Зареждане

Бойните изкуства и полицейските служители

Бойните изкуства и полицейските служители
Публикувано на: Януари 29, 2009 в 00:23 ч


В наши дни е трудно да се каже къде е най-опасната улица за полицаите, но в Шанхай в началото на 20-ти век полицаите са имали много сериозни проблеми. Размирици е имало в целия град. Отдадени на професията си полицаи, са били натоварени със задачата да поддържат закона и реда в града, където убийствата всеки ден не правили впечатление на никого.

За да разберете колко лоша е била ситуацията в Шанхай, трябва да разберете самия град и времената тогава. Градът бил разделен на два квартала - Китай контролирал единия, а другия се управлявал от Франция и Англия. Тогава над един милион жители наричали града, свой дом и много от китайците виждали враг в лицето на европейците. В ранните години на 20-ти век нещата били извън контрол. В самия град китайската банда Green Gang, тайно общество приличащо на италианската мафия, управлявало наркотиците, хазарта, проституцията и оръжията. Те контролирали всички с многобройните си убийства и не се колебаели да убиват полицаи и да отвличат срещу откуп. Японската група Black Dragon от своя страна се борела да вземе част от дяла на незаконния бизнес. Имало огромна конкуренция между бандитите и това пораждало още повече опасности по всяко време в града. Ако това не ви е достатъчно е хубаво да се спомене, че голяма част от населението било от комунистически партизани и диктатори.

Как според вас се оцелява по такива места? Отговорът е с правилните средства и тренировка. За съжаление полицаите от Шанхай не са разполагали през началото на 1900-те с тях когато е трябвало да разчистват улиците. Станало ясно че трябва да се измисли нов метод за ръкопашен бой, да се провери и да се внедри. Човекът който се наел с тази задача бил William E. Fairbairn.

Fairbairn бил вече опитен охранител в заведения и преподавател по ръкопашен бой, но веднъж бил много тежко пребит по време на уличен патрул и младия сержант осъзнал, че текущата полицейска тренировка не била ефективна. Той започнал да тренира няколко източни бойни изкуства, като махнал излишните ритуали и правила, и измислил система която била проста и ефективна. Това било умението което щяло да даде повече сигурност на обществената полиция в Шанхай.

самоозащита


За да запази реда и спокойствието в град, в който побоищата и войната не спирали, полицаите се нуждаели от всяко предимство което можели да имат. След като изучавал различни китайски бойни изкуства и японските джу-джицу, а по-късно и кодокан джудо, Fairbairn изработил Defendu през 1920 за самоотбрана и за помощ на полицаите да правят ефективно арестите си. То било комбинация от техники от различни бойни изкуства, но предимно с практическа насоченост. Системата била направена така че да обезоръжи или да обезвреди субекта бързо и при нужда да бъде смъртносна. Това било бойното изкуство на уличния боец, а не на състезателя по бойни изкуства.

Друг проект на Fairbairn е Reserve Unit, който представлявал щурмови отряд и на практика бил първия SWAT отряд в света. За да бъде добър в това което прави, отрядът се обучава да се спрява с отвличания, въоръжени грабежи, барикадирали се престъпници и терористи. Те първи започват да носят тежки бронежилетки, химически вещества, гранати, средства за проникване и автоматични оръжия. Оръжейният търговец и приятел на Fairbairn, Anthony Sykes внедрява и снайперисти в групата. Всеки член на Reserve Unit се обучавал по системата на Fairbairn за реален сблъсък. Благодарение на всичко което е направил Fairbairn сега тези средства и умения ги има и в повечето големи полицейски управления по света.

Не е лесно да си полицай където и да е и ако сте такъв то ви е ясно как нещата от тихо и спокойно могат да станат пълен хаос за много малко време. Бойните умения и стратегии на Fairbairn не били само теория, а доказали се методики, които работили в най-лошите условия. Британските военни и пехотинците в САЩ научили много полезни уроци от шанхайската общинска полиция. В нея имало представители от различни култури и религии, но всички се сработили и като отбор бранили закона и реда.

Спортни аксесоари от нашият MMA магазин


Fairbairn е направил много иновации, които са актуални и днес и е спасил живота на много полицейски служители. По негово време той правил всичко това за да защити своите хора, но усилията му помогнали на много други. Наученото от Fairbairn и Sykes било използвано и по време на Втората световна война. Те обучавали британски доброволци на простата и ефективна бойна система, а също и британските и американските командоси. По време на работата му в полицията Fairbairn бил въвлечен в над 600 улични боя. Въпросът е дали тези методи са вече остарели? Може би в някои насоки, технологията е намалила нуждата от такъв вид тренировки и физически контакт не е нужен, но когато стане въпрос за полицай на улицата все още означава оръжие, кубинки, ножове и палки.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес