет, и за да улесним избора ти, подготвихме 7 от най-популярните, до които ще имаш и най-лесен достъп.

Джудо


Какво представлява?

Джудото е олимпийски спорт, създаден в Япония от Jigoro Kano. Kanoo решава да адаптира и преобрази традиционното японско джиуджитсу, тъй като самият той бил значително по-дребен от партньорите си в залата. Вземайки това предвид, Kano бил решен да създаде изкуство, което да позволи на по-дребния в неравностойна битка да използва размера на противника си в своя полза.

Какво можеш да очакваш?

Джудото е граплинг спорт и се както на земя, така и в стойка. Целта е да тръшнеш противника на земята по гръб, да го притиснеш (отново по гръб към земята) или да го заключиш за крайник или чрез задушаване. Практикува се с ги, състоящо се от три елемента - кимоно, панталон и колан.

Това ли е твоето изкуство?

Да си го кажем направо - в джудото има физическа близост, така че ако не ти е комфортно постоянно някой да ти бъде в личното пространство, то навярно не е за теб. Помисли и за моментите, в които ще си на земята, а ситуацията може да стане клаустрофобична.

Така поставено, джудото учи на дисциплина и предлага невероятна възможност за цялостна тренировка и придобиване на нови умения при самозащита.Бразилско джиуджицу


Какво представлява?

Бразилското джиуджицу (BJJ) е наследник на джудото - изкуство, пренесено в Бразилия от ученик на Jigoro Kano.

За разлика от джудото обаче, бразилското джиуджицу се практикува предимно на земя, като целта тук е да се заключи противника с някоя от разнообразните позволени техники. Ако не завърши с ключ, една среща може да бъде отсъдена като равна или да се избере победител на база натрупани точки.

Какво можеш да очакваш?

Бразилското джиуджицу е физически натоварващо, което означава и че е идеално, ако искаш да влезеш във форма. Затова да не те и изненадва, ако се окажеш зрител на спаринг срещите при първите си посещения в залата.

Това, което е по-интересно обаче е, че BJJ изисква и голяма доза мисъл - техниките за защита и атака са наистина много и разнообразни, като това е и причината сдобиването с черен колан да отнема по повече от 12 години.
 


Има два вида бразилско джиуджицу - традиционно, което се тренира с ги, и такова, което се практикува с тясна екипировка, като рашгард.

Това ли е твоето изкуство?

Както джудото, бразилското джиуджицу не е подходящо за хора, изпитващи клаустрофобия и държащи на личното си пространство. Не всеки би се израдвал на идеята да бъде в продължение на 3 минути под противник, който се опитва да те удуши. Имай предвид все пак, че след известно количество тренировки, ти ще си този, който ще е отгоре - така вече звучи по-добре, нали?Муайтай


Какво представлява?

Муайтай, или "изкуството на 8-те крайника", е страйкинг изкуство, произхождащо от Тайланд.

Подобно на бокса, муайтай състезанията се провеждат на рундове, като при професионалистите те са рундовете са 5 по 3 минути.

Целта при муайтай е или да нокаутираш противника си, или да спечелиш повече рундове, за да се сдобиеш с победата.

Какво можеш да очакваш?

Муайтай безспорно е сред най-интензивните бойни изкуства - най-малкото защото се позволяват удари с лакти и колена, редом с редица други удари и мятания.

Освен това, муайтай донякъде позволява и граплинг под формата на клинч, при което боецът увива ръце около врата на противника. В тази позиция са разрешени също и удари.

Муайтай най-често се практикува с муайтай ръкавици и шорти, като не е изключено по време на тренировка да се ползват протектори за крака и глава.
 

 
Това ли е твоето изкуство?

Муайтай е едно от най-ефективните бойни изкуства, което можеш да научиш, заради голямото разнообразие от позволени техники.

В последствие, ако имаш амбиция да се занимаваш със смесени бойни изкуства, муайтай също може да ти даде една сериозна основа за развитие.

От друга страна, ако си търсиш нещо по-спокойно, може би муайтай не е точно за теб.Кикбокс


Какво представлява?

Кикбоксът много прилича на муайтай, само че при него се разрешават по-малко удари. Например, не можеш да риташ противника си в долната част на краката, което е изключително ефикасна и честосрещана техника в муайтай.

В традиционната си форма, кикбоксът не позволява също удари с колена и лакти - само тупаници и ритници.

Какво можеш да очакваш?

Кикбоксът е изключително техничен спорт, в основата на който лежи боксирането - за разлика от муайтай.

Като такъв, кикбоксът е добро основа, ако ти е интереснно да пробваш и други бойни спортове. Без значение дали говорим за муайтай, бокс или ММА, уменията, които ще придобиеш от кикбокса, могат лесно да се пренасят и в други дисциплини.Това ли е твоят спорт?

Ако си сигурен, че те влече страйкинга, но не знаеш накъде да поемеш, кикбоксът е един наистина добър вариант - просто няма как да сбъркаш. Ако ти допадне боксирането, можеш да продължиш с бокс, както и с муайтай, в случай, че играта с крака ти е по-интересна.

Като цяло, кикбоксът е приложим в редица ситуацции, като може да те дари с добри технически умения, които можеш в последствие да прехвърлиш и в други дисциплини.Карате


Какво представлява?

Каратето е навярно най-разпространенното бойно изкуство, като напоследък стана още по-популярно, след като беше добавено към Олимпийските игри, които ще се проведат тази година.

Каратето залага предимно на страйкинг. Произлиза от Япония и макар модерното карате да е едва на малко над 100 години, то е вдъхновено от традиции от преди хиляди години (някои от най-древните бойни изкуства произхождат от югоизточна Азия).

Какво можеш да очакваш?

Има различни видове карате, като най-често по състезания се играе за точки, които зависят от нанесените върху противника удари. Победител е този, който има повече точки, като победа може да бъде постигната и с преднина от повече от 8 точки по всяко време на състезанието.

Разбира се, има и състезания, които могат да се спечелят, ако противникът не може да продължи битката.

Катата е също характерна за каратето и представлява последователно изпълнение на техники срещу невидим противник, като целта е задържането на перфектна форма през цялото време.Това ли е твоето изкуство?

В случай, че искаш да се посветиш на бойно изкуство, но не ти допада физическият контакт, карате катата е изключително добър вариант за теб - ще усвоиш техниките правилно, без да отнасяш удари.

Каратето обаче може да изисква също много умения, тактическо мислене, добра техника и тайминг - особено по време на състезание, където се гонят точки. Добър пример е Stephen Thompson - UFC боец и бивш карате шампион. В клетката демонстрира завидни умения и опонентите му често изпитват трудности да го ударят.Бокс


Какво представлява?

Знаеш за какво става въпрос - говорим все пак за най-популярният боен спорт на света.

Въпреки че не е точно изкуство, в боксът отново двама противници се съревновават физически един срещу друг.

Какво можеш да очакваш?

Накратко - много кардио и техника. Боксовите мачове обикновено продължават по-дълго време и могат да бъдат крайно интензивни.

Както навярно се досещаш, технниките за нападение и защита са от изключително значение. Имайки това предвид, не би трябвало да те учуди и фактът, че за да станеш наистина добър боксьор, ще ти трябват години тренировки… и винаги ще има още какво да научиш.Това ли е твоят спорт?

Ако ти харесва да удряш с ръце и си фен на Rocky, то боксът ще ти допадне.

Не забравяй обаче, че боксът може да бъде ограничаващ откъм техники - ако търсиш по-цялостно развитие, може би муайтай и кикбокс ще бъдат по-добри варианти.ММА


Какво представлява?

ММА буквално се превежда като "смесени бойни изкуства" и, както можеш да предположиш, представлява микс от различни дисциплини, комбинирани в един спорт, със свои собствени правила.

Поради естеството на спорта, техниките в ММА са разнообразни и могат да се прилагат както в стойка, така и на земята. Позволени са също събмишъни / ключове.

MMA е сравнително нов спорт, популяризиран с появата на UFC в началото на 90-те. И въпреки че комбинирането на различни дисциплини не е нещо ново - например Jeet Kune Do на Bruce Lee, то ММА, в тази си форма, се появява едва преди 30-тина години.Какво можеш да очакваш?

Ще бъдеш засипан с информация - подготви се за това. Това се дължи на факта, че за да усвоиш основите, ще трябва да иммаш познания в стойка, в борбата, да поназнайваш ключове и други техники, за да можеш да ги съчетаваш според ситуациите.

MMA е може би най-сложно от всички други изкуства - без значение колко време си му посветил, винаги има накъде да се развиваш.

Това ли е твоят спорт?

Ако следиш UFC и не обичаш да се ограничаваш, то MMA е твоят спорт.

Обикновено хората започват с една дисциплина и се прехвърлят към MMMA в последствие, след като са изградили някаква основа.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес