Зареждане

Един BJJ номад в столицата на жиу-житцу - Абу Даби - част 2

Един BJJ номад в столицата на жиу-житцу - Абу Даби - част 2
Публикувано на: Април 21, 2016 в 06:50 ч

Опашката пред кантара е огромна.

Поне триста души.

Повечето са дошли още в пет без нещо, за да са първи. Резултатът е безкрайна дядо-вади-ряпа колона от кимона. Всъщност истинско BJJ ги експо – минаваш и зяпаш на воля, за да се ориентираш кои марки са актуални в момента. Май Shoyoroll си остават начело. Богаташка му работа.

Говорим си със Слав (Николаев) и Веско (Дуков), а те постоянно зяпат нещо зад мен.  Най-накрая се обръщам, за да видя, че самият Сайборг е точно зад нас. Той е единствената звезда, която решава да не предреди всички на кантара и си стои наред със сини, бели и лилави колани от цял свят, надул нещо латинско в слушалките и усмихвайки се на преминаващите покрай него. Можете да говорите колкото си искате за стероиди и хормон на растежа, но това е истинско поведение на шампион. Малко по-късно му го казвам, а той просто кима с усмивка, без особени проповеди за това как трябва да оставиш егото на входа пред залата или как черните колани са бели, които никога не се предават. Малко клишета, много шампионство.
 

 
Слав и Веско гледат физиката му с нескрита завист и с половин уста ми разказват как така се случи, че точно те ще представят днес България на световното по бразилско жиу-житсу Abu Dhabi World Pro 2016. Дори не бях сигурен обличали ли са някога кимона. И двамата са шампиони и носители на престижния колан на граплинг веригата NAGA, а сега са единствените бойци, които ще бранят родната чест на най-големия форум по BJJ в света. Недоумяват защо любимият им хийлхук е забранен. Аз също. В състезанията без ги ключът е свободен за всички, с ги – никъде. Предполагам, че ако беше обратното, претендентите им щяха да ги чакат много неприятни схватки. Не, че сега ще им е лесно. Даже хич.

И двамата ще се пуснат на сини колани, но в различни категории. В тази на Слав има трийсетина души, което значи четири битки до финал. При Веско е малко по-напечено и там сигурните схватки са поне пет.

Стискам им палци. И двамата изглеждат в страхотна форма, но тук това може да се каже за всички. Честно казано, брекетите са пълни с вселенски шампиони по самбо и джудо от бившите руски републики, които играят на бели и сини колани. Днес, при начинаещите, се нагледах на толкова съвършени джудо хвърляния, че се чудя как не им е неудобно на тия да се пускат в подобни дивизии, но понеже сме го правили и ние и то неведнъж, да преминем нататък.

Слав и Веско са представители на граплинг клубовете Martial animals и Pitbulls MMA, но тук ще играят под флага на тима, към който принадлежа и аз  - Zenith. На закуска в хотела мернах многократния световен шампион (и треньор на настоящия такъв - Бучеча) Родриго Кавака, който е начело на отбора и предполагам, че няма да му е никак неприятно да види момчетата с по медал на врата. На нас също, затова от ранни зори съм пред IPIC arena.
 

 
Мачовете им са между десет и единайсет часа, а ако продължат на финали -  до обяд.

Стискаме им палци и се надяваме отново българското знаме да се окичи със злато, както се случи на последните две Европейски първенства.

Специално за MMA.bg от Абу Даби, Обединени Арабски Емирства,
Михаил BJJ NO-MAD.

Михаил Кунчев е основният двигател зад проекта "BJJ No-Mad". Документалното риалити проследява стъпките на двама воини, избрали пътя на бойните изкуства и по-специално - бразилското жиу-житцу. Може да гледате безплатно епизодите на предаването в неговия YouTube канал.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес