Зареждане

Един BJJ номад в столицата на жиу-житцу - Абу Даби - част 1

Един BJJ номад в столицата на жиу-житцу - Абу Даби - част 1
Публикувано на: Април 20, 2016 в 07:52 ч

Чай Шисипи.

Никога не съм вярвал, че някога ще срещна китаец, който ще превърне в реалност българските вицове за имената им, обаче се случи. Насакото Яката, Кошиям и останалите не толкова мили, ги знаете всичките, а този пич – Чай Шисипи. Нищо не ми сипа, обаче сипа с големия черпак и то много сериозно на едни тийнейджъри в кимона. Чай Шисипи е метър, метър и малко, зелен колан по бразилско жиу-житсу и прави такова беримболо на крехката си възраст от девет години, че няма да ви се вярва. Обаче още на втората си среща загуби. Защото тук, в Абу Даби, в последните пет дни вилняха хиляда и петстотинте най-корави деца и тинейджъри от света на жиу-житсуто. Както вече сигурно сте се досетили, това е първата част на световното по BJJ.  Казват, че децата са от цял свят, но, честно казано, бяха предимно от Арабския залив, бившите съветски републики, Бразилия и тук-таме САЩ, Канада, Ангола, Алжир... Какви неща владеят обаче тия хлапетата, направо не е нормално...
 

 
Но да се върнем в самото начало.

Поздрави от Абу Даби, новата вселенска столица на BJJ, която за осма поредна година е дом на световното първенсво Abu Dhabi World Pro. Провежда се в IPIC arena, която вероятно е единствената в света голяма зала, в която се провеждат само състезания и тренировки по бразилско жиу-житсу. Два етажа, две огромни зали за разгряване, трибуни за няколко хиляди човека и десет големи мата в основното помещение.

Посрещат ме учтиво. Организаторите и съдиите очевидно ме познават, тъй като последния филм, който направих, бе именно за BJJ в Обединените арабски емирства. Това ми дава малко привилегии, ще се отнася до достъпа и впоследствие обикалям, където си пожелая, без ложата на шейховете. На опашката до мен виждам редакторите на най-големите списания за жиу-житсу в света Jits и Jiu-jitsu style. Поздравяваме се, а те се чешат по главите, докато се сетят къде точно са Балканите на картата. Обяснявам им, а те кимат, ама не много убедено. Все пак всички тук ни душат през вечер за удоволствие – аз самият допреди малко не бях убеден в Азия ли съм технически или не.

В Азия съм.

До мен едно хипстърче с дълга коса и Ботева брада напъва да ме предреди. Мисля, че просто никога не се е редил на опашка с българи. Както се сещате, не успява. А както не се сещате и дори не бихте предположили, точно като мен - тоя клечо се оказва кафявият колан Уилям от BJJ Pix, популярен с това, че в последната година направи доста полуголи снимки на красиви момичета в кимона (въпреки че само малка част от телата на тия момичета всъщност бяха във въпросните кимона). Двамата получихме по една оранжева жилетка с надпис “фотограф”, която на тях може да им се струва екзотична, но аз съм свикнал да я виждам предимно по гърбовете на циганите из родните строежи и се цупя. Но съм единствен, а правилата са си правила, няма как. Слагам я и влизам в залата, а там пет дни е истинска война.
 

 
Когато интервюирах най-голямата местна звезда Фейзал Ал Кетби (черен колан) за последния си филм, той ми каза, че Емирствата работят усилено за влизане на BJJ в олимпийските игри след две олимпиади. И това е много хитра стратегия, защото това време ще съвпадне съвсем тoчно с физическия пик на тези малки чудовища, които на по десет години правят неща, на които на родните състезания за възрастни ръкопляскаме бурно, като на висш пилотаж. Но...така е, като не можеш да си позволиш да си доставиш 700(!) черни колана от Бразилия, които да подготвят нацията ти да прегърне новия си национален спорт. В момента към всеки футболен отбор в Емирствата има прикрепен и един по BJJ. Не е лошо, а? Забравих да спомена, че е безплатно, а в училищата ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в час по физическо. Ей така се създават шампиони.

Всъщност хлапетата са и основната причина да съм в Абу Даби. Последния път, когато снимах тук, не успях да разкажа историята на може би втората по големина (но пък, според мен, най-интересна) звезда на местните, 17-годишният Кхалифа, който е роден само с палец и кутре на дясната си ръка, а днес игра на финал на сини колани за юноши. За съжаление, не успя да се домогне до златото, но завърши като шампион. Три дни го следвах като сянка с камерата си, а покрай него се запознах с легендата на PRIDE Родриго Ногера и настъпах световния шампион в абсолютната категория на черни колани – Бучеча (който даже не си вдигна погледа от телефона. Другия път ще скоча с два крака).  
 

 
От утре в IPIC arena няма да можеш да се разминеш от световни звезди. Това, което чакам с нетърпение аз обаче, са  българите, за които разбрах съвсем случайно, че ще участват. Граплинг шампионът ни Веско Дуков ще играе на бели колани, което ще е много интересно, тъй като не знам да е тренирал с кимоно някога, а основната му техника е хийлхук, който тук е забранен. Обаче точно това, че не играе с кимоно може да се окаже и най-големият му коз. Знаете -  това, което те отличава, често е най-силната ти черта.

Световното първенство за мъже официално започва, а аз ще гледам да ви държа в течение какво се случва, както и как се представят нашите.

Специално за MMA.bg от Абу Даби, Обединени Арабски Емирства,
Михаил BJJ NO-MAD.

Михаил Кунчев е основният двигател зад проекта "BJJ No-Mad". Документалното риалити проследява стъпките на двама воини, избрали пътя на бойните изкуства и по-специално - бразилското жиу-житцу. Може да гледате безплатно епизодите на предаването в неговия YouTube канал.
 

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес