Зареждане

Шавкат Рахмонов е сред най-недооценените бойци в UFC

Шавкат Рахмонов е сред най-недооценените бойци в UFC
Публикувано на: Юли 1, 2023 в 10:00 ч
На 16 септември в Лас Вегас ще се проведе поредното събитие от бойните галавечери на UFC. Главната битка ще бъде реванш между Алеса Грасо и Валентина Шевченко. Боят е за титлата в категория муха. В подглавната битка непобеденият боец Шавкат Рахмонов и Келвин Гастелъм ще си поделят октагона.

Шавкат Рахмонов е сред най-недооценените бойци в UFC. Той се бие в полусредна категория и представлява сериозна заплаха за настоящия шампион на организацията в тази дивизия Леон Едуардс. Шавкат направи своя дебют в UFC на 24 октомври 2020 г., като влезе в първото си участие в лигата с рекорд 12-0 и титла на M-1 Global.

За три години Рахмонов записа пет победи, изкачи се в ранглистата и е близо до топ 5 на дивизията, като заема шесто място.Говорейки за полусредна категория, много почитатели на бойните изкуства веднага се сещат за името на Хамзат Чимаев. "Borz" влетя в UFC във вихъра си и беше готов да разкъса всички и всичко, но след това дойде дългият престой. Чимаев се превърна повече в интернет боец, отколкото в това, което беше в началото за UFC.

От друга страна, Шавкат е точната противоположност на Хамзат. Казахският боец приема всичките си битки и е доста скромен в социалните медии. В същото време Рахмонов не само се бие редовно, но и побеждава, като го прави в разкрепостен стил. Само два пъти Шавкат е останал без бонус от UFC.

Нито един от опонентите му не стигна до съдийско решение. Рахмонов спечели всичките си победи в UFC предсрочно.И при такава статистика и такива изпълнения Дейна Уайт и мачмейкърите отново избраха на Шавкат противник, който не е от топ 5. Ако трябва  да бъдем по-точни, изобщо не от ранглистата. Келвин Гастелъм обаче е боец с име и е преминал през много неща.

Той направи своя дебют в UFC седем години по-рано от Шавкат, като започна в полусредна категория. По-късно Гастелъм стигна до двубой за временната титла в средна категория срещу Израел Адесаня и го постави в един от най-трудните двубои в кариерата му.

Само че Келвин има пет загуби в последните си седем двубоя и американецът реши да се завърне в полусредна категория. Да посрещне Гастелъм в новата-стара дивизия се падна на Шавкат Рахмонов. Да, Рахмонов със сигурност заслужаваше двубой с някой от топ 5, но обстоятелствата не бяха в полза на Шавкат.

Гилбърт Бърнс е контузен, положението на Хамзат Чимаев е неясно, Колби Ковингтън чака двубой с Леон Едуардс, а Белал Мохамед, който победи Бърнс, само наблюдава и също очаква двубой за титлата.

За пореден път Шавкат трябваше да погледне надолу, този път дори извън ранглистата. Но може би това дори не е нещо лошо. Гастелъм е наистина популярен и известен боец в UFC, една победа над него, а ако е с приключване, то определено ще донесе на Рахмонов двубой с представители на топ 5.

Тогава за съперниците му ще бъде по-трудно да избягват Рахмонов и да го пренебрегват, тъй като Шавкат със сигурност е на път да се бие за титлата.
Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес