Зареждане

Психическа издръжливост

Психическа издръжливост
Публикувано на: Октомври 21, 2009 в 16:25 ч
Снимка: wordpress.com

Светът на спорта е пълен с обрати. Това важи с огромна сила за смесените бойни изкуства (MMA). Един такъв момент със запомнящи се обрати е MMA състезанието UFC 69. Нощта в която Matt Serra, един от добрите MMA бойци, изглеждаше много по-малък и много по-пребит от опонента си Georges St. Pierre. Но въпреки доминирането на канадеца, Serra напомни за себе си с няколко силни удара и показа на света, че всеобщите любимци, дори и доминиращи и по-силни, не винаги печелят.

Как става това? Какво спомага за това човек или цял отбор да преодолее и победи физически по-добър противник в един момент?

"Най-добрия боец не печели никога, печели човека, който се бие с най-добрите," казва известния спортен психолог Brian Cain. Това е доказано от един от неговите клиенти - Georges St. Pierre в двубоя му срещу Thiago Alves в състезанието по смесени бойни изкуства (MMA) UFC 100. И според Cain, най-важния фактор за този, който се бие с най-добрите, не е мускулната маса, а тяхната психическа налгаса в деня на битката. Rich Franklin, бивш шампион на UFC в средната категория и също клиент на Cain, е съгласен, че "тренировката за двубой е 90% физическа и 10% психическа, а когато влезеш на ринга става 90% психическо и 10% физическо натоварване".

"Има толкова много неща, които могат да те разсеят," казва Cain. А познанието за тях и желанието за двубой, както и резултатите от много тренировки за този голям ден, са причината бойци като Franklin, St. Pierre, Jorge Gurgel и много други да търсят психическо подобрение.


"Разумът контролира тялото," продължава Cain. "Ако тези момчета не се контролират самостоятелно психически, то те могат да излязат на ринга и да покажат най-доброто от себе си, без да се притесняват."

Какво правят професионалните психолози за да помогнат на MMA бойците да постигнат здрава психика?

Почти всеки, който се занимава със смесени бойни изкуства (MMA), вярва че силния боец е в действителност психически силен. Stephen Ladd, който работи като психически треньор, и засилва разума на бойците с разработената от него система Renegade Mindset for Fighters. При започването и, боецът се отърсва от всички негативни мисли чрез традиционна спортна психология, хипноза, енергетични хранителни добавки и медитация.

"Съзнанието на бойците и подсъзнанието им не е в пълна хармония," казва Ladd. "Боецът иска да бъде най-добрия повече от всичко друго на света, но подсъзнанието му е пълно със съмнения и страх или много негативни емоции. Това от своя страна предизвика сценарий на само-саботиране. Когато докарате съзнанието и подсъзнанието на една стран - вашата, целия двубой става много по-лесен."

Cain също работи за да махне негативизма от бойците, като например този на Georges St. Pierre. Канадецът хвърля тухла с името на Serra във водата преди успешния реванш, като символ на това, че се е отървал от лошите спомени на загубата му от UFC 69. В действителност това е част от целия пъзел. За да премахнете всички негативни мисли, трябва да се отървете от всичко и да остане само настоящето.

"Миналото е история, и тя не предопределя бъдещето. То е мистерия, а когато започнеш да мисли какво ще се случи в бъдещето, тогава може и да сбъркаш," казва Cain. Добрите атлети са тези, които "не се фокусират на догадките си, а на правилните действия в настоящето."

Ladd използва термина "елиминиране на намесата", за да опише едно от нещата, които той и неговия партньор Bill Gladwell, правят в работата си като треньори на психиката. Въпреки че добавят към психическата игра "различни оръжия", те продължават да се целят в същото нещо, в което се цели и традиционната спортна психология. "Учим бойците как да елиминират техните негативни вярвания и чужди намеси и да се справят по техния си начин," казва Ladd.

Това, което е повече от ясно е, че психическата издръжливост и увереността в себе си са две свързани неща. "Голямата доза увереност идва от сигурността в това, че си напълно подготвен," казва Cain. "Повечето хора не знаят как да се подготвят психически и това се опитвам да направя аз. Помагам им да станат по-уверени и им помагат да постигнат позитивен вътрешен диалог, който да им помогне да се фокусират върху нещата, които те самите могат да контролират, а не върху останалите, които не могат."

Кога боецът трябва да търси психическата издръжливост?

Cain и Ladd смятат себе си като треньори, толкова колкото и тези по джиу-джицу и силовата и кондиционна подготовка. Освен това Cain вярва че MMA атлетите трябва да търсят помощ при развитието на тяхната психическа издръжливост. Според него има два типа бойци. Едните са тези, които казват, че нямат нужда от спортна психология. Мислят си "Не ми е прецакана психиката, не ми трябва спортна психология." Докато има и други атлети като Rich Franklin и Georges St. Pierre, които си казват "Еха, ето възможност за мен да развия максимално психическата си нагласа."

Ladd вярва, че всеки боец, който тренира здраво и има добри постижения в залата, но не се справя добре на ринга, трябва да потърси подобна помощ. "Липсващия елемент," казва той, "често е психическата нагласа."

 

Спортни облекла и дрехи от нашия онлайн магазин


И това е цялостната картинка. В края на краищата повече MMA бойци търсят помощ, за да развият своята психическа издръжливост всеки ден. Така че не се изненадвайте, ако при някои тренировъчни семинари забележите треньори, които са ангажирани само с това. Все пак кой боец не иска да се представи толкова добре на ринга, колкото и в тренировките? И това е точно работата на Cain и Ladd; те свързват тези две неща заедно.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес