Зареждане

Обичайни травми при бойните спортове и тяхното предотвратяване

Обичайни травми при бойните спортове и тяхното предотвратяване
Публикувано на: Юли 29, 2008 в 18:46 ч
Снимка: askmen.com

Както във всеки спорт или фитнес тренировка, съществува риск от нараняване, така също и при тренирането на бойни спортове, този риск е на лице. Както и да е, обратно на обеждението на повечето хора, тази опасност е не по-висока отколкото при спортове като американския футбол, ръгбито, футбола, борбата и др. Спомнете си, че да загрявате правилно е първата линия на отбрана срещу предотвратяването на най-обичайните травми. Да предприемете някакви елементарни предпазни мерки, може да помогне и да намали опасността от нараняване, както и да Ви запази във форма за тренировки, следвайки вашите цели.


Обичайни травми

Някои от по-обичайните травми в бойните спортове са:


Схващания и натъртвания

Докато схващанията и натъртванията са неизбежни травми в който и да е вид контактен спорт, Вие можете да се опитате да ги избегнете, като носите подходящата екипировка, която ще Ви предпазва по време на спаринг. Също така спомнете си да съблюдавате нивото на контакт, което използвате и останете винаги фокусирани върху това, което правите. Много пъти, схващания и bruises натъртванията са причинени от хора, които прекаляват с използването на сила по време на тренировка, или от хора, които не обръщат внимание и не следят това което другите правят, което е и причина за грешки, които от своя страна водят до причиняване на травма или контузия, която в противен случай можеше да бъде избегната.

Навяхвания

Навяхванията са също много обичайна травма в бойните спортове. Най-често навяхвания стават с глезените, лактите и пръстите. Много навяхвания на глезените стават когато се тренира (работи) на неравна или извънредно мека настилка, такава като стари рогозки, или рогозки за гимнастика, които имат дупки помежду си. Друг път, глезенът може да се навехне, поради неподходящо разпределение на тежестта на тялото при изпълнение на удар с крак. За да избегнете навяхване на глезена, грижете се вашата тренировъчна повърхност да бъде в добро състояние, както и да стоите в подходяща позиция, балансирайки добре преди изпълнението на удар с крак.

 

Повечето навяхвания на лакътя стават поради силен натиск или от прилагането на ключ или друга техника за манипулация. За да избегнете тези травми, запомнете да държите винаги слаба извивка в лакътя когато удряте и се грижете да вървите с достатъчно бавна крачка заедно с вашия партньор за да не се нараните случайно. Ако се борите, спомнете си, че е изключително важно да дадете знак, когато изпитвате болка, вместо да се опитвате да се освободите от приложения Ви ключ, рискувайки да се нараните.

"Пресрещане"  на пръстите на ръцете и краката

Доста чест това става при ритане или удряне с ръка неправилно, когато опонента ви блокира директно в пръстите или при удряне на чувал или лапа по грешен начин. Когато ритата винаги насочвайте така коляното, че пръстите да са извън опасност. При удари с ръце с длан или кокалчета много е важно здравината в китката и правилната позиция на пръстите. Когато ударите са с отворени ръце дръжте пръстите притиснати един до друг.

 

Правилното изпълнение на техниката е абсолютно съществено за да се предотвратят не само травми, но също така и за да бъде тя ефективна.


Травми на главата

Сериозна травма на главата, която може да се получи при тренировка или състезание е сътресението. Първата линия на защита срещу сътресение е правилната и висококачествена защитна екипировка, боксова каска и протектор за зъби.  Само боксовата каска, не е достатъчна, защото челюста трябва да бъде също, така добре защитена. Само напреднали практикуващи могат да се боксират или да се състезават без боксова каска, и то само в турнири или състезания от високо ниво. Дори професионалистите тренират с поставена боксова каска. Забравете за вашето его и бъдете разумни. Тренирайте безопасно, за да избегнете сериозни наранявания и травми.

 

При правилно загряване, тренирайки внимателно и носейки подходящата екипировка, Вие ще можете да избегнете много от обичайните травми, които се получават по време, на вашата подготовка. Тренирайте разумно и ефективно.

ММА Bulgaria

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес