Зареждане

Единствената битка в историята на UFC, която беше преиграна в една вечер!

Единствената битка в историята на UFC, която беше преиграна в една вечер!
Публикувано на: Октомври 29, 2022 в 00:00 ч
Днес ще ви припомним за един забравен скандал в Йокохама.

Легендарният говорител на UFC Брус Бъфър наскоро реши да сподели своите спомени с феновете. Той публикува видео от турнира UFC Япония, който се проведе на 21 декември 1997 г. в Йокохама (Япония).

Във видеото, ядосан от поражението, Казуши Сакураба се опитва да вземе микфорона на Бъфър, за да изрази недоволството си от решението на рефера. Брус обаче не му дава микрофона.

„Винаги отстоявам позицията си с цялото ми уважение към нашите воини. Те имат своята работа, а аз моята“, пише Бъфър.

Брус също обърна внимание на факта, че същата вечер битката между Сакураба и Маркус Силвейра беше преиграна.

„Това в историята на UFC никога не се е случвало преди или след това“, подчерта говорителят на ринга. 

Време е да си припомним тази позабравена, но наистина уникална бойна вечер. Този турнир беше първият за UFC в Япония. По онова време Сакураба беше на 28 години, а кариерата му в ММА тъкмо започваше.

Впоследствие той стана звездата на Pride и получи прякора "Killer Gracie", тъй като през 1999-2000 г. победи първо Ройлер Грейси, след това Ройс, Рензо и  Райън Грейси, който беше единственият Грейси, оцелял до съдийско решение със Сакураба.

Сакураба никога не е ставал шампион на Pride, но той с право се смята за един от най-добрите японски бойци на всички времена. Освен това той често се бореше с опоненти със забележимо големи размери.

Казуши проведе последната си битка през декември 2015 г. на 46-годишна възраст и бе въведен в Залата на славата на UFC през 2017 г., въпреки че не се появи отново в UFC след турнира в Йокохама през декември 1997 година.

На събитието на UFC в Япония Казуши се изправи срещу Силвейра. На кантара японецът показа 92 кг, бразилецът - 108 кг. В края на 2-ата минута на битката Силвейра натисна Сакураба към мрежата, започна да нанася удари, а Казуши тръгна да го събаря. Реферът Джон Маккарти спря битката.

Струваше му се, че Силвейра нокаутира опонента си. Сакураба започна да протестира, но Силвейра беше обявен за победител. Това е разбираемо, защото съдийските решения в ММА се променят много, много рядко. На този турнир обаче решението беше променено.

Сакураба отиде на финал на турнира, където трябваше да се бие с Танк Абът, който се оттегли, защото си счупи ръката. В резултат на това беше решено финалната битка да бъде повторение на Сакураба-Силвейра. Това не се хареса на бразилеца, но нямаше накъде. Японците настояваха, а победата над Сакураба беше отменена.

Ето неговата подробна история за този странен ММА бой:

„Спечелих първата битка и в съблекалнята започнаха да ме притискат. Дори бих казал, че ситуацията беше опасна. Всичко подсказваше, че е имало някакъв вид манипулация. 

Йоджи Анджо загуби от Танк Абът, а японците, свързани с UFC, искаха японски боец да спечели турнира, независимо от всичко.

След като спечелих битката, се почувствах в капан. Празнувах победа, когато някой влезе в съблекалнята и каза: „Трябва да се биеш с него отново, трябва да се биеш с него отново. Сега това не е битка." 

Реалността е, че просто бях принуден да се бия втори път. Вече не настояваха, а ме задължаваха да се бия отново. Нямах друг избор. Имах чувството, че ако не се бия с него, може да се случи нещо. 

Не искам да използвам други думи, но се почувствах застрашен от хората извън моята съблекалня. Представете си, отваряте вратата на съблекалнята и зад нея има група момчета в черни костюми. 

Какво мислите, че може да се случи ? Чувствах се застрашен. Вече не се притеснявах дали ще спечеля или загубя. Просто исках да се върна в хотела си, да си стегна багажа и да си тръгна. 

Не се притеснявах от битката, просто исках да си тръгна. Да се върнеш в клетката и да се биеш със същия опонент в същата вечер е лудост. 

Но чувствах, че дори да го бях нокаутирал тежко в първата битка, пак ще трябва да се изправя отново срещу него. Имаха нужда от японец, който да спечели турнира. 

Нямам нищо против Сакураба, фен съм му. Тогава той се оказа отличен спортист. Щастлив съм, че той беше приет в Залата на славата, но знам, че спечелих първата битка, въпреки това, което пише в нашия архив. 

Каквото стана, стана. Не можем да се преструваме, че всичко се е случило по различен начин. ММА беше дивият, див запад. Нямаше закон. И когато си бил на вражеска територия, нямаше изход.", спомня си Силвейра.

Във втората битка Сакураба спечели със събмишън в първия рунд.

Сакураба и Силвейра се виждат едва 18 години по-късно - през декември 2015 година. Бразилецът, който е треньор, отлетя за Япония за турнир на RIZIN, за да бъде в ъгъла на Мохамед Лавал, а Сакураба проведе там прощална битка срещу Шиня Аоки. Двамата се виждат, а Сакураба не вярва на очите си.

 „Той не повярва, че съм аз. Прегърнах го. Без лоши чувства. Животът е твърде кратък, за да таим злоба.", споделя Силвейра.

Сакураба записа 26–17–1 (2) в ММА. Той явно ще бъде единственият боец в историята на UFC, който влиза в Залата на славата само след една победа под банера им. Казуши е известен с това, че победи 13 шампиона от различни топ ММА организации; противници, които често бяха много тегловни категории над него. 


Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес