Зареждане

Истинските лимити на тялото

Истинските лимити на тялото
Публикувано на: Март 11, 2014 в 19:56 ч
Снимка: deviantart.net
Една от най-големите мистерии е какви са истинските възможности на човешкото тяло. Можете да тренирате всеки ден, да се храните добре, да се възстановявате добре и да познавате и знаете на какво е способно тялото ви.

Но знаете ли, че ако останете гол в леденостудена буря може да оцелеете? Или да си спомните всяко едно нещо, което сте видели през живота си? Инстинктът ви сигурно автоматично отговаря с "не" на тези въпроси, но има още какво да научите: тялото и умът ви са в състояние да постигнат неща, за които дори не сте се осмелявали да помислите.
 

Умът ви може да ви стопли, докато сте в минусови температури

 
Съществува група тибетски монаси, които неведнъж са демонстрирали как изсушават мокри чаршафи, увити около тях, докато се намират в температури под нулата. Чрез медитация те увеличават телесната си температура.
 
 
През 2013 група учени започнали да изследват явлението, като за целта привлекли доброволци от САЩ и започнали да ги обучават на мисловно дишане - техника на дишане, която включва мислено визуализиране на пламъци в конкретни части на тялото. Участниците, макар и да не успели да пресушат чаршафите, успели наистина да регулират температурата на тялото си. Според водещият на изследването, д-р Мария Кожевников, този вид медитация потиска естествените умения за охлаждане, като потта и разширяването на кръвоносните съдове.
 

Ставите ви могат да прогнозират времето

 
Бабите и дядовците ни го казват от години - когато започне да ги боли коляното или бедрото, ще има буря. Сред лекарите това поражда големи спорове, но е факт, че много проучвания са доказали връзката между артритите и промяната на времето и температурите. Например проучване на университета "Тюфтс" в САЩ, е открило че при всеки 10 градуса сваляне на температурата, се забелязват повече оплаквания на страдащи от артрит в коляното. Защо? Учените смятат, че това се дължи на атмосферното налягане, което помага да се стабилизира колянната става. Затова промяната в едното води до промяна и в другото. Според тях и смяната на температурата води до промяна на гъстотата на синовиалната течност, която се грижи ставите да са добре смазани.
 

Можете да активирате свръхчовешка сила

 
Наскоро в САЩ имаше новина за пожарникар, който успял сам да вдигне Chevrolet Blazer, за да помогне на приклещения под големия автомобил шофьор.
 
"По време на силови занимания мозъкът забранява на мускулите да се съкращават след един определен момент, за да се избегнат контузии," казва д-р Дейвид Пиърсън. "Но при ситуации на голям стрес това ограничение може да се пренебрегне, което води до упражняване на свръхчовешка сила."
 
Но тези теории не могат да бъдат съвсем научно доказани, тъй като ситуациите не могат да се симулират в лаборатория. Интересното е, че след подобни случки в стресови ситуации, главните участници рядко получават травми от прекаленото стягане на мускулите.
 

Умът ви може да си спомни всичко

 
 
Фотографската памет отдавна нее  само мит, но има състояние, което се нарича хипертимезия, което позволява на хората да помнят абсолютно всичко, което се е случило в живота им до последния детайл. Според учените това може да се постигне от всеки, само чрез оптимизиране на начина по който се складира и извиква информацията. Доказателство за това е случаят с Джошура Фойер, журналист със съвсем нормална памет, който минава едногодишен тренинг, за да се състезава в Шампионата на паметта на САЩ през 2006-та. Той не само печели първото място, но и поставя световен рекорд за най-бързо запомняне на подредбата на тесте карти.
 

Сърцето може да предскаже бъдещето

 
Може и да не ви даде печелившите числа от тотото, но ако държите печелившият билет в ръцете си и гледате тегленето, сърцето ви ще се зарадва няколко секунди преди мозъкът да разбере, че сте милионери. През 2012-та е направено изследване, в което на група хора са показвани неутрални и стимулиращи сетивата картини. Техният сърдечен ритъм се ускорявал 10 секунди преди да видят стимулиращите картини, но преди неутралните той оставал непроменен, въпреки че не знаели кога каква картина ще им бъде показана. От това може само да се предполага, че подсъзнателно човек може да узнава кога нещо приятно или опасно ще се случи, но учените нямат реално обяснение на това.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес