Зареждане

Олимпийските ни шампиони с почетния знак на президента

Олимпийските ни шампиони с почетния знак на президента
Публикувано на: Септември 13, 2024 в 00:00 ч

Източник: БФ по Борба, Start-Photo

Олимпийските ни шампиони Магомед Рамазанов и Семен Новиков бяха удостоени с почетния знак на президента от държавния глава Румен Радев, а церемония бе на Дондуков 2. 

Наградени бяха и всички призьори от игрите Париж 2024. 

Държавният глава изрази също признателност към треньорите, както и към хората, подкрепящи спорта.

На тържеството присъстваха още президентът на федерацията Христо Маринов, генсекът Валентин Райчев, бизнесменът и член на управата на БФ Борба Гриша Ганчев и други. 


„Вие ни дадохте вяра, че можем да се мерим с най-големите и да ги побеждаваме - каза Румен Радев. - Със своята всеотдайност, воля и труд се превърнахте в образец за цялото ни общество. Мога смело да кажа и в идоли за всяко спортуващо българско дете. Превърнахте се в едни от най-добрите ни посланици зад граница и накарахте светът отново да заговори за силната и непобедима българска спортна школа“, обърна се той към българските спортисти."

България завърши на 26-о място в класирането по медали с общо 7 отличия, от които три титли. Третото злато добави щангистът Карлос Насар.

"Ние с Магомед не сме герои, а професионалисти, които знаят как да си вършат работата - каза Семен Новиков. - Следващата ми цел е световната титла и гледам, но преди това искам да се боря на европейското първенство.

"Емоциите се успокоиха - допълни Рамазанов, който от есента ще се бори и в германската бундеслига. - Искам през следващата година да започна да се състезавам за България от месец януари и да се боря на всички турнири. През следващите четири години ще се боря на всяко европейско и всяко световно първенство, като водещата цел е да спечеля злато и на Олимпийските игри в Лос Анджелис."

"Никога няма да забравя успеха на Магомед - заяви и Валентин Ангелов, селекционер на националния отбор по свободна борба. - Личеше си, че иска да се бори за медал и стигна до него, а той бе златен. Когато един човек го иска така, както той го искаше, целите се постигат. Благодаря му за това, че не отстъпи и грам на противниците си, а вървеше напред до последната схватка. Така се печелят медали и се надявам другите момчета да вземат пример от него. Магомед е пример за целия отбор, не само за състезателите, но и за треньорите."

Валентин Райчев, генсек на БФ Борба, пък  разкри че спортният календар ще бъде леко променен, така държаният шампионат ще бъде изтеглен през ноември, а резултатите ще важат за следващата година. 

"Искаме по-рано да сформираме разширения състав на националния отбор, който да се качи на подготовка на Белмекен - обоснова решението той. - Остава управителният съвет да утвърди града-домакин, засега със заявка е Враца. По същия начин ще бъде изтеглен и шампионатът при юношите и девойките, планиран за Самоков."

Националите ще открият сезона с турнира "Дан Колов - Никола Петров", който най-вероятно ще бъде във Варна през месец януари.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес