Зареждане

10 съвета за отказване от храната-боклук

10 съвета за отказване от храната-боклук
Публикувано на: Декември 12, 2009 в 00:32 ч
Снимка: wikimedia.org

Как да се откажем от храната-боклук (junk food)? Кучетата знаят какво да избират. Ами вие знаете ли?


Предполагам че знаете. Осъзнавате какво е най-добро за вашето здраве. Но да го прилагате на практика вероятно е съвсем друго. Ако имате проблеми да се откажете от храните-боклуци, значи подхода ви е грешен. Яденето на храна-боклук е навик, който се отказва трудно.

Ето ви 10 съвета за да се откажете от подобно пристрастяване.

1. Имайте причина. Защо искате да се откажете от храната-боклук?

По-малко мазнини?
Повишаване на здравето?
По-нисък холестерол?

Намислете си причина, за да се откажете. Напишете я на лист хартия и го поглеждайте всеки ден. Това постоянно ще ви напомня за вашата цел.

2. Направете си план. Отказването на храната-боклук означава промяна на начина на живот.

Каква храна ще ядете?
Какво ще си готвите?
Какво ще ядете на работа?

Направете си план, в който има всичко: диета, покупки, режим...

3. Бъдете уверени. Не бъдете като всички. Да се откажеш от храната-боклук е лесно. Тялото ви няма нужда от нея. Ако то можеше да избира, щеше да избере чиста храна. А докато давате на тялото си това, от което има нужда, ще сте добре. Ако ли не, всичко си е на вашата глава.

4. Предприемете действие. Не стойте в очакване. Ако искате да промените навиците си на хранене направете нещо.

Отидете до магазина за плодове и зеленчуци
Сгответе си сами
Подгответе си храна за в работата

5. Спортувайте. Спортът е здраве. Когато спортувате следите и какво ядете. Какъв спорт? Това зависи от вас. Аз ви препоръчвам бойните изкуства ;)


6. Променете средата около вас. Средата има влияние върху вас. Изберете такава, кояот да ви помогне да постигнете целите си.

Разкарайте храната-боклук от къщата си, спрете да си я купувате, кажете "не" на храненето в McDonalds. Прочетете целта си. Какво е по-важно за вас? Да спечелите или да загубите, изборът е ваш.

7. Радвайте се на храната. Здравословната храна не означава ядене на сушени плодове. Здравословната храна е вкусна, по-вкусна от храната-боклук. Номерът е да знете как да си я приготвяте. Готвенето е умение. Може да се научите. Проверете сайтовете за рецепти.

8. Яжте храна-боклук. Не е нужно да забравяте тотално за храната-боклук. Докато в 90% от случаите ядете здравословна храна, това ще е добре. Можете през седмицата да ядете напълно здравословно, а в неделя следобяд да се отдадете малко на глезотии.

Колкото повече се храните здравословно, толкова повече храната-боклук няма да ви липсва. Вкусът се адаптира. След време ще искате да ядете здравословно, пред това да се натъпчете с храна-боклук.

9. Гледайте филма "Super Size Me". Ако не сте го гледали все още, направете го сега. Знаете, че храната-боклук не е здравословна. Но колко? Вижте в "Super Size Me" какво става след като ядете 3 пъти на ден от McDonalds.10. Контролирайте се. Понякога ще се изкушавате да посегнете към забранената храна. Контролирайте се в такива моменти. Защо се отказахте на първо място? Какво предпочитате? Да ядете храна-боклук или да постигнете целите си? Не казвайте, че не ви интересува. Знаете, че ви интересува. Знаете какво трябва да направите.

Напишете това до целта си на листчето: "Нямам нужда от храната-боклук".

Източник: сп. Strong Lifts

Превод: MMA България

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес