Зареждане

Съвет от експерта: Какво се прави при травмирано кокалче на ръката?

Съвет от експерта: Какво се прави при травмирано кокалче на ръката?
Публикувано на: Юли 3, 2013 в 09:22 ч
Снимка: wikimedia.org

ВЪПРОС

От силен удар за пореден път спуках ставна капсула или нещо такова в кокалчето под средния пръст. Резултата е болка и оток. Какво точно се случва, как се лекува и каква терапия мога да правя за да мине по-бързо?
Мартин Стоименов, София

 

Отговор НА ЕКСПЕРТ

авицена

Екипът в центъра за рехабилитация, физиотерапия, неврология, ортопедия, психотерапия, дерматология и медицинска козметика стриктно спазва професионални медицински и етични норми. Ще бъдете посрещнати в атмосфера на спокойствие, загриженост за Вашия проблем, дискретност.

За контакти: web: www.svsbg.com; тел.:02/ 953 17 17; GSM: 0878 53 17 17

За да бъдем точни, коректни и полезни за Вас, бихме Ви посъветвали да следват следните съвети:
 
Логично е при удар да се съмняваме първо за счупване или спукване на костица. За да елиминираме или потвърдим тази вероятност, най-добре е да се направи рентгенова снимка.
 
Вследствие на резултата от рентгеновата снимка се подписва програма за възстановяване.
 
При всички случаи, най-доброто действие, което може да се предприеме още в първите часове от травмата е студен компрес, обездвижване на пръсти и китка и щадящо положение на ръката за около 10 дни (без удари).
 
Ако не направите рентгенова снимка, а всъщност има находка на счупване  и/или спукване на кост или дълбока травма на меките тъкани и не предприемете необходимите мерки за обездвижване – всичко ще бъде придружено със силна болка за дълго време, а деформацията, която се получава при нелекувани травми ще е на лице. При всеки човек тези остатъчни деформации са индивидуални.
 
Ако желаете да се възстановявате само с компреси, то всеки продукт за мазане с охлаждащо действие би Ви помогнал, като например Deep Relief, Бен-Гей и др.
 
За да се направи физиотерапевтично лечение, ще бъде най-добре ако има снимка. В случай без рентгенова снимка и точна диагноза може да се правят противовъзпаляващи и противооточни процедури – Ултразвук терапия, Магнитотерапия.
 
Като превантивна мярка за образуване на отток може да направите Кинезиотейпинг апликация против отток. Има отлично действие по време на тренировки и намалява значително шанса за образуването му. А при евентуално получаване на оток – то той е значително по малък.
Изпратете вашето запитване към наш експерт в дадена област.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес