Зареждане

Тай чи преборва инфаркта

Тай чи преборва инфаркта
Публикувано на: Декември 31, 2009 в 09:06 ч
Снимка: rts.rs

Инфарктът може да понижи баланса на тялото, като повиши риска от болнавост, но учени разкриха, че прекаралите удар могат да подобрят баланса си, практикувайки китайското бойно изкуство Тай чи.

Christina Hui-Chan е изучавала и практикувала тай чи като начин, който да подобри баланса и да сведе до минимум податливостта към болестите сред възрастните хора. Сега тя и няколко нейни колеги наблюдават подобни резултати сред група от хора, прекарали инфаркт.

Проучването се провело над 136 души в Hong Kong, които са прекарали удар преди повече от 6 месеца. Участниците били разпределени на случаен принцип в група по тай чи или в контролна група, която практикувала дихателни техники, стречинг и други упражнения, които включвали сядане, ходене, запаметяване и разсъждаване.

Тай чи се състои от постоянни координирани движения на главата, торса и крайниците с голяма концентрация и балансиран контрол. Участниците научили прста форма, която е дала добри резултати при пациенти с артрит.

ключове стави бойни изкуства


Пациентите били тренирани в малки групи от физио-терапевти в седмични тренировки, а след това се упражнявали по домовете си три дни в седмицата по един час. Обще те тренирали 12 седмици, но научили правилното изпълнение на техниките за по-малко от 8. Целта била да са независими и сами да могат да изпълняват формите и да се лекуват.

След това са били проведени няколко теста при които е изпитано умението им да запазват баланс, докато вдигат тежест, накланяне в различни посоки и запазване на равновесие върху движеща се повърхност, която симулирала препълнен автобус. В тези тестове групата на практикуващите тай чи показала по-добри резултати от тази на контролната група. Двете групи показали еднакви резултати на друг тест, който не бил фокусиран върху баланса, но включвал седене, изправяне, ходене и отново сядане.

"Тай чи групата се справи по-добре в условия, които изпитват техния контрол върху баланса," казва Hui-Chan. "Само за шест седмици имахме огромен напредък. Способността да повдигате тежест е много важна, защото много от действията ни са такива."

Практикуването и заучаването на тай чи не е лесно, но Hui-Chan е убедена, че всеки може да научи това изкуство, ако тренира при добър инструктор. Много китайци практикуват тай чи при сутрешните си упражнения и Hui-Chan е убедена, че това може да е от полза и на други народи.

"Това може да бъде преподавано в различни сборни центрове или в парковете през лятото," казва тя.

Hui-Chan твърди, че ползите от тай чи тренировките включват подобряване на силата и кардио показателите.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес