Зареждане

10 години от двубоят между Liddell и Ortiz в UFC

10 години от двубоят между Liddell и Ortiz в UFC
Публикувано на: Март 31, 2014 в 11:39 ч
Автор: Joredos
Снимка: wikimedia.org
По случай 10 годишнината от първият двубой между Chuck Liddell и Tito Ortiz в UFC, Joredos споделя с всички нас следната статия, която дава добър поглед върху това какви са били нещата в зората на смесените бойни изкуства.
 
Успехът на The Ultimate Fighter доведе до рязък скок на pay-per-view  рейтингите през 2006.Това беше още по-успешна година за UFC  и като цяло връх за Zuffa. Според Wrestling Observers UFC прави рекордните 5 225 000 купени pay-per-view  с брутен приход 222 766 000 $ долара. Дори най-добрата боксова година приключва с приход „едва” от 200 милиона. Десетте eвента на UFC прибират само от билети 40 милиона долара.
 
„Постигнахме много от поставените ни цели.Беше невероятна година за нас,но повярвайте още нищо не сте видели.Изчакайте да видите 2007-ма.Ще бъдете приятно изненадани."
 
Две години по-рано братята Фертита искат да продадат UFC.Сега обаче са горди собственици на компания оценявана на над 1 милиард долара.
 

 
„Братята Фертита бяха достатъчно проницателни да разберат,че това наистина си струва.И Дана обичаше това,което прави повече от всеки. Джо Силва набутваше пари на хазартните машинки,когато го открих,но по-скоро би умрял,отколкото да предаде UFC.”

Това разказва бившия SEG директор и създател на октагона Кембъл Макларън.
 
Успехът на UFC доведе увеличен интерес от страна на медиите и получаваше доста сравнения с бокса,които минаваше през тежки времена.След отказването на Майк Тайсън нямаше боксьор,които да хване окото на голямата публика. Оскар де ла Оя беше звезда и беше любимец на латино публиката,но като цяло беше далеч от светлината на прожекторите.
 
„Ние вече задушихме бокса. Боксът и WWE (кеча) дори. Ако де ла Оя се махне от бокса това ще удари сериозно популярността на бокса.Освен ако не се появи нова звезда,която за момента не се  задава.Ще бъдем на върха след като Оскар напусне,” казва Дана Уайт.
 
UFC започва да привлича младата публика. По-младите фенове са обвзети от традиционни спортове, които всеки тренира. UFC започва да привлича повече младежи от футбола и бейзбола. Боксовите промоутъри си взимат бележка от това и търсят начини да се състезават с UFC за това.
 
„Това поколение растеше със по-голяма скорост,технологиите напредват бързо” казва боксовия промоутър Гари Шоу.

По-късно той създава организацията Elite XC. В бокса трябва да седнеш на стола и да гледаш отегчителен двубой.12 рунда напред назад и нищо не се случва. В ММА има и друго поне - работата на земя,събмишъните.
 

 
Не всички в боксовите среди не могат да приемат с чисто сърце ММА.
 
“UFC не е глупост” казва Floyd Meyweather Jr. “Не е и прищявка.Всеки може да си сложи татуировка на главата и да направи няколко улични боя.Викат му ММА. Боксът е най-добрия спорт в света и такъв ще си остане.Трябва да сложим Чък Лидел срещу някой добър от полутежката в един мач на Meyweather Promotions да видим какво ще стане.Ако Чък победи веднага му давам 1 милион от личния си джоб."
 
Боксьорите може би са прави да са докачливи.Те бяха питани на всяка пресконференция за UFC.Всеки спортен вестник и уебсайт пишеше за UFC и обявяваше боксът за умрял спорт.Дана Уайт не остана длъжен „Излиза Floyd Meyweather и започва да говори глупости за Чък.Щял да му плати 1 милион да му гледа сеира.Какво ще стане,ако Чък му плати 1 милион да дойде в ММА той пък да му гледа сеира?Даже аз ще ги дам парите от моя джоб и ще продам 10 пъти повече билети,дори и без най-известния боксьор към момента де ла Оя.Боксът и ММА са тотално различни.Не бъркайте ябълките с портокали.”
 

Митът Zuffa

 
UFC внезапно искаше да оповести голяма новина.Беше обявено в New York Times,USA Today и много други от водещите ежедневници.Братята Фертита и Дана Уайт работеха в правилната посока.Официалната история е че Zuffa купува UFC от SEG в 2001 и има да свърши доста задачи,за да я направи работеща компания. SEG бягаше от санкциите и не искаше да работи с държавните регулатори.Zuffa пък използва обратния подход и това донесе много иновации.Добавиха правила,направиха се категории,добавиха рундове и разрешиха реферите да спират мачовете (дотогава предаванията бяха с хвърляне на бялата кърпа).Така вече беше одобрена от властите и можеше да се излъчва като pay-per-view.Тази история се повтаря до 2007-ма из цялата преса.
 

 
UFC се споменява навсякъде, но къде е проблема? Истината е че това тази история не е вярна. UFC винаги е имала правила,а съдията е можел да спира двубоите още от UFC 3. Категориите са въведени в UFC 12. В UFC 15 SEG забранява ударите с глава и киковете върху паднал опонент и забранява ударите в тила.По времето на първото си гостуване в Ню Джърси през ноември 2000 почти всяко правило е  било приложено.Като спорт Zuffa го промотира по същия начин както и SEG,a един от шефовете на SEG Давид Исак казва:
 
„Смятам,че Дана прави много и добри неща,но мисля,че разпространява и много митове,че нямало правила и категории и промениха много неща.Аз назначих Джо Силва.Какво прави той сега?Съдията Джон Макарти го назначи Рорион Грейси. Кембъл пък откри Джо Роугън. Аз открих Майк Голдбърг. За Дана това е хубав маркетинг, ама той много си вярва. Дана не казва цялата истина, но аз мисля,че е правилно да я каже. Това е новото UFC. Пресата не го разбира, а Zuffa се опитват да поправят това. Това е Дана - той е промоутър. Той създава добро име на компанията си,но дали си вярва? Винс Макмеън и Ерик Бирхоф от кеча са същите."
 

Реваншът

 
Дори преди последното шоу за 2006-та UFC вече бяха преизпълнили плановете си. Но UFC си запази най-доброто за накрая.След две победи на Кен Шамрок най-гледания и титулован боец Тито Ортиз трябваше да се изправи срещу Чък Лидел за втори път. Ортиз каза:
 
„Мислех,че сме приятели.Когато споделяш с някой квартирата си,когато се храните заедно аз го смятам за приятелство.Предполагам,че парите могат да променят мнението на всеки.Чък се продаде на UFC.Беше трудно да го преодолея,но Чък винаги е искал да бъде просто боец.Сега е просто бизнес,затова иска да го направи още сега.Да вземе парите веднага.Той ще бъде карате инструктор или ММА инструктор,когато стане на 40 или 50.Аз пък още сега имам фирма за дрехи.”
 
След продължителните обвинения Ортиз обрисува Лидел като алчен страхливец.Ортиз пък е звездата треньор в The Ultimate Fighter 3 и е добре познат на публиката извън октагона.
 
“Не можех и да искам повече от това Тито да ми е треньор. Знаех го като оня тъпак, който се интерсува само от себе си. Това му беше имиджа - тъпак. Но на самия евент ни показа истинския Тито Ортиз. Тренировките с него ми промениха цялата игра” –  казва TUF3 победителя Kendall Grove.
 

 
Ортиз тренира за мача с Лидел по-усърдно от всякога.Тренировъчният лагер включва Kendall Grove,бореца Jake O`Brien и Saul Soliz. Лагерът не беше евтин,но само най-доброто щеше да е необходимо,за да се победи световния шампион Чък Лидел.
 
„Разбира се,беше супер скъп лагер. Платих около 40 000$ за 6 седмичен лагер. Аз взимам 250 000$ на мач, така че си заслужава. Спонсорите помогнаха много също.” споделя Ортиз.
 
Отзивите са,че лагера е много полезен, и е тренирал главно работа в стойка.
 
”Подобри играта си доста и е напълно готов за мача.Работеше много усърдно,тренираше много тежко и това е заявка,че ще бъде най-добрия” съобщава треньора Jake O`Brien.
 
В техническо отношение боксът на Ортиз в някои параметри е по-добър спрямо Лидел,но боксовата поговорка „Не можеш да научиш силата на удара” отново прави пример.Лидъл имаше по-силен удар,които Ортиз просто не притежаваше.
 
Лидъл коментира:
 
„Не трябва да започваме от там,че удрям тежко.Не смятам,че промених плана си спрямо първия ни мач,но мисля,че имах напредък.Той също има напредък,но стилът му е същия така,че самото водене на боя не се променя.Чуствам се прекрасно и съм в най-добрата си форма,която някога съм имал.Концентиран съм върху това да не позволявам в дълъг период да ме ме притиска,да се опитва да ме умори.Ще бъда готов за 5 рунда,разбира се,но се съмнявам,че той ще оцелее толкова."
 
След повече от 3 години без загуба имаше много хора,които смятаха,че Чък Лидел е най-добрия боец за всички времена.Имаше 6 поредни победи включително реванша за първата си за загуба от Джереми Хорн и неговия спаринг партньор Vernon White.В UFC 57 пък победи Ранди Котур  с нокаут.
 

 
„Чък обича да се бие,да се състезава,но най-много обича да побеждава. Причината да е толкова добър е природно талантлив и въпреки това тренира много. Учи се. Тренира. Напредва. Винаги търси начин да спечели, защото наблюдава в най-малкия детайл какво може да му помогне, за да го направи,” казва треньора му John Hackleman.
 
Ранди Котур остава единствения боец, който е победил Ортиз и Лидъл. След като прекрати кариерата си Ранди се отдаде на неговата линия за дрехи и на залата си (Xtreme Couture). Котур смята, че Ортиз може да победи,но само при положение, че се фокусира и махне страховете си от първия мач.
 
”Това ще бъде невероятен мач.Двамата са дейни в клетката и няма какво да губят,защото варианта да се мисли за загуба просто не съществува.Това е безкрайно мотивиращо.Загубите на Лидъл все са от хора,които са го свалили на земята.Тито има този стил.Проблемът е че той най-вероятно ще иска да играе на размени,да удря или да бъде удрян.Не съм сигурен,че може да го направи,но ако иска да спечели мача трябва да боя да се води на земята."
 

Двубоят

 
Ортиз работи много усилено в стойка и печели няколко размени със Лидел. Междудругото това направи и в първия мач в някаква степен.Разликата беше в силата на ударите.Когато Лидъл вкара ляво кроше в слепоочието Ортиз залитна назад и съдията Марио Ямасаки почти щеше да спре двубоя.Дори критиците на Ортиз трябваше да се впечатлят от волята му. След като пое бурята от удари на Лидел,Ортиз се събра,но отново пое ефектен ъперкът в края на рунда. След гонга двамата се усмихнаха един на друг.
 
Втория рунд беше по-добър за претендента и дори успя да събори на земята Лидел,но само за момент.Ортиз оцеля след брутален лакът в клинч.
 

 
Третия рунд борбата показа разликата.Ортиз се опитваше да свали Лидъл,но не успяваше.След яростна размяна Ортиз падана земята,а реферът се намесва,за да спре мача.Лидъл печели отново.Ортиз казва:
 
„Направих няколко грешки,но се опитах да направя интересен мач,но толкова агресивен колкото Чък се опитваше.Чък се би страхотно и загубих.Стараех се да се придържам към плана ми за боя-кикове по краката и тялото.Хората не уважават Лидъл заради борбата му.Защитаваше се от киковете ми много добре,а Чък победи най-добрия Тито Ортиз,нямам никакви извинения.”
 
Ортиз даде всичко,но не беше достатъчно.Без неговата запазена марка ground and pound Ортиз беше един борец на явил се на кикбоксов мач.
 
"Няма съмнение Чък Лидел е човекът” каза Дана Уайт „Най-добрия в полутежката категория,а защо не в ММА”.
 
Дана има добра причина да е толкова ентусиазиран.Евента е най-успешния в UFC историята.Освен 14 000 в MGM Grand Arena Ортиз и Лидел продават на половин pay-per-view.
 
Интересното е че това е този мач е краят на една епоха в полутежката категория. В следващите си мачове до края на кариерата Лидъл записва 1 победа и 5 загуби, губи титлата в следващия си мач от Rampage Jackson, а Ортиз  е със стастистика 1 победа 7 загуби 1 равен.
0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес