Зареждане

Може ли Камару Усман да спре шума около Хамзат Чимаев ?

Може ли Камару Усман да спре шума около Хамзат Чимаев ?
Публикувано на: Октомври 15, 2023 в 02:00 ч
На 21 октомври в Абу Даби (ОАЕ) ще се проведе голямото събитие UFC 294.


Галавечерта претърпя драматична промяна в последния момент. Това се случи, след като Чарлз Оливейра и Пауло Коста отпаднаха от главната и подглавната битка. Оливейра трябваше да се бие с Ислам Махачев, а Коста с Хамзат Чимаев. Това накара UFC да променят двете битки и да включат Александър Волкановски и Камару Усман. Така Алекс ще направи реванш с Махачев, а Усман ще се бие с Чимаев в средна категория.

Разбира се, много фенове на бойните изкуства очакваха битката между Хамзат и Коста. Двамата популяризираха битката си от дълго време, като активно се заливаха с глупости в социалните мрежи, понякога дори прекрачвайки границите. ММА обаче е непредсказуем спорт и всичко може да се промени в последния момент, както се случи и този път. Сега битката между Усман и Чимаев ще бъде дори по-интересна от тази срещу Коста.

Очевидно след две поражения от Леон Едуардс, Усман осъзна, че ще трябва да чака дълго време за следващия си шанс за титла в полусредна категория, така че реши да се възползва от възможността. Да, Камару никога не се е бил в средна категория, но физическите му характеристики са доста подходящи за 84 килограма. Например Камару е почти идентичен по антропометрични показатели с шампиона в средна категория Шон Стрикланд.


И, между другото, Усман победи Шон в кариерата си, така че има всички шансове успешно да се изкачи до по-висока категория. За Чимаев битката срещу "Nigerian Nightmare" ще бъде най-сериозното изпитание в кариерата му. Преди това той срещна най-упоритата съпротива от страна на Гилбърт Бърнс, с когото прекара цялата битка и така и не успя да го завърши. А Усман е друго, по-високо ниво на опозиция.

Нигериецът е добър в стойка, той нокаутира Бърнс, когото Хамзат не успя да победи предсрочно, и приспа Хорхе Масвидал с невероятен удар. Камару също така е много силен в борбата и ще бъде изключително трудно да го свалите на земята. Само Леон Едуардс успя да събори Усман в UFC, а това се случи едва във втората им битка. Освен това Усман има добра подготовка, така че ще може да поддържа високо темпо в продължение на три рунда.


Най-важното предимство на Усман е опитът. Той има много битки по 25 минути, а това е нещо, което чеченецът все още не е имал. Камару има зад гърба си 23 битки, в които спечели 20 победи. Нигериецът направи пет успешни защити на шампионския пояс, а сега гледа към златото в още 1 дивизия. Чимаев обаче все още се смята за фаворит в предстоящата битка.

Хамзат е със седем години по-млад и това, разбира се, е значително предимство. Освен това, колкото и добър да е Усман в защитата срещу тейкдауни, той никога не е трябвало да се изправя и да се доказва в трудни ситуации на земята с нивото на борба, което има Чимаев. Съдбата на победителя в тази битка ще зависи от това как изглежда Усман в този компонент.

Не забравяйте, че в края на краищата Хамзат премина през тренировъчен лагер, а Усман влиза в битката с кратко предизвестие. Според Дейна Уайт, победителят от битката Чимаев-Усман ще получи шанс за титла в средна категория, така че и Камару, и Хамзат ще бъдат изключително мотивирани. 

Хамзат е фаворит както на хартия, така и в коефициентите на букмейкърите, но Усман е най-силният съперник в кариерата на "Borz". Усман определено може да се справи с Чимаев, но проблемът е, че Камару вече е сериозно износен. Той има сериозен проблем с колената, които са толкова зле, че той трябва да слиза назад по стълбите.

Може ли Усман да спре Чимаев ? Вие какво мислите ?

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес