Зареждане

Истината за показване на плочките

Истината за показване на плочките
Публикувано на: Август 24, 2010 в 08:23 ч
Снимка: Terry George

Показването на добре оформените коремни мускули е мечта и цел на мнозина трениращи. Но за съжаление не всички се стремят към целта си по правилния начин.

Всеки е виждал някой, който прави безброй коремни преси, тренировка след тренировка и въпреки това, плочките му не се показват.

Когато говорим за коремни мускули, тренировката им е подобна на останалите мускулни групи, в зависимост от това как ги искате да изглеждат. Трябва също да следите строго и диетата си.

"Плочките се правят в кухнята." Който и да го е казал първи е бил прав. За да се сдобиете с добре орелефени плочки, трябва да имате на 90% солидна диета и 10% правилни упражнения за тази мускулна група, както и да правите кардио тренировки. Може да тренирате по най-добрата програма на света, но ако не можете да свалите слоя мазнина, който покрива коремните мускули, никой няма да може да ги види.

Така че първото важно нещо, което трябва да знаете е, че диетата е най-важният фактор. Няма заобиколен път, освен ако не сте някой късметлия с добри гени, който може да яде каквото си поиска и пак да остане строен.

Сега нека разгледаме повече подробности около тренировката на коремните мускули.

Честота

Един от въпросите, който често назрява e: Колко често трябва да се тренират коремните мускули? Някой смятат, че трябва да се тренират всеки ден, тъй като са издръжливи мускули.

Помислете си и се запитайте следното: Кога мускулите нарастват и стават по силни? Отговорът: По време на почивката.

Така че, ако натоварвате коремните си мускули всеки ден, правите някое от следните две неща:

Не давате на мускулите си достатъчно време да се възстановят, следователно намалявате всички резултати, които желаете да видите.
Не ги тренирате достатъчно усилено, за да докарате тези малки мускулни разкъсвания, които са нужни за да пораснат мускулите по-силни.

Независимо кой от двата фактора е валиден за вас, трябва да го оправите.

Ако тренирате за сила на цялото тяло и използвате големи тежести, тогава тренировката на коремните мускули също трябва да включва тежест, а от там и времето за възстановяване е по-дълго и може да се наложи да съкратите тренировките за корем до два или три пъти на седмица.

Ако искате да постигнете повече стабилност в торса, може да го правите без тежести от три до четири пъти в седмицата.

Някои трениращи смятат, че коремните мускули нямат нужда от много време за да се възстановят, тъй като са по-малки, но в действителност коремните мускули не са по-различни от останалите мускули в нашето тяло. Колкото повече натоварвате мускулите, толкова повече ги разкъсвате и толкова повече време трябва да почивате. Няма полза от тренировките за корем всеки ден.

Повторения

След това трябва да определите повторенията за тренировката на коремните мускули. Добре ли е да се правят по 100 коремни преси или трябва да правим 8 до 12, както е прието за бодибилдинг програмите?

Нека първо определим целите си: колкото повече тежести използвате, толкова по-малко повторения трябва да правите.

Коремните мускули много лесно се адаптират към тренировките, затова трябва да сменяме често упражненията, които правим за тях, особено ако не използваме тежести.

Добре е да разполагате с три до четири упражнения, които въртите от седмица на седмица. Може да правите едно упражнение няколко поредни тренировки, но след това преминете към другото.

Ако целта ви е сила и тренирате с тежести, тогава трябва да намалите повторенията от 3 до 6, но увеличете сериите от 6 до 10.

Кога да правите тренировката за плочки

Коремните мускули се натоварват при изпълнението и на други упражнения като клекове, мъртва тяга или раменна преса.

Ако вече сте изморили корема, има възможност да се контузите, ако изпълнявате някое от споменатите упражнения с тежести. За да избегнете травми, правете тренировката за корем накрая.

Избор на упражнения

Известен мит е, че трябва да тренираме горната част и долната част на корема отделно. В действителност не можем да разграничим натоварването на тези мускули. Когато натоварваме корема, всичките му мускули участват.

Ако целта ви е издръжливост, може да намалите опората си. Това ще натовари коремните ви мускули в дълбочина. Добър вариант за това е да правите упражнения върху швейцарска топка, да въртите краката си в кръг, докато лежите на пода или да тренирате с медицинска топка и партньор.

Ако целта ви е сила и използвате тежести, изберете упражнения, които предлагат голям диапазон на движение, така че да натоварите коремните мускули от всички ъгли.Заключение

Това е част от тренировката, която не е лесна за мнозина. Въпреки това липсата на резултати често идва от неправилна диета, а не от липса на добра тренировка.
 

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес