Зареждане

Биология на нокаута

 Биология на нокаута
Публикувано на: Октомври 17, 2012 в 10:00 ч
Снимка: wikimedia.org
Повечето фенове на спорта тръпнат в очакване на решителния нокаутиращ удар. Той обаче се плаща скъпо от падналия.
 
Десен прав, ляво круше, десен прав и след това... БАМ! Нокаут.
 
Няма нищо по-ободряващо за публиката на боксов мач от това да видят как състезателят се сгромолясва на ринга след нокаут. Но да бъдеш този, който поема решаващия удар, може да значи много повече от накърнената чест - учените съобщават, че ударите, причиняващи нокаути, отслабват здравето на боксьора в близък и далечен план. Повтарящите се удари, поети от мозъка, могат да причинят хронични щети като смяна на личноста и деменция. Ако ударите имат достатъчната сила да причинят некотролируемо подуване на мозъка или кръвоизлив, боксьорът може дори да срещне смъртта си директно на ринга.
 
Какво точно причинява нокаута все пак? Сътресения. Много от тях. Въпреки че принципно изглежда, че ефектът е породен от един правилен удар, всъщност е резултат на многото бързи удари. Всеки удар причинява сътресение (определено като "всяко нараняване на главата, което причинява разрушение на неврологичната функция"), а всяко сътресение води боксьора все по-близо до състоянието, в което просто губи съзнание.
 
А ето и как се случва: Тялото съдържа разтворени натрий, калий и каций, познати със сборното име "електролити", който отговарят за превеждането на импулси по невроните. Всеки път, когато боецът бива ударен в нерв, известно количество калий напуска клетката и калцият "нахлува", нарушавайки балансът на електролити, като през това време, разбира се, мозъкът е изцяло съсредоточен да поддържа нивата в норма. След всеки следващ успешен удар този баланс става все по-труден за поддържане и съответно се изисква повече енергия за процеса. Когато се стигне до момента, в който щетите надмогват възможността на тялото да се възстановява, мозъкът се изключва, за да спести енергията, нужна за поправяне на наранените неврони в по-късен етап.
 
"След мозъчна травма сърцето трябва да предостави значително количество кръв на мозъка, за да може да се поправи. Ако искането надделява над кръвоснабдяването, мозъкът се изключва, което съответно води до евентуална загуба на съзнанието," казва Антъни Алеси, невролог и лекар на някой боксови събития към боксовата асоциация на щата Кънектикът. "Това е моментът, в който мачът просто трябва да бъде прекратен, защото ако продължим, боксьорът има голяма вероятност да умре."
 
Интересното в случая е, че краката на боксьора са първият сигурен знак, че е на път да бъде нокаутиран. Когато невронната мрежа, която се разпрострира от малкия мозък (частта от главния мозък, отговорна за координацията на двигателната система), бива разкъсана от сътресения, боецът губи способността си да координира движенията на краката.
 
"Започват да стъпват тромаво и плоско, което веднага ни подсеща, че са загубили способността да се приспособяват. Боксьорите също така спират да бъдат толкова маневрени," споделя Алеси. "Като им гледаш краката, осъзнаваш, че същата липса на координация може да се наблюдава и при ръцете. След известно време постепенно свалят и гарда си, което ги прави още по-уязвими."
 
Веднага щом краката им започнат да поднасят, в повечето случаи това означава, че са на един удар от нокаута.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес