Зареждане

Ластици и темпо тренировка за повече мускули

Ластици и темпо тренировка за повече мускули
Публикувано на: Юни 7, 2013 в 06:37 ч
Автор: Джим Смит
Снимка: wikimedia.org
Подобрете тренировъчната издръжливост и резултати с темпо тренировка и натоварване с ластици.

Ластиците са много ефективен уред, който ви помага при разтягането, както и при изпълнението на различни динамични упражнения (с тяга), за да разширите функционалността на горната и долната част на тялото си.

Можете да използвате и ластици закачени за щангата когато правите лежанка, клек или мъртва тяга. Този тип съпротивление е много важен за преодоляване на застои в постиженията.

Ластиците могат да бъдат много полезни и при други упражнения, като набиране, бицепсово сгъване, военна преса, гребане и т.н.
 

Бицепсово сгъване с ластик

 
Застъпете с крак единия край на ластика, а другия край омотайте около дръжката на дъмбела. Направете това за всяка ръка. Така ще правите бицепсовото сгъване срещу тежестта на дъмбела плюс съпротивлението на ластика. Изберете си тежест, с която може да направите 15-20 повторения.

Започнете като правите упражнението с перфектна техника и максимално много повторения.

Не правете сгъванията бавно, а вместо това вкарайте малко темпо и сила срещу двете съпротивления. Ще започнете да усещате ръцете си като пред експлодиране. Можете да правите бицепс и трицепс в суперсерии от 20, 40 или 60 повторения.

Темпо тренировката има голям ефект при трупането на мускулна маса. За всяко упражнение (а и за всяко движение в живота) имаме три фази: концентрична, изометрична и ексцентрична.

В един прост пример, като бицепсовото сгъване, можем да видим и трите действия. Концентричната част е момента, в който мускула се съкращава (когато преодоляваме тежестта, ексцентричната фаза (когато се удължава под напрежение) е когато сваляме обратно тежестта. Изометричната фаза е тогава, когато има напрежение, но няма движение - в случая се получава при прехода от ексцентрична към концентрична фаза.
 

Как да го използваме за мускулен растеж

 
Когато вдигаме тежко, нараняваме на микро ниво мускулите си - микротравма. Когато те се възстановяват, те стават по-големи. Повечето проучвания сочат, че голяма част от микротравмите се получават в ексцентричната фаза на упражнението.

Идеята тук е да изпълнявате упражненията бавно и под контрол, но в ексцентричната фаза. Концентричната фаза, в която преодолявате тежестта, трябва да се прави бързо и експлозивно.

Фокусирайте се повече върху ексцентричната фаза и по този начин ще увеличите растежа на мускулите си.
 
В нашия онлайн магазин може да откриете различни фитнес аксесоари и уреди за тренировки, сред които и качествени и здрави ластици.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес