Зареждане

Африканският бокс, в който се бият с покрити със стъкла ръкавици

Африканският бокс, в който се бият с покрити със стъкла ръкавици
Публикувано на: Април 11, 2018 в 11:35 ч

Ако досега не сте чували за древния западноафринаски спорт Dambe, то се пригответе да бъдете смаяни.

Ще ви разкажем за правилата, но първо - малко история:

Dambe е измислено от западноафриканския народ Hausa и по традиция се свързва с по-ниските класи на обществото. Те били единствените, които имали правото да убиват животни с религиозна цел и да се грижат за месото, затова пътуващите месари започнали да заформят боксови отбори, известни като 'армии'.

Обикновено боевете се провеждали по фестивали, отбелязващи края на 'жътвата', когато клановете пътуват из региона, разфасовайки животни за малките фермерски общности и села.

Покрай същите тези битки са се развъртали сериозно и различни залози. Дори в наши дни залагането сред публиката и възнаграждаването на бойците остават като неизменна част от фестивалите.Участниците най-често са млади мъже от града, които тренират из зали и дворове, и се състезават целогодишно. И въпреки че бойците вече не са от кастата на месарите, елементът на братство между тях продължава да съществува - младежи се присъединяват към различни групи, които пътуват и участват по карнавали, на които битките им биват акомпанирани от различни звукови ефекти и ритуали.Изначално, Dambe е включвало и борба, извезстна като Kokawa, но вече се набляга главно на страйкинга. Основното оръжие е силният юмрук на боеца (по-често десният), който бива увит в плат и въжета, за да се получи т. нар. "копие". Някои от състезателите дори потапят "оръжието" си в смола с парченца натрошени стъкла - практика, която в наши дни вече е забранена.Другата ръка, наричана "щит" се държи с отворена към опонента длан. Тя може да се използва за сграбчване и държане, в зависимост от ситуацията. Водещият крак се увива във вериги и се използва както за атака, така и за защита. Другият крак също може да се използва за ритници. И тъй като борбата е един от елементите, а целта е противникът да бъде повален на земята, ритниците са сравнително често явление.Срещите са с продължителност от три рунда, които нямат времеви ограничения. Рундовете приключват при едно от следните обстоятелства:

1) Липсва действие
2) Някой от участниците или от хората с правомощия сложи край на рунда
3) Когато ръката, коляното или торса на някой от състезателите докосне земята, което означава, че са били "убити". Въпреки че няма официални категории, що се отнася до теглото, бойците обикновено излизат срещу опоненти със сходна тежест.

В традиционните битки важна роля играели различните амулети и талисмани, които носели някаква магическа защита. Амултетите продължават да се използват и до ден днешен, въпреки че това не се одобрява от мнозина.

Това не спира някои бойци все пак държат амулети в пълните с пера възглавнички, които слагат в увитите си ръце. Някои дори нарочно ръняват ръката, с която нападат, мажат я с различни мазила и смоли, за да я подсилят. Някои практикуващи дори се посвещават в ритуално пушене на трева преди битките. Звучи като правилният спорт за Nick и Nate Diaz.

Поради приликите в стойките и фактът, че Hausa боксьорите имат само един увит юмрук, спортът наистина напомня на илюстрираните в Древен Египет и Древна Гърция боксьори. Това кара много хора да спекулират, че спортът крие корените си именно в Древен Египет. Кой кого е вдъхновил обаче все пак си остава нерешен спор, въпреки че има теории, които потвърждават, че хората от Hausa живеели по-близо до Судан, на изток, отколкото сега.Можем да продължаваме с интересните факти, но за да разберете всъщност цялата лудост на спорта, трябва сами да видите младежите в действие:

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес