Зареждане

Единственият ХИВ-позитивен боец в историята на ММА

Единственият ХИВ-позитивен боец в историята на ММА
Публикувано на: Октомври 30, 2022 в 00:00 ч
През октомври 1995 г. в Шарлът, Северна Каролина, се провежда WCC - Световното първенство по бойни игри.

Домакин на събитието е Кристофър Питърс, син на холивудския продуцент Джон Питърс. Галавечерта беше предназначена да бъде първото световно първенство по ММА.

Питърс искаше да създаде проект, който да се конкурира с UFC, но в същото време да бъде оригинален. Затова в WCC той организира два турнира: само нокаутьори се състезаваха в първата група, граплерите се състезаваха във втората група, а победителите се срещаха на финала.

Всички битки продължиха един рунд от 22 минути, но правилата бяха различни за боксьорите и борците. Всички боеве се провеждаха с голи юмруци, а мотото на събитието, отпечатано на плаката, беше: „Тук не играем на играчки!“.

Сред участниците в турнира бяха членът на клана Грейси Ренцо, бившият световен шампион по бокс Джеймс Уоринг, олимпийският бронзов медалист по джудо Бен Спайкърс и много други титулувани спортисти. Сред топ спортистите си проправи път американецът Джери Бел, боксьор аматьор без нито една битка в ММА.

Бел започва в бойните спортове, като се състезава в полупрофесионалното състезание Toughman. В такива турнири обикновено се бият боксьори, които или изобщо не тренират, или го правят от време на време.

Бел се оказа най-добрият и под ръководството на треньора Били Станик, той стана трикратен шампион на Южна Каролина. Боецът в тежка категория планираше да направи своя професионален дебют, но преди това реши да опита нещо ново и се появи на WCC.

Преди битката той беше тестван за ХИВ, но след това пренебрегна обажданията на лекарите, които бързаха да му кажат резултатите от тестовете. Веднъж Бел призна, че е безразборен и не вярва в ефективността на презервативите.

Боксьорът бил нервен, но оставил обажданията без отговор и продължи да се подготвя за излизане в клетката. Противникът му беше Фил Бенедикт, който е нисък, но мощен борец от NCAA. Бенедикт удуши Бел само за 33 секунди.

Бел продължи да тренира в продължение на 2 години, сякаш всичко е наред. В крайна сметка, две години след като беше тестван, Бел се предаде и отговори на обаждането. Най-лошите страхове се потвърдиха - той е бил заразен с ХИВ.

Въпреки новината, боксьорът продължи кариерата си. Той крие диагнозата до 1998 г. и отбелязва рекорд от 9-0, нокаутирайки всички противници в първия или втория рунд. Това до голяма степен беше улеснено от нивото на опозицията: общият брой победи и поражения на съперниците му е 0-20.

Въпреки че ММА кариерата на Бел продължи само 33 секунди, битката му с Фил Бенедикт в WCC стана важна част от историята на бойните изкуства. Джери е първият и единствен ММА боец с положителен тест за ХИВ. Бел се държеше безотговорно, когато пренебрегваше призивите на лекарите.

По време на някоя от битките той можеше да зарази противник. Няма актуална информация за съдбата на боксьора, но още през 2016 г. той, заедно със същия треньор Били Станик, провеждат тренировки за жени в собствената им зала "White Rock Boxing Gym".

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес