Зареждане

Кое е по-драматично - контузията на Anderson Silva или положителния му допинг тест?

Кое е по-драматично - контузията на Anderson Silva или положителния му допинг тест?
Публикувано на: Февруари 9, 2015 в 10:33 ч

UFC 183 беше изключително атрактивно състезание, още от момента, когато бе обявено главното събитие на вечерта - легендарният Anderson Silva срещу също така популярния и атрактивен Nick Diaz.

След големите очаквания дойде и голямото фиаско - и двамата състезатели дадоха положителни допинг тестове, а резултатът от двубоя им бе занулен.

Предходния двубой на Silva също завърши по необичаен начин - с жестоко счупване на левия крак.

И двете ситуации бяха странни, но коя разби повече сърца на феновете?
 

 

Контузията

 
Както помните, UFC 168 беше злощастното събитие, в което Silva получи травмата. По време на двубоя си с шампиона Chris Weidman, Silva нанесе удар с левия крак, който бе блокиран от американеца по много неприятен за "The Spider" начин. И всичко е вече история... много брутална история.

След това изобщо не беше сигурно дали Silva ще се върне отново към двубоите, но пък и не беше редно кариерата на един от най-великите ММА състезатели да приключва по този начин. Беше сърцераздирателно да се види как Silva, боецът който правеше немислимото в Октагона, реве от болка, а кракът му бе счупен на две. Агонията на бившия шампион беше усетена в сърцата на всички свои фенове и любители на ММА.

Като фенове, ние не инвестираме само време в този спорт, но и инвестираме емоции, насочени към някои бойци по различни причини - защото стилът им ни допада, личността им или нещо в тях ни е вдъхновило.

Не гледаме този спорт само като развлечение. За мнозина от последователите бойците са много повечео от това. Те са нещо като герои, които се сражават пред нас, за да победят в своята битка.

Именно затова беше тежко да видим как великият Silva вие от болка при може би последното му участие в кариерата като боец.
 

 

Допинг теста

 
Сред многото бойци името на Anderson Silva никога не бе забърквано с допинг скандали. Дори напротив - Silva винаги се е обявявал против допинга и за създаването на чист спорт. Затова и новинта, че той е дал положителен допинг тест не за едно, а за две забранени вещества, дойде като гръм от ясно небе.

Silva много сериозно зацапа наследството си. Има два варианта за случилото се. Дали стероидите не са били част от лечението му? Може би, но едно такова решение хвърля сянка върху цялата му кариера назад. Започват съмнения, че именно стероидите са били скрития коз, който му е помагал, за да поддържа това високо ниво на спортно майсторство. Има други бойци, които също като Silva са постигнали високи резултати, но остават чисти. Като например боксовата легенда Bernard Hopkins, който макар и 50-годишен се би за световна титла, а през цялата си кариера никога не е имал проблеми с допинга. Наистина ли Hopkins е толквоа чист боец или просто е имал късмет никога да не бъде хващан?

Ако си добре платен боец в края на своята кариера, защо да не посегнеш към стероидите, за да излезеш силен и корав на ринга? Напрежението в Silva може в един момент да е дошло много. Като се започне от ръководството на UFC, мениджърите, феновете, напрежението, което самия той поставя върху себе си от дългото чакане на завръщането след травмата. Това по никакъв начин не може да го оправдае, но е една добра причина.

Една минута, дами и господа. В началото на минутата си считан за най-великия на всички времена, а секунди по-късно си маркиран като измамник. Защо му беше нужно...

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес