Зареждане

Удар в тялото

Удар в тялото
Публикувано на: Май 10, 2010 в 23:57 ч


Ударът с ръка в тялото може да промени бързо хода на всеки двубой, ако бъде изпълнен правилно. Един от бойците, които боравят добре с този удар е Nick Diaz. Неговият страйкинг е много необичаен, като той нанася удари от всички ъгли. Някои от тези удари са именно в тялото.

Понякога изглежда сякаш Nick Diaz нанася нескопосани и дори слаби удари, но това което му липсва като техника, той си го наваксва с точност и сила.

За демонстрация нека разгледаме серията на Nick Diaz срещу Marius Zaromskis.


Просто красота, тази серия от удари в тялото не може да бъде по-добре изпълнена.

В горното клипче Nick нанася шест различни удара в лицето на опонента си. Всичките те са в горната част на тялото. Забележете и множеството ъгли, от които се нанасят.

След няколко удара в горната част на тялото нашият природен защитен механизъм започва да забравя, че трябва да пази торса по-надолу, като автоматично ръцете се вдигат нагоре, за да защитят лицето, което е засипвано с удари. Това в случая не помага и на Zaromskis, който вече се е открил с наведена глава и ръце, които пазят лицето. Nick нанася силен удар под формата на ъперкът, последван от няколко крошета, което подготвя Nick за първия си удар в тялото, който почти довършва Zaromskis.

Този труден удар в тялото е последван от шест удара в лицето. Ако не сте преживявали силен удар в тялото, трябва да знаете, че може да ви се дореве от него и да търсите най-ниската позиция, за да се прикриете. Това прави и Marius, който след първия удар в тялото се навежда надолу, за да предпази средната част на тялото си, но така изяжда още удари в лицето. След като приключва с лицето, Diaz отново нанася удар в тялото, последван от още удари по-нагоре.

Това което трябва да се вземе под внимание е установката за този удар. Той сменя ъглите, нанася различни видове удари в горната част, различни удари по сила и бързина и когато опонента започва да защитава предимно лицето си, Nick започва с ударите в тялото. Така че какво прави опонента, когато е удрян от всички ъгли и не може да се предпази? Свива се и ето как продължава двубоят.
 


При силен удар в тялото, инстинкта е да се наведем. Това прави и Frank Shamrock горе. Nick винаги е бил много опасен и горе е посочена причина за това.

Frank вече е лошо ранен и притиснат към клетката. Diaz размахва лявата си ръка пред лицето на Frank, докато не нанесе с дясната силен удар в тялото.

Първо установката започва с левия прав, който залъгва какъв ще е следващия ход на Nick. Diaz нанася доста такива леви прави с много малко сила в тях, сякаш само леко налага опонента си. Изглежда сякаш предпочита количеството пред качеството, но всъщност неговите удари винаги са качествени в края.

Ако гледате двубоя срещу Takanori Gomi ще видите колко поражения може да има от тези удари. Ако искате да боравите добре с ударите в тялото, трябва да сте усъвършенствали доста други видове удари с ръце, които всъщност са ключът в случая, тъй като опонента ви няма да знае какво му готвите. Това от своя страна може да прерасне в страх в опонента ви, който ще пази предимно торса си и така ще си открие брадичката.
 


Това тук не е MMA, но Pac-Man демонстрира горните неща по перфектен начин.

Той принуждава опонента си да си свали ръцете за да се предпази и нанася силен удар в челюстта. Целите му в случая са глава-тяло-глава. Добрия страйкър се възползва от всички вариации в играта и иска да накара опонента си да се чуди какъв ще бъде следващия ход.

Финалния коментар за ударите в тялото е, че те могат да бъдат брутални и ефективни, но все по-рядко ще ги виждаме, тъй като в MMA ритниците заемат тяхното място. Виждали сме как удари с крак в тялото приключват двубоите (Franklin vs Hammil) или диктуват темпото на двубоя (GSP, Lyoto, Cung Le).

И разбира се няма как да не обърнем внимание и на легендарния Bas Rutten, който през цялата си кариера използваше ударите в тялото. Все повече бойци се целят и в торса. Боеца в тежката категория Junior Dos Santos има този навик.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес