Зареждане

Топ 10 най-силни мъже на планетата живяли някога

Топ 10 най-силни мъже на планетата живяли някога
Публикувано на: Ноември 22, 2023 в 08:00 ч
Нека си го кажем направо: колкото и упражнения за гърди или ръце да правите, вероятно никога няма да станете най-силният човек на света. Затова несъмнено се питате: кой е най-силният мъж в света?

През цялата си история човечеството е било обсебено от физическата сила. От дните, когато за първи път са се оформили легендите за Херкулес, до древните олимпийски игри, в които са се използвали мачове по борба, за да се определи най-силният човек, винаги сме искали да посочим един-единствен човек, който да стои над всички останали. С течение на вековете състезанията за силни хора стават все по-сложни - от появата на игрите в Хайленд до олимпийското вдигане на тежести.

От 1977 г. насам най-силните мъже в света се събират ежегодно, за да се състезават в състезанието World's Strongest Man (WSM), за да определят кой е №1, като подобни състезания се провеждат от Международната федерация на силовите атлети (IFSA) и на Arnold Sports Festival.

И все пак, с всички различни начини, които сме измислили, за да определим кой е най-силният от силните, изглежда, че сме успели да създадем само частици, всяка от които е лоялна към най-добрите спортисти в избрания от тях спорт или организация.

Феновете на силовия трибой може да ви кажат, че Ед Коан е най-силният човек, който някога е живял. Или че далеч по-едрият Анди Болтън е най-силният като цяло. Феновете на състезанието WSM могат да посочат трикратния победител Бил Казмайер или петкратния победител Мариуш Пудзяновским, който в момента е ММА състезател. Всеки от изброените по-горе силни мъже има право да претендира за най-силния човек в историята, но всъщност само един може да претендира за абсолютна сила - кой е той?
 

Зидрунас Савикас - силов трибоец, стронгмен


 • Роден: Литва, 1975
 • Висок: 190 см.
 • Тегло: 180 кг
Според мнозина Зидрунас Савикас е най-силният човек на всички времена. Просто не можете да спорите с тези цифри: Савикас е печелил седем пъти състезанието Arnold Strongman Classic (2003-08 г., 2014 г.), което се смята за по-истински тест за чиста сила от по-известното състезание WSM. През 2005 г. той счупи три световни рекорда по пътя към победата на Световното първенство по стронгмен на IFSA. През следващата година отново заема първото място.

През 2002, 2003 и 2004 г. Савикас се класира на второ място на състезанието WSM, като обикновено доминира в дисциплините, изискващи чиста сила, а в тези, изискващи бързина и ловкост, не се справя толкова добре. През 2009 г. той прекъсва серията, като печели WSM - постижение, което повтаря през 2010, 2012 и 2014 г. През 14 г. Савикас постави и нов световен рекорд с вдигане на 226-килограмов лост, за да допълни другите си впечатляващи резултати: суров клек от 400 кг, мъртва тяга от 408 кг и лежанка от 285 кг.

Марк Хенри - щангист, силов трибоец, стронгмен, борец


 • Роден: САЩ,1971
 • Висок: 195 см.
 • Тегло: 186 кг
Хенри притежава уникалното отличие, че е единственият човек, който е притежавал едновременно шампионските титли на САЩ по вдигане на тежести и по силов трибой в супертежка категория. Въпреки невероятните си постижения, Хенри има много неизползван потенциал, който така и не успяхме да видим, докато преследваше кариерата си в WWE. Така че поне на теория Хенри може да е бил най-силният човек в историята.Бил Казмайер - Силов атлет, Стронгмен


 • Роден: САЩ,1953
 • Висок: 195 см.
 • Тегло: 149 кг
"Kaz" е смятан от мнозина за най-силния от силните и е трудно да се спори. Победител в състезанията на WSM през 80-та, 81-ва и 82-ра година, Казмайер получава забрана да се състезава през 1983 г. от организаторите на събитието, защото се предполага, че докато той се състезава, никой друг няма да има възможност да се наслади на победата. Каз е първият човек, вдигнал всичките пет камъка на Макгласен, които тежат между 90 и 160 килограма.Неговата 300-килограмова преса на лежанка години наред беше световен рекорд и ако не беше разкъсването на гръдния кош малко след това, той със сигурност щеше да го подобри сам. Неговите общо 1100 килограма, поставени през 1981 г., и до днес са рекорд за силов трибой без лежанка и без клек.

Пол Андерсън - щангист, силов атлет, шоумен


 • Роден: САЩ,1932
 • Висок: 180 см.
 • Тегло: 158 кг
Името на Пол Андерсън може би е най-противоречивото в този списък. Обявен от някои за най-силния човек, живял някога, той има и своя дял скептици. Дали наистина е клекнал 544 кг, може да се спори, но д-р Тод лично е станал свидетел на това как е клекнал 317 кг за осем повторения на демонстрация - по време, когато официалният световен рекорд за клек е бил около 700 кг.

Васил Вирастюк - Стронгмен


 • Роден: Украйна,1974
 • Висок: 180 см.
 • Тегло: 158 кг
Вирастюк е първият човек, обявен за най-силния жив мъж в състезанията за най-силен мъж в света и за световно първенство на IFSA, като печели съответно през 2004 и 2007 г. Всъщност той изпреварва човека, който оглавява този списък, когато постига победа в състезанието на IFSA. Освен това украинският стронгмен три пъти заема второ място на Arnold Strongman Classic (2005-2007 г.). Kогато става 40 години, Вирастюк се оттегля от състезанията, но постиженията и наследството му продължават да съществуват.

Луис Уни - Стронгмен

 
 • Роден: Франция,1862
 • Висок: 180 см.
 • Тегло: 117 кг
Особено трудно е да се пресметне къде точно трябва да се нареди Юни, известен още като Аполон Могъщия, сред най-великите за всички времена, тъй като хрониките за неговите подвизи са предимно витиевати и некатегорични разкази. Но той е известен с голямата си сила на захвата и големите си ръце, които му позволяват да вдига щанги, за които другите не могат да си сложат дори ръцете. Уни вероятно е бил и първият в света атлет по силови спортове, тъй като е бил изключително здрав и пъргав мъж, който се е изправял срещу всички противници в борцови предизвикателства.Брайън Сидърс - състезател по силов трибой

 
 • Роден: САЩ,1978
 • Висок: 188 см.
 • Тегло: 156 кг
Сидърс попада в този впечатляващ списък заради цялостната си сила - той е отличен и в трите вида силови упражнения, като личните му постижения са 462 кг в клека, 362кг на лежанка и 392кг мъртва тяга - общо 1202 кг. Най-добрите му постижения без екипировка включват 294 килограма на лежанка и 381 килограма в мъртвата тяга. Сидърс се гордее, че е постигнал гореспоменатите постижения, без да използва средства за подобряване на постиженията, което означава, че силата му се дължи единствено на генетична благословия и брутално упорита работа, подобно на следния човек...

Анди Болтън - състезател по силов трибой


 • Роден: Англия,1970
 • Висок: 182 см.
 • Тегло: 158 кг
Британецът Анди Болтън е първият човек в историята, който е вдигнал 453 кг. Два пъти по време на състезание той надминава собственото си постижение с издърпване на 454 кг и рекордните тогава 457 кг. Болтън е четвърти по класиране в клека за всички времена (550 кг), а общия му сбор от трите вдигания - 1272.9 кг - се нарежда на трето място в историята. Веднъж той заявява, че целта му е да преодолее митичната граница от 1360 кг - постижение, за което повечето силови атлети от която и да е е епоха не са и мечтали.

Леонид Тараненко - щангист


 • Роден: СССР, 1956
 • Висок: 155 см.
 • Тегло: 117 кг
Тараненко поставя световните рекорди по вдигане на тежести за изтласкване (266 килограма) и общо (475 килограма) през 1988 г. - епоха в годините на вдигане на тежести. Поради преструктурирането на Международната федерация по вдигане на тежести на нейните теглови категории, официалните рекорди на Тараненко вече не са валидни, но вдиганията му все още не са изравнени. Знаете ли колко е трудно да бутнеш шест диска? Представете си, че ги вдигате над главата си. Ето това е сила!Брайън Шоу - Стронгмен


 • Роден: САЩ, 1982
 • Висок: 207 см.
 • Тегло: 197 кг
Шоу има нещо общо с легендарния Бил Казмайер - и двамата мъже са се класирали в челната тройка на World's Strongest Man общо пет пъти. Шоу, двукратен победител в WSM (2011, 2013 г.), е постигнал най-добри резултати от 440 кг в мъртвата тяга и 508 кг в мъртвата тяга с гуми Hummer в състезание (с фитили). В залата той има постижения в клякането с 374 килограма, вдигането на лежанка с 242 килограма и мъртвата тяга с 446 килограма (с фитили).

Пропуснахме ли някой? Споделете, ако е така долу в описанието.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес