Зареждане

Изометрични упражнения

Изометрични упражнения
Публикувано на: Март 5, 2010 в 00:14 ч

Изометричните упражнения са дейност, при която няма видима промяна на мускула при упражняване на сила с него. Например носенето на чанта на дълго разстояние или натискането на стената.

Изометричните упражнения могат да се правят навсякъде, но в никакъв случай не заместват сериозната тренировка, а по-скоро са допълнение към нея. Чрез изомтеричните упражнения се постига сила на мускулите чрез съпротивление. За да увеличите максималната си сила, трябва да натоварвате мускулите повече, за да се адаптират към по-голям стрес и да станат по-силни. Ако постепенно се увеличава тежестта или съпротивлението, мускулите увеличават размера си, силата и издръжливостта.

Чрез преместване на тежест или обект на достатъчно дълго разстояние, също може да станете по-силни. Не е нужно да движите обекта нагоре-надолу за да активирате мускулите. Има три начина, по които мускулите се съкращават.

Изометрично съкращаване: Какво обяснихме по-горе, това е когато мускулите не се движат, но генерират максимална сила. Популярно изометрично упражнение е позата планк (plank) или известна като предна (централна) опора.

Ексцентрично съкращаване: Това е когато мускулите ви са в долната част на упражнението. Например като правите коремни преси и отпуснете рамената си назад.

Концентрично съкращаване: Когато мускулите се свият и стават по-къси. Ако използваме примера с коремната преса, това е когато повдигнем торса си и мускулите се стегнат.

Предимства на изометричните тренировки
Има няколко причини, поради които е добре да включите изометрични упражнения при тренировките си.

Изометричните упражнения могат да се правят без никакви специални уреди, навсякъде и по всяко време. Ако имате 10 секунди, може да натоварите определена група и никой даже няма да разбере, че сте направили изометрична тренировка.

Изометричните упражнения също увеличават издръжливостта на мускулите за ежедневните им задачи. Като да държите бебе или покупките от магазина дълго време. Изометричните упражнения ще ви помогнат да се справяте с лекота с много задачи и помагат за избягване на контузии.

Те активират повече мускулни влакна. Когато вложите максимална сила в мускулите, те се активират и тренират всички влакна, които ще помогнат на мускула да стане по-силен и бърз, когато тренирате с тежести.

Удобството и спестяването на време не е за подценяване.

Нямате време за добра коремна тренировка? Няма проблеми. Седнете на стол с краката на около 15 сантиметра от пода, глътнете си пъпа и стегнете коремните си мускули. Когато това стане лесно за вас, натиснете коленете с ръце, но в същото време не позволявайте краката да докоснат земята.

Притискането на дланите една към друга тренира ръцете, раменете и гърдите. За да упражните врата, кръстосайте пръстите си зад главата и натиснете главата си назад с вратните мускули, а с ръцете бутайте главата си напред.

Може да бутате стената или да дърпате, нещо което няма да се издърпа, като затворена врата например. Най-важното правило е да генерирате максимална сила за не повече от 10 секунди. Когато вкарвате всичката си сила, ще изпитате ползите от изометричните упражнения.

Недостатъци на изометричните тренировки
Изометричните контракции могат да намалят кръвния поток. Ако имате или сте имали високо кръвно налягане, сърдечни проблеми или при бременност, изометричните упражнения са опасни за изпълнение.

Ако правите изометрично упражнение и изпитате някой от следните симптоми: главоболие, замайване или гадене, веднага спрете и се консултирайте с лекар.

Друг недостатък е, че всеки захват тренира само мускула в тази определена позиция, а не в целия му диапазон на движение. Това означава, че ако притиснете дланите си, ще изградите сила само в тази позиция или най-много на 20 градуса от лактите. Но както по-рано казахме, тези упражнения включват всички мускулни фибри, като така се спомага за по-бързо и лесно качване на сила при силовите тренировки.

Никога не задържайте с всичка сила някоя позиция повече от 10 секунди и не задържайте дъха си. Дишайте както обичайно и така захранвайте с достатъчно кислород натоварените мускули.

Внедряване на изометричните тренировки
За да сте сигурни, че натоварвате добре мускулите си, може да внедрите изометричните упражнения в ексцентричните или концентричните силови упражнения.

Може да спрете за няколко секунди при горната или долната част на движението. Това ще натовари допълнително мускулите и получите по-ефективни съкращения на мускулните влакна.

Добра идея е да променяте точката, в която сте спирали при всяка тренировка. Например когато правите коремни преси, спирайте при горната част на движението на първата серия. При втората серия спирайте малко преди да се върнете в изходна позиция (раменете да не са паднали на пода, а да са на няколко сантиметра от него).


Сега вече сте по-запознати с изометричните тренировки и упражнения и може би ще ви бъде интересно да прочетете малко и за плиометричните упражнения.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес