Зареждане

Травми в ставите при кикбокса

Травми в ставите при кикбокса
Публикувано на: Ноември 30, 2014 в 21:42 ч
Снимка: tambak.ru
Травмите в ставите при кикбокса могат условно да се разделят на два типа - хронични и от претоварване. Последните се появяват в резултат от удари или усуквания, които са срещани при всеки един двубой  или спаринг.

Ще разгледаме най-лошия, но и често срещан сценарий при такива травми - остеоартрит. Това е фазата, в която ставата се е износила. Хрущялът, който разделя костите, се е износил от годините на претоварване, което е довело до допиране на кокал в кокал. Това влияе на мобилността на ставата и е придружено с много болка, дори когато стоите неподвижно.

Има термин, който е известен сред медиците като здравословна революция в момента. От една страна хората живеят по-дълго. Преди време на запад бе смятано за нормално, че човек може да живее до около 72 години. Сега тази възраст е вдигната на 83. Поне 20% от хората сега ще стигнат и до 100 годишна възраст. Ако сте активни спортисти, вероятността да доживеете до дълбоки старини е по-голяма. Но ставите ни се износват между 50 и 70 години, а някои професионални спортисти имат нужда от смяна на ставите малко след като навършат 40.

Второто е, че все повече хора са запознати от здравословните предимства от тренировките, особено в средна възраст. Така че имаме вече много повече активни хора, които претоварват ставите си с дейности като тичане или скачане на въже.

Живеем по-дълго, но ставите ни се износват по-бързо.

Ако се тренира за удоволствие, не трябва да се забравя дългосрочната цел да живеем здрави и дълго.

Двете най-често поразявани стави в кикбокса са коляното и таза. Най-голям принос за травмите там са упражнения като скачане на въже и тичането. Стресът от тичането може да се намали, като се използват хубави маратонки, които не са износени. Натоварването на ставите от скачането на въже пък може да се намали като се скача върху мека повърхност като тепих или татами.

Според лекарите ударите с крак върху чувал са за предпочитане от колкото ударите с крак във въздуха, каквито често се срещат в тренировките по таекуондо.

Ако усетите болка в някоя става, то несъмнено е добра идея да започнете превантивно лечение например с глюкозамин.
Друга често травмирана става при ударните бойни спортове е рамото. Случва се на състезания и дори на спаринг тази става да се размести. Това е доста спешен случай. Не само, че е изключително болезнено, но е и потенциално опасно за дългосрочно нарушаване на здравината на ставата. Затова изключително важно е рамото да се намести възможно най-бързо. Това може да стане като се вдигне ръката над рамото и да се добави леко придръпване. Ако ставата е била извадена известно време, това може да затрудни наместването и, особено при физически силни спортисти с много мускулна маса в рамената, защото мускулите се стягат. В такива случаи се използват обезболяващи.

Травма, която вече все по-рядко се среща е "скиорския палец". Тя се получава от извиване на палеца назад от например засичане на лакета на опонента с палец. Почти всички съвременни спаринг ръкавици са със зашит палец, така че тази травма не се случва често. Препоръчваме ви да използвате само такива ръкавици с пришит палец.

Травмите в глезените също не са рядкост в кикбокса. Обикновено те се причиняват от прекалено усукване - скъсване или разтягане на сухожилията. Най-често тези травми се лекуват с ограничаване на движението на ставата с шина. Друг важен етап за заздравяването на травмирания глезен е рехабилитацията и упражненията за баланс.

Лактите също търпят поражения, като например преразтягането при левия прав. Понякога от многото удари малка частица от сухожилието или костта се откъсва и се заклещва в ставата. Това е неприятно, ограничава движението и трябва да бъде махнато с малка операция.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес