Зареждане

Жаирзиньо Розенструйк - новата звезда на хоризонта в UFC

Жаирзиньо Розенструйк - новата звезда на хоризонта в UFC
Публикувано на: Декември 5, 2019 в 18:09 ч
Жаирзиньо Розенструйк е в UFC само девет месеца и въпреки това вече вдигна достатъчно шум в тежката категория и хората го забелязаха.

От три UFC двубоя Розенструйк има три завършвания чрез KO или TKO. Последните му два двубоя завършиха за общо 38 секунди с двойка нокаути. В UFC 244 на 2 ноември в нюйоркската Медисън Скуеър Гардън, Розенструйк съсипа бившия шампион на UFC в тежка категория Андрей Арловски за 29 секунди.

„Имах невероятна година, да“, каза Розенструйк. "Учудва ли ме това? Не. Чувствам се, че животът ме е подготвил за тези моменти. И това е един от моментите, които трябва да се покажа, да се се изкача нагоре."


Розенструйк (9-0) ще се състезава в първото си главно събитие на UFC срещу най-добрия противник на кариерата си до момента - Алистър Овърийм в събота. Овърийм е легенда в тежка категория на ММА и кикбокса, а и Розенструйк също дълго време е бил кикбоксьор.

Победа срещу Овърийм би била не само завършек на една сензационна година за Розенструйк, а би била път към статут на звезда и голяма стъпка към титлата в тежка категория. Овърийм е класиран на номер 8 в дивизията от ESPN и ако Розенструйк спечели, той вече ще може да предизвика №3 - Франсис Нгану.

"Това е голямо нещо за мен и моята страна и моя екип", каза Розенструйк. "Искаме усилията ни да не са напразни."

Предвид бързия възход на Розенструйк през 2019 г., нека да разгледаме по-задълбочено живота на майстора на нокаутите, известен като „Bigi Boy“.

Никога не съм мислил, че ще стана боец


Розенструйк е играел футбол и баскетбол, докато израства в Суринам, малка страна на източното крайбрежие на Южна Америка. Още тогава той е по-голям от другите деца и не се е боял от шамарите. Един път, след бой на футболното игрище, треньорът му казва, че ако иска да раздава удари, може да го направи в близката зала по кикбокс. Розенструйк е на 17 години по това време и приема съвета присърце.

"Ходих на фитнес и имах голяма уста", каза Розенструйк. "Попитах в залата:"Някой иска ли да прави спаринг с мен? " Едно от момчетата каза: „Добре, давай“. След това ме победи. Дойдох на следващия ден и говорих с треньора и казах: „Искам да тренирам, за да победя този човек“. Той каза, че не стават така нещата. "Ако искаш да тренираш, идвай редовно от утре." Така започна всичко“.

31-годишният Розенструйк се смее, когато си спомня за това.

"Исках да победя този човек", каза той. "Никога не съм си мислил, че ще стана професионален боец."


В Суринам футболът и баскетболът са били - а и все още са - много по-популярни от бойните спортове. Една от целите на Розенструйк е да развие ММА в родината си.

Розенструйк говори за културата и разнообразието на Суринам. Холандският е официалният език, но там се говорят 11 други. Атлетът споделя, че владее холандски и английски език, плюс португалски и испански доста добре. Розенструйк също говори Sranan Tongo, местният креолски език, произлизащ от английски и други езици.

„Холандският е нашият първи език“, казва той. "Когато говорите с по-възрастни хора, говорите на холандски. По-уважително е. Местният език го говорите с приятелите си."

А как се казваше всъщност?


Жаирзиньо не е суринамско име. Родителите на Розенструйк са били големи футболни фенове и го кръщават на бразилския футболен ас Джаир Филхо - по-известен като Джаирзиньо. Оригиналният Джаирзиньо е основен играч за националния отбор на Бразилия през 1970 г., който спечели Световната купа.

"Те харесаха това име, затова ме кръстиха така", казва Розенструйк през смях. "Мисля, че може би са очаквали от мен да стана футболист, но не се е получило."

Розенструйк споделя, че никога не е срещал съименника си, но би искал това да се случи в бъдеще. Когато е бил в Сао Пауло, Бразилия наскоро, той е отишъл в известния там футболен музей и потърсил информация за Джаирзиньо.

"Поинтересувах се от името му, така че научих малко повече за него", каза Розенструйк. "Беше хубаво."

Прякорът на Розенструйк "Bigi Boy" идва от баскетбола, който той практикува, когато е бил на около 10 години.

"Когато трябваше да стрелям към коша в една игра", спомня си Розенструйк. „всички казваха:„ Ей, давай, стреляй. Ти, ти - „голямо момче“, давай, стреляй! “ Направих изстрела и спечелихме играта. И бях малко по-висок от всички играчи, така че бях като голямо момче в сравнение с всички. Така получих този прякор."
 

Прякорът му се е залепил и до днес. Розенструйк е почти 190 см и тежи повече от 108 килограма.

„Оттогава си казвам директно прякора, тъй като доста хора трудно произнасят името ми“, споделя Розенструйк. „Всички ме викаха:„ О, хм, ей, как се казваше всъщност?“ Щом им казвах да ме наричат „Bigi Boy“, така си и остана“.

Розенструйк е холандска дума, която означава „розов храст“. Суринам е холандска територия до 70-те години.

Ценно повече от златоТО


Розенструйк има много цели в UFC. Те включват да стане шампион и да поставят родния си Суринам в света на MMA. В близко бъдеще обаче има едно нещо, което иска повече от всичко друго: битка с Франсис Нгануу. Розенструйк се интересува повече от битка с Нгану, отколкото от шампионски двубой.

"Наистина искам двубой срещу този голям, страшен човек - Франсис Нганоу", казва Розенструйк. "Алистар Овърийм е човекът, който трябва да премина първо за да стигна до желаната от мен битка. Надявам се (Нгану) да приеме или UFC ми даде шанс да се бия с него. Това е наистина вълнуваща битка за мен и моя екип, защото е голям, страшен боец, който нокаутира хората. Когато поставите нас двамата в Октагона, създавате бомба. Мисля, че това искат да видят феновете на UFC. "

Розенструйк каза, че вярва, че битка с Нгану му дава шанс да се докаже. И той е много уверен, че резултатът ще бъде в негова полза.

"Бия се с всички, побеждавам всички", каза Розенструйк. "Няма друг начин. Ако не вярвам, че мога да победя някого, аз няма как да спечеля битката."

Може да е ново име в UFC, но Розенструйк не е новобранец в бойните спортове. Той е професионален кикбоксьор в продължение на седем години, като натрупва статистика 76-8-1 и печели няколко титли. Розенструйк всъщност прави дебют в MMA през 2012 г., но той върнща отново към него чак през 2017 г., защото иска да се съсредоточи върху кикбокса.

Първият път, когато той участва в ММА двубой е през 2011 г., когато помага в тренировките на свой в Аруба. Приятелят му се нуждаел от кикбоксьор за спарингите, а Розенструйк се увлича по тренировки по борба и бразилско джу-джицу, докато е в ММА школата. Други бойци в залата не успяват да го свалят по време на спаринг, което предизвика интереса му към ММА. Дори по време на кариерата си като кикбоксьор, Розенструйк споделя, че никога не е спирал да тренира граплинг.

"Сега се влюбвам в ММА", каза Розенструйк.
 

Към момента Розенструйк живее във Флорида, където вярва, че може да получи най-добрите тренировки по ММА. Розенструйк тренира при Анри Хуфт и с дългогодишния приятел и сънародник Тайрън Спонг в Hard Knocks 365, но специално за Овърийм той прави лагер в American Top Team. Това е така, защото в спортната зала на ATT в Коконът Крийк, Флорида има много бойци в тежката категория, с които да прави спаринги.

„За мен е чест да тренирам там с всички тези професионалисти“, каза Розенструйк. "Щастлив съм, че ме приемат при тях."

Преодоляване на проблемите


През 2014 г. Розенструйк e арестуван и осъден в Холандия за контрабанда на кокаин в страната. Разенструик е бил с група мъже, които са имали наркотици, но не са открити наркотици лично у него. Розенструйк е изпратен в затвора, където прекарва около година. Той поддържа версията за своята невинност и до днес и заявява, че е признат за виновен, защото не е имал пари за адвокат, който да обори обвинението.

"Тогава не разполагах с тази финансова възможност, за да си позволя добри адвокати", спомня си Розенструйк. „Беше наистина трудно. Дори семейството ми, майка ми, татко, всички бяха тъжни. Но това ме направи по-силен, направи ме по-добър човек.

Бях невинен и след като излязох, бях фокусиран върху собствените си дела", казва Розенструйк. "Всички онези неща ме направиха по-силен ... Беше много тежко за семейството ми. Благодаря на Бога, че преминах през онези тежки времена."

Розенструйк се завръща в тренировките и прави двубой в кикбокса на 20 декември 2015 г., когато побеждава с нокаут в първия рунд Colin George в Холандия.

Оттогава Розенструйк казва, че е стеснил приятелския си кръг и не се доверява на другите толкова лесно. Той се заклева да се усъвършенства и да помага на другите. Наскоро Розенструйк стартира фондация „Розенструйк се завръща“ в Суринам. Той се надява да помогне на каузата младите хора да се занимават със спорт и има големи амбиции за изграждане на атлетичен комплекс. Розенструйк е работи по това в тясно сътрудничество с Министерството на младежта и спорта в Суринам.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес