Зареждане

Съвет от експерта: Схващане на врата след тренировка по борба

Съвет от експерта: Схващане на врата след тренировка по борба
Публикувано на: Юли 7, 2013 в 10:37 ч
Снимка: wikimedia.org

ВЪПРОС

Какво се прави при схващане на врата, получено в следствие на тренировка по борба?
VAm, Стара Загора

 

Отговор НА ЕКСПЕРТ

авицена

Георги Петров е кинезитерапевт и ортезист, част от екипа на Ортоцентър 1 - Ортотех. Завършил е кинезитерапия в НСА "Васил Левски", както и курсове по мануална терапия. Специалист в ортотиката, с интереси в рехабилитацията на гръбначно-мозъчни травми и спортна кинезитерапия.

За контакти: ул. "Константин Иречек" 1, гр. София
Телефон: 089 793 3982

Здравейте, на първо място е важно да обясните (най-добре на лекаря - невролог или ортопед) какво точно се е случило - имало ли е травма (например падане на глава, удар, душене) или схващането се е получило след тренировката. Освен това е важно дали има болка, изтръпване на ръцете, световъртеж или нещо друго необичайно. Трябва да се знае, че травмата може да е била минимална и да няма никакви други белези като оток, зачервяване и тн., затова трябва добре да си  припомните какво точно се е случило. Лекарят трябва да прецени дали и какви изследвания трябва да се предприемат. Най-често това са образни изследвания - рентген, скенер, ЯМР. В зависимост от находката се назначава и лечение - най-често консервативно. То включва:
  • носенето на шийна яка за различен период от време -10-20 дни. Това се прави за да се елиминират движения, които могат да нарушат възстановителния процес на повредените тъкани.
  • медикаментозна терапия - използват се нестероидни противовъзпалителни средства (най-често под формата на хапчета през устата) и понякога миорелаксанти - препарати за отпускане на мускулния спазъм. Рядко се добавят и витамини от Б групата, обикновено когато има и засягане на нерв.
  • след като премине острия период (схващането и болката намалеят значително) е препоръчително да си вземете направление за физиотерапия. Физиотерапевтичните процедури могат да включват масаж, кинезитерапия, топлинни, електро процедури. Целта е да се възстанови нормалното движение на врата.
Не бива да се бърза с връщането към тренировъчни дейности, които могат да доувредят недобре излекуваното място, но добре подбрани упражнения във фитнеса и кросове не би трябвало да са проблем, дори са и препоръчителни. Връщането към борене трябва да стане внимателно и постепенно, като е добре да си подбирате такива партньори, които могат да Ви пазят.

Надявам се, че при Вас случаят е възможно най-лек и повечето от написаното дотук ще Ви послужи само като една общообразователна статия. Пожелавам Ви бързо възстановяване.
Изпратете вашето запитване към наш експерт в дадена област.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес