Зареждане

5 ММА звезди разказват за първите си боеве

5 ММА звезди разказват за първите си боеве
Публикувано на: Март 26, 2018 в 21:00 ч

Никой няма как да разбере дали става за боец, без лично да влезе в битка.

Едни се отказват отраз, докато други откриват своето призвание.

Този път сме събрали разказите на 5 ММА звезди за първите им битки - както във, така и извън клетката, благодарение на които са се превърнали в бойците, които добре познаваме днес.

Vitor Belfort
През октомври 1996-та, 19-годишният Vitor Belfort се гмурка в дълбините на ММА, съгласявайки се да дебютира срещу Jon Hess в SuperBrawl 2 в Хаваи.

Тинейджърът трябва да пропътува цялото разстояние от Бразилия, въпреки че няма нищо друго освен една устна договорка и е щял да получи възнаграждение само ако спечели. Неговият опонент се оказва гигант, който на всичкото отгоре последно бележи и победа с ТКО за 83 секунди в UFC 5.

И ако това не прави достатъчно абсурдна цялата ситуация - Hess също искал да се премахнат всички правила. И като казваме всички, имаме предвид всички - той искал да бъдат позволени дори и удари в слабините.

Belfort споделя, че треньорът му Carlon Gracie дори казал на SuperBrawl:

"Кажете му, че може да носи и нож. И пистолет да си вземе, пак ще се бием с него."

Вярата на Gracie бива оправдана, тъй като "The Phenom" успява да нокаутира Hess само за 12 секунди.

Rory MacDonald
Rory MacDonald бързо навлиза в спорта още с първите си ММА тренировки, когато е едва на 14 години.

През 2005-та, когато е вече на 16, той прави своя професионален дебют срещу Terry Thiara в Extreme Fighting Challenge. На този етап родителите му все още трябвало да дадат писменото си съгласие той да се състезава.

"В главата ми бях вече зрял мъж. Бях се взел насериозно. Вълнувах се. Нямах търпение да разбера какво е чувството. Исках да започна една успешна кариера."

С наближаване на срещата обаче той започва да се притеснява повече, отколкото преди спарингите и боевете в училищния двор.

"Не знаех как да се справя с напрежението преди двубоя - чакането, премислянето, предвижването към клетката, целия процес. Краката ми се тресяха, не знаех как да контролирам тялото и съзнанието си."

Въпреки всичко, MacDonald успява да превъзмогне страховете си и отбелязва победа със събмишън срещу Thiara още в първия рунд.

Tyson Pedro
Бащата на боеца в полутежка категория Tyson Pedro - John е ММА ветеран в бразилия, но когато синът му му обявява, че иска да прекъсне образованието си, за да стане боец, го обземат куп притеснения, тъй като тогава нямало много възможности за бойците по това време в страната им.

John Pedro решил да предизвика младия Tyson на двубой, за да види дали притежава всичко необходимо.

Двамата сложили ръкавиците и John набързо въвел сина си в спорта - толкова успешно, че избил два от предните му зъби, счупил му носа и го оставил почти в безсъзнание на тепиха.

Когато Pedro се опитал да напусне ринга, John му припомнил, че му остават още 90 секунди - време, което младежът куражливо използвал, за да нанесе серия от тежки удари.

John споделя:

"След това го хванах, погледнах го в очите и му казах, че всичко ще бъде наред. Че ще бъде истински боец."

Pat Miletich
През далечната 1995-та, ММА все още е в доста ранен етап от своето развитие и не генерира кой знае колко пари. Бъдещият шампион Pat Miletich обаче е твърдо убеден, че иска да успее в UFC.

Въпреки че няма ММА опит, Miletich знае как да се бори, като също се е занимавал и с различни бойни изкуства - затова и се записва в бруталния турнир "Battle of The Masters".

Рисков ход, имайки предвид, че тогава не е имало никакви категории, що се отнася до теглото на бойците, никакви времеви ограничения на срещите, никакви правила и най-лошото - в своя дебют Miletich е трябвало да се изправи срещу Yasunori Matsumoto, който се оказва най-опитният от всичките участници.

Срещата се оказва ключова за Miletich - той успява да хване своя опонент с армбар, но понеже Matsumoto не се отказва, Miletich си контузва лакътя.

Това не спира Matsumoto и срещата продължава.

"Той се измъкна и започна да ме души с ръката, която тъкмо бях счупил. Тогава разбрах какво представлява истинският ММА."

Matsumoto в крайна сметка бива събмитнат, като след него Miletich успява да надвие още двама опоненти, спечелвайки турнира и наградата от 5 000 долара.

Frankie Edgar
Edgar можеше да бъде успешен борец, но само няколко седмици след като започва с ММА тренировките, неговият треньор му предлага за пръв път да се бие в Underground Combat League в Ню Йорк.

През 2005-та ММА все още е забранен спорт в Ню Йорк, така че събитието е трябвало да бъде нелегално - без правила, кантари, времеви ограничения и медицинска помощ.

Това, което Edgar тогава не знае е, че промоутърът на събитието иска да го използва като жертва за издигащия се боец Eric Uresk, който бил устремен да стане професионалист.

Edgar все още си спомня как в публиката разни хора пиели бири и се въртяли около и на самия ринг.

В началото на срещата Edgar чупи черепна кост след като бива ударен с коляно, но все пак успява да вкара в действие борческите си умения и да надвие своя опонент с ТКО още в първия рунд.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес