Зареждане

Технически нокаут (ТКО) и нокаут (КО) - какви са разликите?

Технически нокаут (ТКО) и нокаут (КО) - какви са разликите?
Публикувано на: Декември 10, 2023 в 08:22 ч
TKO и KO: кое какво означава?

TKO и KO са две категории нокаут, които се различават по дефиниции, които ги определят. Ето какви са определенията за TKO и KO  подробно описани по-долу.

Както е ТКО (Технически нокаут) 

TKO е съкращение от "технически нокаут". TKO настъпва, когато в боя  се намесва длъжностно лице и прекратява боя. Боецът не е загубил  в съзнание, но вероятно би да загуби, ако съдията или лекарят не се намеси.

Какво е КО (Нокаут)

КО или "нокаут" е, когато боецът е ударен и губи съзнание от удара. Всичко от удар с юмрук, ритник, коляно или лакът, в зависимост от  бойния спорт.Технически нокаут (TKO) или нокаут (KO) в бокса 

Всяка боксова федерация има сходни критерии за това как определя TKO срещу нокаут (KO). Вижте критериите за определяне на тези нокаути в бокса.

Как се оценява TKO в бокса

Има три начина, по които един боксов мач може да завърши с победа с TKO.

 • Оценка и решение на съдията 
 • Решение на лекаря
 • Намеса от ъгъла 
 • Боецът сам се отказва
Съдията е доминиращата фигура, която отговаря за прекратяване на боя. В бокса той може да се намеси за всичко - от  боксьор, който е получил увреждане или е напълно нокаутиран.


Съдиите обикновено решават да прекратят боя, след като боецът е свален в нокдаун. Ако съдията смята, че боецът е застрашен, той ще прекрати двубоя с TKO.

Лекарите също могат да се намесят и да отменят боя поради нанесени щети, ако преценят, че боецът не може да продължи. Обикновено между рундовете или ако съдията поиска консултация.

Ъгълът на двамата бойци също носи отговорност за защита на своите бойци. Те могат да прекратят боя, ако смятат, че не може да бъде спечелен или техният боец е твърде наранен.

Но най-важното е, че отговорността на бойците се основава на самите бойци. Те обаче най-често отказват да се откажат, ето защо останалите трябва да се грижат за тях.

Как се оценява нокаут в бокса

Нокаут в бокса се класифицира по два начина. Или боксьорът губи в съзнание от удара или не се изправя при отброяването до 10.  Десеткратното броене ще се счита за нокаут, дори ако боксьорът е  в съзнание.

Технически нокаут (TKO) или нокаут (КО) в ММА

Описанията на нокаутите и TKO в ММА са много подобни на тези в бокса, с няколко разлики. Ето определението за всеки вид нокаут в ММА.

Как се оценява TKO в ММА 

Победата с TKO в ММА има сходно определение с това в бокса, но е е по-обширно, за да обхване различните удари. Един бой в ММА може завърши с TKO в четири различни случая.

 • Намеса на съдията: Съдията може да се намеси по всяко време, ако прецени, че има опасност боецът да бъде нокаутиран.
 • Състояние на боеца: Съдията може да вземе решение да прекрати боя, ако смята, че боецът е получил твърде много щети.
 • Липса на реакция: Съдията прекратява боя, ако каже на боеца да се отбранява и той не реагира.
 • Спиране от лекар: Лекарят може да спре боя по същия начин в ММА, както и в бокса.

Как се оценява нокаут в ММА

Нокаут в ММА се определя подобно на нокаут в в бокса. Единствената разлика е в разнообразието от удари, които могат да сложат край на срещата с нокаут.

В ММА всеки удар - от удар с крак, ритник, коляно, лакът или удар с ръка - може да доведе до победа с нокаут. Четири повече варианта на нокаут, отколкото в бокса.

Технически нокаут срещу нокаут: кое е по-лошо? 

По отношение на потенциалните последици, TKO "би трябвало" да е по-малко вреден от нокаут. Съдията трябва да реши да се намеси, за да не допусне TKO
да се превърне в нокаут.

Някои проучвания обаче показват, че натрупващите се щети от загубите с TKO могат да бъдат по-лоши с течение на времето.Кой е отговорен за определянето на TKO срещу KO?

Във всички спортове - от кикбокс, ММА и бокс - отговорността за определяне на TKO се пада на три групи.
 • Съдията
 • Лекар на ринга
 • Ъглите на бойците
Съдията е лицето, което носи най-голяма отговорност за определянето на TKO или KO.  Работата на съдията е да се намеси, ако боецът не може да се защити
или получава твърде много щети.

Лекарят на ринга ще определи боя като TKO в два случая. Или съдията ще помоли лекаря да провери боеца, или лекарят проверява бойците между рундовете. Ако боецът е твърде пострадал, за да продължи, задачата на лекаря е да спре боя.

Освен това от ъгъла на боеца също са отговорни за защита на своите бойци. Между рундовете основният треньор в ъгъла може да прекрати битката, ако прецени, че боецът му е твърде наранен.

TKO срещу KO: основната разлика между бокса и ММА

Описанията за TKO и KO са почти еднакви за бокса и ММА. Има само няколко разлики между тези видове нокаути в различните спортове.

В ММА можете да бъдете нокаутирани или да стигнете до ТКО с различни удари. В ММА също така няма отброяване на десет удара. След като съдията се намеси, битката в ММА приключва.


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес