Зареждане

Топ 10 бойни изкуства

Топ 10 бойни изкуства
Публикувано на: Август 18, 2008 в 12:49 ч
Снимка: ncfu.ru

Още от преди хиляди години, по време на широкото им разпространение по кината до доминирането им като MMA в UFC, е ясно че бойните изкуства винаги са били обект на интерес. предимно разработени като средство за самозащита и умствена стабилност, бойните изкуства се практикуват от милиони по света. Това е един импровизиран списък с топ 10 бойни изкуства, според нивото на уважение към самото изкуство и неговите последователи.

 

№ 10: Джудо

Джудото (judo) е основано от японския учител Kano Jigoro, който е бил бит от по-големите и силни момчета по време на неговото детство между 1860 и 1870 година. Като взима основните умения от други известни тогава бойни изкуства, той добавя и собствени хвърляния за да направи джудото такова каквото го познаваме в наши дни. Думичката "джу" означава "мекия начин", което в друг превод значи използване на силата на съперника срещу самия него. Заради този метод на самозащита, трениращите джудо не е нужно да притежават по-големи силови качества от опонентите си. Самото бойно изкуство се фокусира над хвърлянията и работа на земята, а не върху страйкинга. Различни атаки за подчиняване на противника като задушавания и ключове преобладават в джудото, което е много ценно за всеки треинращ и за самозащита.

Известни последователи: James Cagney, Peter Sellers, Guy Richie, Theodore Roosevelt, Vladimir Putin

№ 9: Айкидо

Създадено в Япония в началото на 1900-те, последователите на айкидо (aikido) се научават как да използват силата на нападателите срещу самите тях. Трениращите се учат да не нараняват много тежко опонента си и да го обезоръжават, но без да го нараняват. Тренировката с оръжия заема значителна част в айкидото, като се учи защита срещу тояги, мечове и ножове. Създаделят му, Morihei Ueshiba, казва че за да успееш в айкидото трябва да си готов да посрещнеш 99% от атаката на съперника и да погледнеш опаността в очите.

Известни последователи: Steven Seagal, Morihei Ueshiba, Minoru Mochizuki

 

№ 8: Крав мага

Изпозлвано от израелските спецчасти, включително и от специализираната полиция, това бойни изкуство (krav maga) е без почти никакви правила и доста агресивно. То не се практикува толкова като спорт, а като средство за самозащита като използва важни точки на опонента като меките места, очите, удари с глава и използване на всякакви предмети като оръжие. Трите стъпки при това бойни изкуство са српавяне със заплахата, предотвратяване ударите на атакуващия и неутрализирането му.

Известни последователи: Kobi Lichtenstein, Darren Levine

№ 7: Джуджицу

Когато японските самураи били обезоръжавани в битка, те се биели с този стил, известен като "изкуството на лекотата". Както и други бойни изкуства от този регион джуджицуто (jujitsu) набляга над граплинга, хвърляния, премятания и ключове. При него обаче се позволяват и други методи като хапане, дърпане, бъркане в очите и др. Това бойно изкуство е много полезно в близък бой.

Известни последователи: Ice-T, Edward William Barton-Wright

№ 6: Нинджуцу

Станало популярно покрай "Костенурките нинджа", нинджуцу (ninjutsu) е практикувано от партизанските воини и наемни убийци в древна Япония. Сега по-оприличавани на престъпници, тези "нинджи" изпозлвали уменията си да се скриват много добре и да изненадват и побеждават техните съперници. Създадено в японската феотдална епоха, нинджуцуто било направено за да убива. Използват се ръцете и краката, но трениращите са запознати и с работата с оръжия като шурикени, тояги, мечове и дори взривове. В наши дни нинджуцуто не е толкова разпространено, но много от похватите му се използват в други бойни изкуства.

Известни последователи: Ashida Kim, Frank Dux

№ 5: Таекудон-до

В превод "пътят на ръцете и краката", таекуон-до (taekwon-do) става по-известно след Втората световна война, когато Япония прекратява окупацията си в Корея. Известно с неговите удари с крака, това бойно изкуство комбинира физическите умения с умствената концентрация, и често на демонстрации се чупят дървени плоскости с крака или ръце. Като олимпийски спорт, таекуон-до е едно от най-известните в света - практикува се от над 30 милиона души в 100 различни страни. Три милиона последователи са с черен колани. Трениращите добиват умения в силата, издръжливостта, бързината, баланса и гъвкавостта.

Известни последователи: Sarah Michelle Gellar, Criss Angel, Willie Nelson

№ 4: Кунг фу

Кунг фу (kung fu) е китайско бойни изкуство, което се научава след дълги и трудни тренировки. То е едно от най-древните бойни изкуства на света. Китайския Жълт Император Хуангди, който сяда на трона през 2,698 преди Христа, разпространява кунг фу из цялата страна. Десетки хиляди форми на кунг фу съществуват от тогава до сега. То се изучава традиционно от монасите в Шаолин. Философията и моралът са на голяма почит от практикуващите го. Както повечето бойни изкуства кунг фу се фокусира и върху здравословните ползии и самозащита за всеки трениращ.

Известни последователи: Bruce Lee, Jet Li, Jackie Chan

 

№ 3: Карате

Произхождайки от японската дума "празна ръка", карате (karate) е точно такова бойно изкуство, в което рядко се използват оръжия. Ранните стилове на карате произлизат от 1300 г., но създателят на модерното карате, Anko Itosu, написва "10 правила на карате" през 1908 г. В карате се използват ръцете и краката. Това бойно изкуство е толкова важно, не само заради здравословните си ползи за трениращия, но и като средство за самозащита.

Известни последователи: Bruce Lee, Dolph Lundgren, Sean Connery, Jean-Claude Van Damme

№ 2: Бразилско джиу-джицу

Въпреки страната, от която идва, създателят на бразилското джу-дижцу (brazilian jiu-jitsu) е японец. Mitsuyo Maeda, японски боец, победител в над 2000 двубоя и известен като един от най-силните мъже живяли някога, пристига в Бразилия през 1914 г., с цел да разпространи бойните изкуства. Там се запознава с фамилията Gracie, които днес са едно от най-уважаваните семейства в бойните изкуства с много победи в UFC и школи по целия свят. Като традиционното джуджицу и джудо, бразилското набляга над хвърланията и работата на земя, което го прави привлекателно за бойците по смесени бойни изкуства.

Известни последователи: Royce Gracie, Renzo Gracie, B.J. Penn, Wanderlei Silva

№ 1: Муай тай

Националния спорт на Тайланд е подобен на кикбокса, но за разлика от него се използват и удари под пояса, лакти и колена. Като повечето бойни изкуства не е много ясно кога е създадено. Придобива голяма популярност в Тайланд през късните 1800 г., но в последното деситилетие става известно по целия свят. като цяло състезанията са много подредени - бойците имат точна хореография и показват уважението си преди всеки двубой. Напоследък се фокусира върху оръжията на тялото, включващи юмруци, крака, пищяли, колена и много други за победа над опонента. Муай тай (muay thay) е полезно учейки трениращите как да използват почти всяка част от тялото си като оръжие.

Известни последователи: Ramon Dekkers, Adam Chen

Темата във форума относно тази статия е на следния адрес:

https://mma.bg/forum/viewtopic.php?f=16&t=62

MMA Bulgaria

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес