Зареждане

Защо UFC сгрешиха фатално с Франсис Нгану ?

Защо UFC сгрешиха фатално с Франсис Нгану ?
Публикувано на: Януари 17, 2023 в 00:00 ч
Франсис Нгану не успя да договори нов договор с UFC и напусна организацията след 7 години при тях.


Поясът на камерунеца остана вакантен, а за него ще се бият Джон Джоунс и Сирил Ган през март в Лас Вегас. Критичната точка при преговорите беше за за броят на предоставените свободи. Нгану вианги е давал да се разбере, че парите не са на първо място.

Основното за него беше да не бъде под строгия контрол на работодателя. Франсис искаше да се боксира с Тайсън Фюри или някой дру. Той не искаше да подпише дълъг договор, каквито Дейна Уайт винаги предлага на своите звезди.

Какво лошо има в един стандартен договор с UFC ? Първо е фактът, че при договор за 5, 6 или 8 двубоя, пазарната стойност на един спортист може да скочи до небето в 2 или 3 битки, но неговите хонорарни ще останат непроменени.

И този боец няма право да иска повишение, защото трябва да спазва настоящия договор до края му. Второ, дългите договори лишават боеца от възможности. Той не може да напусне организацията, въпреки че някъде може да му предлагат повече пари.

Спомняме си как Жорж Сен-Пиер за последно се би в UFC през 2017 г., но беше освободен от договора си едва през 2022 година. Договорът с UFC те обвързва за дълъг период от време и ти нямаш право да се биеш никъде, дори и да си се оттеглил от ММА.

Франсис даде един урок на UFC и може да се каже, че ги унижи. Нечувано е за шефовете на UFC просто да оставят звездата си да отиде в бокса или друга организация, докато има договор.

Да, тук има някои изключения. В началото на 2000-те UFC пусна Чък Лидел на Pride Grand Prix, а през 2017 г., те проведоха съвместна супер битка между Флойд Мейуедър и Конър Макгрегър.

Но това бяха случаи, когато самата организация действаше като инициатор. Първият път ставаше дума за близкия приятел на Уайт, Лидел, вторият път беше за толкова големи пари, че UFC просто не можеше да стои настрана.

В ситуацията с Нгану, ако той просто отиде да се боксира с Тайсън Фюри, заобикаляйки UFC, организацията губи. Само боксьорите ще печелят пари, но какво ще стане, ако Франсис бъде нокаутиран в първия рунд и аурата му е силно компрометирана ?

Това определено ще е петно върху цялата организация. Ами ако се контузи ? Тогава развитието в категорията ще бъде поставено на пауза. UFC не биха поели такъв риск, което е нормално от тяхна страна. Сега Нгану е в много интересна ситуация.

От гледна точка на спорта на най-високите постижения пред него се открива безплодна пустош. Има много малко силни бойци в тежка категория в света на ММА, като 90% от тях са в UFC, откъдето Нгану току-що напусна. Къде тогава да отиде ?

В Bellator с Валентин Молдавски и Райън Бейдър ? В ONE FC с Анатолий Малихин или Арян Булар ? Това изглежда някак скучно и безинтересно. Заплащането в Bellator, PFL или ONE FC е доста скромно.

Нгану иска да се бие с Фюри, но какви приходи очаква ? Та той продаде смешните 200 000 платени гледания в последната си битка със Сирил Ган. Нима Фюри ще се съгласи да дели 50 на 50 с Нгану ? И дали Фюри въобще има интерес към такава битка ?

Камерунецът напусна старата си работа, без да си намери нова. Не може да отречем обаче, че рекордите на Нгану в ММА са несравними, а много от тях ще останат още много години. Нека си припомним някои от неговите рекорди:

  • Нгану е боецът, който печели най-бързо 10 победи с нокаут. Повечето от тези победи са в първия рунд, а някои дори са за секунди.
  • Нгану има най-много нокаути с ъперкът. Той има 3 такива победи срещу Луис Енрике, Алистър Овърийм и Кейн Веласкес
  • Той има най-дългата поредица от битки без нокдаун в историята на UFC в тежка категория - 14 поредни битки.
  • В 20 професионални ММА битки Нгану никога не е губил с приключване.
  • Той е първият камерунец, спечелил титла в UFC
  • Франсис нокаутира 5-ма шампиони на елитни ММА организации: Миочич (UFC), Дос Сантос (UFC), Веласкес (UFC), Арловски (UFC), Овърийм (Strikeforce)

Предистои да видим къде ще акостира Нгану, който вече е на 36 години. Това не е много за тежка категория. Франсис спокойно може да се състезава още 5-6 години на високо ниво. Със сигурност Дейна Уайт ще съжалява цял живот заради това, че Нгану ги напусна.

В бъдеще може да има още бойци, които да следват неговия пример. Напускането на Нгану е голям удар по марката на UFC. Tой ги напусна, докато беше на върха, а сега всички ще се избият, за да го привлекат.Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес