Зареждане

Защо Conor McGregor заслужава да бъде сред собствениците на UFC

Защо Conor McGregor заслужава да бъде сред собствениците на UFC
Публикувано на: Ноември 20, 2016 в 18:45 ч
 
С толкова много претенденти в двете дивизии, на които е шампион, за фенове и анализатори е изкушаващо да прогнозират, срещу кого ще се изправи Conor McGregor в следващия си двубой. Дали той ще срещне Jose Aldo в категория “перо” или ще премери сили с някого от претендентите в лека категория Khabib Nurmagomedov, Tony Ferguson или Nate Diaz? Или пък отново ще качи теглото си, за да срещне новия си враг Tyron Woodley?


Ако и вие сте размишлявали върху тези въпроси, съхранете енергията си. McGregor вече ни уведоми кой е следващият му опонент, веднага след победата му над Eddie Alvarez за титлата в лека категория на UFC - това са самите UFC.

Той го направи веднага, след като си спечели втория пояс и осъзнавайки, че UFC не бяха подготвени за историята.

“Къде по-дяволите е вторият ми пояс”, извика той. “Тази компания бе продадена за 4.2 милиарда долара. Къде ми е вторият пояс? Отидете и ми намерете пояса. Разкарайте се оттук!”, нареждаше McGregor на официалните лица от UFC.

Те направиха, както им бе наредено, а Tyron Woodley също помогна.

“Вече имам този. Къде ми е вторият? Евтини копелета.”

Обикновено McGregor заличава месеци на напрежение след победите си, правейки го с широки усмивки на лицето си. Този път, McGregor изглеждаше по-развълнуван от всякога, готов за следващия си нокдаун - срещу неговите шефове.

Тази сцена бе далечен рев от онази януарска вечер в Бостън, преди цяла вечност, когато McGregor говореше за това, как поднася главите на съперниците си за удоволствие на тогавашните шефове - братята Fertitta, пиейки скъпо уиски с тях, след победата си над Denis Siver. Сега UFC вече не е семейна собственост, а McGregor не се стреми към това да радва своите промоутъри. Той иска те да се тревожат за това, как да го направят щастлив.

На пресконференцията след UFC 205 McGregor обяви, че е “надраснал” настоящия си договор с UFC и че няма да се бие отново, докато не получи дял от компанията. Тези, които следят внимателно кариерата му, вероятно помнят, че той и преди е говорил за тази негова цел.

Сега тези аспирации се превърнаха в условие.

Исканията на McGregor може и първоначално да звучат налудничави, но всъщност условието на Conor е съвсем разумно и има не малко подобни прецеденти.

Например в бокса. Там вече е често срещано най-големите звезди да се превръщат и в промоутъри на собствените си мачове, получавайки по-голям дял от приходите, които създават. Oscar De La Hoya, Shane Mosley, Bernard Hopkins и Floyd Mayweather Jr. са примери за това.

Собствениците на UFC - WME-IMG, които движат кариерите на големи звезди от Холивуд, вече изразиха готовност да привлекат своята клиентела от знаменитости като частични собственици на компанията.

McGregor е напълно наясно с това, като той дори даде пример с водещия Conan O’Brien - който също вече има дял от компанията, за да покаже, колко налудничаво е, че той няма еднакъв дял от UFC с комедиант, който не е направил нищо, с което да й помогне. Към O’Brien пък се присъединиха  Mark Walhberg, Ben Affleck и други, които вече са частични собственици на UFC.

Говорейки за McGregor, няма как да отчетем, че неговото име привлича повече от всеки друг в UFC. Имайки предвид колко често се бие той и колко чудовищни са pay-per-view продажбите на събитията, които той оглавява, McGregor прави повече пари за UFC, отолкото всеки друг човек в компанията.

UFC коментаторът Joe Rogan също се съгласи в своя подкаст, че McGregor не е без основания да претендира за дял от собствеността на компанията.


 

“Той твърди, че вероятно трябва да получи процент от компанията. Защото това, което UFC практически продава, е Conor McGregor”, обяснява Joe Rogan.

И той е прав. Президентът на компанията Dana White потвърди, че “UFC 205 е счупил всеки възможен рекорд”.

Разбира се, това означава, че събитието е подобрило рекордите, поставени по-рано през годината с мачовете между McGregor и Nate Diaz на UFC 196 и UFC 202. Нека бъдем наясно, че независимо от всички талантливи бойци, взели участие в събитието, единственият човек на UFC 205, който познаваха всички, а не само хардкор феновете на ММА, бе Conor McGregor.

Въпросът е там, че McGregor изнесе на раменете си цялата промоционална тежест на UFC 205. Той продължава да подобрява постиженията си с всеки следващ свой двубой, правейки новите собственици на UFC още по-богати, отколкото прави самия себе си.

В момента Conor McGregor е по-голям, отколкото някога е бил. По-голям и по печеливш във финансово отношение от всеки друг боец в историята на UFC. UFC споделя малка част от своите печалби с бойците си, особено и в сравнение с други организации, където атлетите договарят дяловете си с помощта на асоциации или съюзи.

Казано по такъв начин, едва ли Conor McGregor или който и да е друг боец от UFC получава справедлив дял от печалбата на UFC, за които самите те са отговорни. Разбира се, че не получават. За разлика от други професионални атлети, бойците от UFC не преговарят колективно, тъй като не част от асоциация или съюз.

Conor McGregor е достигнал до такъв момент, в който той продава повече pay-per-view в рамките на една година от Manny Pacquiao или Floyd Mayweather. И въпреки това, той все още не заработва толкова, колкото Manny Pacquiao, нито пък притежава собственост от събитията, в които участва, подобно на Mayweather.

“The Notorious” не е луд, когато казва, че заслужава дял от UFC. Той просто е наясно със собствената си стойност и с това, че има други хора, които нямат неговия потенциал по отношение привличането на приходи, но въпреки това правят повече пари от него.

Имайки предвид, че той е най-голямата звезда в най-бързо разрастващия се спорт на планетата, McGregor е в добра позиция да отстоява претенциите си. Ако Келтският воин има топките, за да отстоява позицията си, то ще бъде интересно да видим как ще се развият нещата.

Той изисква от UFC да го направят пълноправен партньор. В момента, те дори не гледат на него като на истински служител, поради съмнителния статут на техните атлети като независими изпълнители, въпреки експанзивните и рестриктивни изисквания, които имат спрямо тях.

Предишните собственици на UFC - братята Lorenzo и Frank Fertitta, винаги са били негативно настроени спрямо трудовите организации. Както по отношение на UFC, така и по отношение на техните Station Casinos. Сега те вече не са тук, но техният приятел и поддръжник на Donald Trump Dana White все още е президент на компанията. А той все още е против трудовата организация.

Новите собственици на UFC от WME-IMG са свикнали да работят с клиенти, които са членове на съюзи, асоциации и т.н. Те обаче все още не са изпратили ясни сигнали, каква посока биха искали да поемат по отношение на този въпрос с UFC.

Разбира се, Conor McGregor се опитва да се погрижи за себе си от чисто индивидуална гледна точка. Неговата цел не е да организира бойците в едно цяло. Собствениците на UFC би трябвало да са внимателни с това.

Ако от WME-IMG са достатъчно умни, те ще работят за това да привлекат McGregor и да го направят свой клиент, а след това да му дадат процент от UFC. Както вече сториха с други свои клиенти. Да менажират някого, бидейки и негови промоутъри, би било огромен конфликт на интереси и най-малкото неетично (в бокса това дори би представлявало федерално престъпление заради т.нар. “Акт Али”), но това е нещо, което те вече правят с Ronda Rousey.

В бъдеще ще бъде решение на Конгреса, който трябва да определи, дали ММА трябва да се присъедини към бокса по отношение на Акт Али. Поне засега, за WME-IMG би било лесно решение да привлече Conor McGregor като свой клиент и да го направи акционер в UFC.

Така те ще бъдат сигурни, че най-голямата звезда на спорта е доволна и че ще продължи да работи за тях, а освен това ще прибират и проценти от работата му по странични проекти. За тях би било и доста по-лесно, отколкото да водят битки с цял съюз от организирани бойци.

Автор: Elias Cepeda

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес