Зареждане

Александър Карелин - най-великият борец на 20-ти век

Александър Карелин - най-великият борец на 20-ти век
Публикувано на: Ноември 4, 2020 в 08:36 ч
Александър Александрович Карелин е един от най-емблематичните борци в класически стил на бившия Съветски съюз и Русия. Огромните му габарити от 191 см и 130 килограма му носят прякорите "Руската мечка", "Руския Кинг Конг", "Александър Велики" и дори "Експериментът". Той е считан от мнозина за един от най-великите борци на всички времена.

Карелин печели златни медали на Олимпийските игри през 1988, 1992 и 1996 като всеки път е под различен флаг - СССР, Сборная, Русия), както и сребърен медал през 2000-та.

Общата му статистика в борбата е 887 победи и само две загуби, като и двете са с разлика само 1 точка.


Карелин се ражда огромен - 5.5 кг. на 19 септември 1967. Той завършва транспортния институт в Новосибирск, а след това и спортната академия в Сибир. Освен това учи и във военно училище, където завършва и право.

С борбата се среща през 1981-ва година, където започва да тренира под ръководството на Виктор Кузнецов, който остава негов треньор в цялата му кариера. Баща му е бил шофьор на камиоин, но и аматьорски боксьор, така че малкия Карелин минава през доста спортове. Преди това той е опитвал бокс, вдигане на тежести, волейбол, баскетбол и ски. Но когато на 13 години влиза в залата за броба със своите физически данни - тогава 179 см и 79 кг., Карелин придобива атлетизъм и започва с успехите си на тепиха.


След като минава няколко Олимпийски игри и мачка убедително опонентите си той става популярен по цял свят с безпрецедентния си успех и сила. Неговият треньор първоначално е бил скептичен, но успява да го мотивира да тренира както техника, така и сила. В резултат на това Карелин прогресира от 0 до 42 набирания.

Експериментът

Прякорът му "Експериментът" идва от това, че често хората твърдят, че той е бил на забранени субстанции.

"Никой не ми вярваше, че съм напълно натурален. Най-силната добавка е да тренираш като луд - наистина като луд човек. Хората, които ме набеждават са тези, които не са тренирали никога в живота си. А аз тренирам всеки ден."

Ежедневните тренировки на Карелин включвали часове с гребане и дълго бягане през руската Тайга (снежна гора), като понякога на плещите си носил и голям дънер за допълнителна тежест. Тренировките му всеки ден с тежести включвали две пудовки от по 32 килограми за трениране на ръцете.

Самият Карелин споделя, че рекордът му на лежанка е 200 килограма, а най-коравият му противник: "Моят хладилник", може би намеквайки за историята, в която прегърнал хладилника си и сам го качил на 9-тия етаж в блока, където живеел.

Карелин е известен в борбата с ужасяващите си сламове, с които тръшва опонентите си на земята. Те стават популярни като "Karelin Lift" и носят максималните 5 точки в класическата борба. Това хвърляне дълго е било използвано при борците в леките категории, но никога в тежката. Той е прилагал тази техника поне 800 пъти, като понякога и няколко пъти на рунд.
 


Нечовешки травми

Като повечето борци, Карелин е имал много контузии по време на кариерата си. Той е благодарен на физиотерапевта на националния отбор Валери Окапкин и твърди, че именно той успява да удължи кариерата му с поне още няколко години.

Контузиите на огромния Калерин започват всъщност още от малък. На 15 години той чупи крака си по време на тренировка. Когато майка му научава за това, взима борцовото му трико и го изгаря, като му забранява повече да тренира борба. Оттогава той чупи ръцете си два пъти, както и ребрата - цели 13 пъти.

През 1988-ма получава сериозно сътресение на мозъка и докторите обмислят дали да не го извадят от Олимпийския отбор. Карелин печели световното през 1993-та, въпреки че чупи две ребра още в първата си среща.

На европейското първенство в Будапеща през 1996-та пък къса гръден мускл и лекарите предполагат, че той няма да може да използва дясната си ръка поне няколко месеца. Карелин обаче печели първенството, но е опериран по спешност в Будапеща след това. Той се възстановява за три месеца, за да се състезава на Олимпийските игри през 1996-та.


Паралелно за кратко започва работа в икономическа полиция между 1995 и 1999-та.

В международните си мачове Карелин има и два срещу българския борец Сергей Мурейко. През 1997-ма се срещат на световното първенство, където руснакът побеждава с 2-0, а след това и на Олимпийските игри през 2000-та, където побеждава с 3-0.

През 1999 е поканен от Владимир Путин да започне политическа кариера, където заема различни постове и до днес.

Карелин в ММА

Карелин се е пускал и на състезание по ММА. На 21-ви февруари 1999-та той побеждава Акира Маеда в турнира RINGS. Битката им събира много зрители, като само от билети организаторите прибират 1 милион долара. Битката е следена по цял свят от много медии, включително New York Times и Sports Illustrated.  Двубоят завършва с победа със съдийско решение в полза на Карелин след три рунда.


Жената до Карелин, Олга, го дарява с двама сина и една дъщеря. Всичките му деца са ориентирани към спорта. Денис, който е роден 1986-та, опитва борбата, но се ориентира след това към автомобилните състезания. Иван, роден 1994-та, започва тренировки при треньора по борба на Карелин и се състезава в тежката категория при класиците. Василиса, която е родена 1999-та, е гимнастичка.
 
"Губещият е обикновено този, който е готов да загуби. Бори се, преодолявай трудностите, контролирай емоциите си - и ще победиш," разказва за философията си Карелин.
 
Карелин печели много награди, както на тепиха, така и извън него. Той е избран за най-великият боец при класиците за 20-ти век от FILA и е в залата на славата. Той има и медал за Герой на Руската федерация, както и множество други признания.
 
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес