Зареждане

Биография на Nong Tum Parinya

Биография на Nong Tum Parinya
Публикувано на: Септември 20, 2008 в 12:55 ч

Най-лошо е да се биеш с травестит... мъжка сила и женска злоба.
- неизвестен автор


Сред звездите по муай тай няма друг състезател с такава история като на Nagtum (Nong Tum) Parinya. В Тайланд тя е известна като "The Lady Boy" (в български вариант би звучало като "жената-мъж"). Не ринга тя има невероятни умения. Но това е само малка част от нещата около този боец.

Наричат я "The Lady Boy", защото е родена като момче, но след това се оперира за смяна на пола и печели овации където и да се състезава.
 
 "До колкото си спомням, винаги съм искала да бъде момиче," казва 27-годишната Parinya. "Както си мислите, това не е нещо, което мога да споделя с приятелите ми или родителите ми и го пазих в тайна докато не станах на 14."
 

Тренировки от 9-годишна възраст

 
Parinya се запознава с бойното изкуство муай тай на 9 години. Три години той тренира под зоркото око на баща си в малко село в северен Тайланд. След тези тренировки и научаване на основните умения става ясно, че 12-годишният Parinya има уменията на истински боец. За да стане по-добра той се мести в Chiang Mai, където тренира в Lanna Muay Thai Camp.

Parinya продължава да усъвършенства уменията си по муай тай, като в същото време таи своята тайна дълбоко в себе си. Тайна, която ако бъде разкрита, ще попречи на кариерата като боец.
 

 
"Знаех, че ако разглася моето желание, да стана жена, това ще промени живота и кариерата ми завинаги," казва Parinya. "Но това беше нещо, което трябваше да направя. Нямаше съмнение от моя страна за успехите ми на ринга. Обаче главните ми притеснения бяха за това как другите бойци и обществото биха ме приели. Не исках да ставам за смях. Бях и съм сериозен боец по муай тай и исках да се докажа на ринга."
 

В капана на мъжкото тяло

 
В едно от интервютата си преди време Parinya намекнал, че е жена, затворена в мъжко тяло. След това интервю пресата му лепва прякора "The Lady Boy". Феновете на муай тай го посрещат с одобрение. Когато постепенно нещата излизат наяве, феновете я подкрепят и ходят по двубоите за да видят как се бие той. Но опонентите не винаги са споделяли този ентусиазъм да излязат срещу мъж, който иска да е жена.
 
"Повечето от бойците ме подценяваха," казва Parinya. "Имаше някои бойци, които ме уважаваха за това което съм и заради моите умения и ме приемаха като семейство. Но като цяло хората не ме приемаха насериозно и трябваше да им се доказвам всеки път, когато стъпех на ринга."

И всеки път когато Parinya влиза на ринга има какво да се види. Накипрен от главата до петите и с грим, "The Lady Boy" бил събитие.
 

 
"Тя е толкова красива, не знаех дали да се бием или да я поканя на танц," шегували се останалите бойци.

Заради обществения интерес покрай Parinya, той бързо станал любимец на медиите. Където и когато да излизал на ринга, стадиона бил пълен. Това осигурявало печалба на собствениците и букмейкърите, което от своя страна увеличавало и доходите на Parinya, което пък не се харесвало на останалите състезатели.
 

Смяната на пола

 
След повече от деситилетие прекарано в битки като жена в мъжко тяло, Parinya спестява достатъчно пари за смяна на пола, но не и преди да си направи консултация с психолог.
 
"Искаха да съм сигурна, че наистина желая това и че знам как тази операция ще промени живота ми," казва тя.

Операцията не само променя външния му вид, но и намалява способностите му като боец. За нейна изненада, тя разбира че имплантите намаляват уменията й на ринга.
 

 
"Хормоните, които взимах за гърдите намалиха много силата и издръжливостта ми," казва Parinya.
 

Ирония на съдбата

 
В Тайланд на жените им е забранено дори да тренират на един ринг с мъжете.
 
"В Тайланд има състезателки по муай тай. На тях обаче не им е разрешено да тренират заедно с мъжете," казва Thakoon Pong-supha, нейния треньор и собственик на Sasiprapa Muay-Thai Gym в Bangkok. "Това няма нищо общо с шовинизма. Ние сме много големи традиционалисти и това би било показване на неуважение към древните традиции на муай тай. Има жени, които тренират в същия клуб с мъжете, но не им е позволено да се бият на същия ринг. Не е добра поличба, ако жена се качи на нашия ринг. Ако някоя го направи трябва да изивкаме свещенник за да прогони злите сили от ринга."
 

15 минути слава

 
Parinya разбира, че кариерата й като професионален боец е към края си, но като повечето бойци "The Lady Boy" иска още 15 минути слава. След операцията тя анатомично е жена и няма право да се бие срещу мъже на муай тай ринг в Тайланд. Затова и Parinya е принудена да търси двубои извън страната.
 
"Отидох в California мислейки си, че ще участвам в главно събитие, а се оказа, че ще съм в един от първите двубои," казва Parinya.

Когато тя стъпила на ринга публиката полудяла от кеф. По време на ритуалния танц преди двубоя всички я аплодирали и викали за нея. Момичето от Тайланд държало всички американци в ръцете си. Това било така до първите секунди на първия рунд.
 

 
"Първия рунд не беше много бляскав," казва Bob Chaney, известен треньор по муай тай и бивш световен шампион. "Brian Dobler игра едва на 30 процента, а Parinya на много повече. Публиката не хареса това, което видя на ринга."

Публиката започнала освирквания и обиди по адреса на "The Lady Boy". Срещата завършва с TKO и загуба за Parinya.

През 2003-та нейната история е заснета във филма "Beautiful Boxer", където тя е изиграна от кикбоксьора Asanee Suwan. Филмът печели няколко национални и интернационални награди, както и ограничен успех в Тайланд. В САЩ се завърта през 2005-та.

На 26-ти февруари, 2006-та, Parinya се завръща като боксьор. Тя играе срещу Kenshiro Lookchaomaekhemthong и печели със съдийско решение.

През първите месеци на 2008-ма тя отваря боксов лагер с името "Parinya Muay Thai" в Hua Hin, Thailand.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес