Зареждане

Психически тренировки за атлети

Психически тренировки за атлети
Публикувано на: Юли 15, 2010 в 10:39 ч
Снимка:Gracie Hagen

Сигурен съм, че всеки го е изпитвал: независимо дали карате колело, тичате, тренирате или просто спортувате нещо, след определено време тялото ви знае че може да продължи, но волята ви започва да ви предава подсъзнателно. Тогава започват и да се появяват въпросит: "Защо го правя това?", "Не си ли губя само времето?", "Мога да спра тук и да отида у нас да си отворя бира." Така големите амбиции и планове започват да се провалят. Тичането 10 километра става 5 километра, 50-те бройки стават 30. Какво се случва? Какво се променя в тези няколко момента? Отговорът: психиката ви се променя.

Не е нужно да тренирате много, за да разберете, че тренирате не само тялото си; трябва да направите нещо, което е наречено психическа тренировка при атлетите. Попитайте който и да е успял атлет и той ше ви каже, че спечелването на някое състезание или постигането на определена цел не е само наличието на физическа сила, а също и на психическа отдаденост към това да се продължи, когато напредъка става труден. Как да се научим да се контролираме? И как може психическата тренировка за атлети да ви помогне да успеете?

Ето няколко предложения за психическа тренировка, което можете да вкарате в тренировъчния си режим.

1. Представете си се в действие

Това е лесно и естествено нещо за повечето хора, но психолозите са доказали, че това в действителност може да подобри уменията ви. Те направили проучване с хора, които играели дартс, като една група от тях действително тренирали усилено, а другата група само си представяла, че тренира. Колкото и странно да звучи, хората които си представяли, че тренират, също отбелязали напредък, макар и не толкова голям колкото трениращите. Не ви предлагаме да се откажете от всякакъв спорт и да лежите на леглото и да си представяте как тренирате. Но може да си добавите допълнителен половин час към тренировката, когато съвсем изцедите тялото, да потренирате и психиката.

2. Представете си как се борите

Много от нас нямат проблем да си представят как пресичат финалната права при маратон и получават овациите на публиката и признателността на приятелите си. Всъщност тази фантазия често може да е трудна за подтискане. Това, което може да ви помогне повече, обаче е да си представите как се борите, как се мъчите да стигнете до финала. Разберете, че няма да бъде лесна битка. Запитайте се тези въпроси, които си задавате, когато започнете да се борите и да се предавате по време на тренировки. Отговорете си тогава и разумът ви няма да се притеснява следващия път на тренировките. По този начин, следващия път когато в действителност сте в тежка ситуация, може да си спомните отговорите и да заглушите всякакви съмнения и целенасоченост и увереност.

3. Научете се да спирате да мислите

Колкото и странно да звучи, често мисленето е това, което ни дърпа от успеха. Повечето хора са достигнали до този праг в тези моменти, когато тялото просто е реагирало на дадена ситуация без мозъкът да му се изпречи. Вътрешния монолог се прекъсва за известно време и всичко изглежда функционира в перфектна хармония. Много хора не осъзнават, че това е умение, което може да се тренира.

Седнете на тихо място и се концентрирайте върху себе си; дишането е добра отправна точка. Всеки път когато се разсеете от някаква мисъл, отбележете си на ум за какво сте си мислили, а след това отново се концентрирайте върху себе си. Самураите в Япония са научили важността от подобни упражнения, което ги е направило едни от най-безстрашните воини в историята.

Тренировъчна екипировка от нашият MMA магазин


От любов към спорта

Психическите упражнения никога няма да заменят добрите тренировки, но често могат да бъдат допълнение към тях и да ви дават още малко сила, точно когато имате нужда от нея. Добрата психическа тренировка, съчетана с добра тренировъчна програма, може да подобри представянето ви, но и да увеличи насладата от спорта.

Ако тази статия ви е харесала, разгледайте и останалите ни материали от категорията Здрав дух - здраво тяло.


Автор: Крис Макена

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес