Зареждане

Бокс с голи ръце - брутална история с повторение

Бокс с голи ръце - брутална история с повторение
Публикувано на: Януари 5, 2021 в 10:30 ч
Боксът с голи ръце е една от най-горщите тенденции в момента в бойните спортове, която отново се диктува от Америка и организацията BKFC, която се стреми да популяризира този спорт отново.

И макар, че сега да сме свидетели на нова ера на възраждането на този спорт, неговата история е не по-малко интересна.

В по-голямата част от 19-ти век, боксът не е легитимен спорт в Америка. В действителност той е бил извън закона и често боксови мачове са били разтурвани от полицията, а присъстващите и участниците били арестувани.

Въпреки налаганите забрани, боксьорите продължавали да участват в битки, които се радвали на огромен интерес и събирали много хора, като дори били отразявани открито и във вестниците. Преди да започнат да използват боксови ръкавици, схватките са се провеждали с голи ръце.


Колкото и брутално да било това, битките понякога продължавали с часове. Огромният интерес, на който се радвали тези срещи докарвал и много слава на по-забележителните бойци, някои от които дори започнали кариера в политиката.

Битките често се правили на тайни локации, като организатори били или местни политици, които искали да си осигурят избиратели със зрелища, които организирали, или пък явни престъпни босове.
 

Битките понякога продължавали с часове, докато един от боксьорите не припаднел или е било видно, че повече не може да продължи.

Съдбата на тогавашните 'боксьори' също била доста по-различна от нашето съвремие. Тъй като боксът бил незаконен, не е имало професионални бойци. Те били работници с различни професии. Например един от известните бойци от Ню Йорк, Бил Пол работел като месар и затова прякора му бил Бил "Месаря".

Въпреки, че всичко това се случвало извън закона, някои от участниците не само били доста популярни, но и много уважавани в обществото. Бил "Месаря" станал предсавител на партия, преди да бъде убит. Неговото погребение събрало рекордна тълпа в Ню Йорк. Едва погребението на Ейбрахам Линкълн през април 1865-та е събрало повече хора.

Един от заклетите опоненти на "Месаря" на ринга, Джон Мориси, също бил чест участник в политически събития. С това, което той изкарал от бокса той отворил кръчми и казина. Неговата сериозна репутация дори го уредила с място в Конгреса като представител на Ню Йорк.


Докато бил е в Конгреса, Мориси бил популярна фигура и там. Посетителите често искали да се видят със "Стария пушек" - прякор, който боецът си спечелил, след един кръчмарски бой. Тогава неговия противник го притиснал край камината и дрехите на Мориси се подпалили. Въпреки огъня по себе си, той успял да надвие противника си и да покаже огромна поносимост на болка.

По-късно в 19-ти век, когато боксьорът Джон Съливан става популярен, боксът започва да добива повече легитимност. Въпреки всичко битките продължавали да се провеждат извън закона.

Лондонските правила

Повечето боксови мачове в началото на 1800-те години са се провеждали по така наречените "Лондонски правила", които се базират на набор от правила разписани от английския боксьор Джак Боутън през 1743-та. Основата в тях била, че един рунд в дадена битка продължава докато един от участниците не падне на земята. Следвало 30 секунди почивка, след което започвал втория рунд.

След като минели тези 30 секунди, бойците имали 8 секунди да се явят в линия в центъра на ринга. Целият двубой приключвал тогава, когато един от бойците не можел да стои прави или не успеел да стигне навреме до линията в центъра.

Теоретично не е имало лимит на броя рундове в двубой, така че е имало битки, които са продължавали десетки часове. И понеже двубоите са се провеждали без ръкавици, боксьорите много често чупели ръцете си в главите на своите опоненти.

Докато в Америка са се млатели с голи ръце дълго време, в Англия постепенно са започвали да полагат основата на един велик спорт, като са въвели използването на боксови ръкавици. Първият официален боксов мач с ръкавици, записан в историята, се провежда на 8-ми октомври 1818-та година.
 

Обратът

Промяна в правилата настъпила през 1860-те години отново в Англия и по-късно била пренесена и на други места. Аристократът и спортист, Джон Дъглас, който организирал там титлата на Маркиза на Куинсбъри, разработил серия от правила, които се основавали на използването на боксови ръкавици. Новите правила били пренесени в щатите 20 години по-късно, при което боксът започнал да придобива постепенно лицето, което виждаме в нашето съвремие.

Правилата в различните места били променяни, макар в основа да била една и съща. В даден момент обаче било позволено да се нанася удари с глава и лакти.

С набиращия огромен интерес и ефект върху обществото, боксът започва да добива лицето на спорт с все повече признание.


В началото на 20-ти век вече грубата сила не е достатъчна за победа. Появяват се първите стратегии за водене на битка, тайминг, точност и т.н.

През 1882-ра настъпва голям обрат, в който съда се произнася, че боксът с голи ръце е опасен за здравето на участниците и тогава боксът с ръкавици завладява официално ринга.

Последният официален двубой без ръкавици се провежда в Америка през 1889-та година. В Англия отдавна боевете без ръкавии са обявени за незаконни и се преследват безмилостно от полицията.

По този начин боксът с ръкавици измества боксът с голи ръце и постепенно се ошлайфва до това, което познаваме в наши дни.


Напоследък обаче, както става и в модата, добре забравеното старо започва да се радва на нов неимоверен интерес. Боксът с голи ръце отново излиза на светло, като организацията Bare Knucke Fighting Championship (BKFC) започва да прави масови събития и за няколко години доби световна популярност.

Боксът с голи ръце в момента е в нов подем и привлича интереса на професиоанлни бойни атлети от бокса и ММА.

Вече редица ММА звезди от UFC и други големи организации тестваха уменията си в кръглия ринг, в който голите юмруци предоставят несравнимо ново зрелище и изживяване на зрителите.

Повече за боксът с голите ръце и зараждащата се нова "стара" мания може да чуете и в подкаста за бойни изкуства MMA.BG Live.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес