Зареждане

Създателят на Майк Тайсън: Системата за успех

Създателят на Майк Тайсън: Системата за успех
Публикувано на: Юни 9, 2018 в 06:59 ч

Предлагаме ви четвърти откъс от новата автобиографична книга на Майк Тайсън: Създателят на Майк Тайсън - Моят живот с Кас Д’Амато.

В нея  "Железният Майк" говори за живота си с неговия ментор и абсолютен вдъхновител – легендарния треньор Кас Д’амато в 520 страници.


Но най-иновативното тренировъчно изобретение на Кас беше това, което той наричаше Чувала Уили. Измислил това приспособление, когато Хосе Торес се готвел за своя мач с Уили Пастрано. Представлявало пет дюшека, завързани за рамка. Най-предният имал нарисувани очертания на човек, а различните части от тялото били номерирани като цели. Номер едно било ляво кроше в брадичката, две било дясно кроше в брадичката, три – ляв ъперкът, четири било десен ъперкът, пет било ляво кроше в черния дроб, шест било дясно кроше в слънчевия сплит, седем - прав удар в главата, а осем прав - удар в слънчевия сплит. Освен това Кас направил касетка със своя глас, който казвал номерата. Боксьорът пласирал удар в отговарящото число от Чувала Уили.

В началото гласът на Кас обявявал по един номер на всеки пет секунди. По-натам в касетката темпото се увеличавало. Отново идеята била да се достигне до състояние на дзен, според което след очевидното повторение да се действа по инстинкт. Идеята е да излезете извън тялото и да го правите без да се замисляте за него.

Първите замисли на Къс да създаде нещо подобно се появили, когато пътищата му се пресекли с пианист от Европа, който разработил система за обучение на музиканти. Чувала Уили бил вдъхновен и от неговите пътувания до пистите законни надбягвания, където жокеите удряли с камшик своите коне в чувствителни зони. Конете реагирали на шибането и препускали по-бързо. През четиридесетте негов приятел разработил система, която подобрявала скоростта на текстонабиране от офис секретарките. Записал албум, който диктувал изречения, в началото по-бавно, а след това темпото се увеличавало с усъвършенстване на скоростта на писане. Кас говореше за своето изобретение в документален филм за Хосе Торес.

Кас Д‘Амато: Този апарат развива скорост, мощ, точност, координация и издръжливост. В резултат на неговата употреба отне около шест седмици до два месеца за надграждане, така че Торес беше способен да пуска комбинация от шест удара само за две/пети от секундата.
Репортер: Трудно е за вярване.
Кас Д‘Амато: Разбира се, но засичах с хронометър в присъствието на всички представители на вестниците. Отчетох времето пет или шест последователни пъти. Един от репортерите зададе въпрос каква е ползата от него, след като Пастрано не стои на едно място. Отбелязах, че понякога Пастрано трябва да остане на място поне за секунда, а ако Торес е в позиция да нанесе удар, всичко, от което се нуждае, са две/пети от секундата, за да направи четири или пет удара.

Най-якото нещо на тази система беше, че можеше да се използва по време на мач. Кас би могъл да стои в ъгъла на своя боксьор и да вика случайни числа, а другият треньор и неговият боец няма да имат никаква представа какво означават тези номера.

Кас държеше много на късите удари. Те трябва да преминат по-кратка дистанция и имат по-голямо въздействие, когато попаднат. Кас смяташе, че тежестта на удара няма нищо общо с физическата сила на дадена личност. Според него всичко зависеше от отмереното и контролирано чувство. Друг прийом, на който Кас ни учеше, беше пускането на комбинации в скоростна последователност.

„Ще извлечеш най-голям ефект от твоите удари, когато съумееш два от тях да звучат като един“, обичаше да ми обяснява той.


 
Смяташе, че скоростта беше енергия. За него съвършенството беше да се приближиш колкото се може по-близко до това звучение, в което два удара се чуват като един. Освен това Кас беше на мнение, че хората биват нокаутирани само от удари, които не виждат. Затова елементът на изненадата също беше основен компонент в бокса. Скорост, тайминг, движение, точност и елемента на изненадата – всичките реализирани със спокойно и уверено поведение, докато си под напрежение. Това беше върховното.

Кас беше изпреварил толкова много своето време. Общуваше с Др. Робърт Грос, който, заедно със своята съпруга Джой, беше съосновал здравното заведение в Полинг, намиращо се в северната част на щата Ню Йорк. От тях Кас разбрал за най-модерните течения в храненето и добавките. От своя брат Ник научил някои основни чакръкчийски техники. Работех толкова здраво, че получих болки в гръбнака. Кас ме накара да си вдигна крака на стълбището, след което ми каза да се отпусна. После изпука моя гръбнак и моя врат. Веднъж Кас ме беше обработил толкова здраво, че на следващата сутрин не можех да вървя. Чак тогава трябваше да отида при професионален чакръкчия.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес