Зареждане

За магнезият и сънищата

За магнезият и сънищата
Публикувано на: Октомври 28, 2017 в 14:00 ч
 
 Един от най-полезните минерали, магнезият не само успокоява уморените мускули, спомага за разграждането на мастните киселини и протеините, помага на сърцето и ни предпазва от загубата на костна маса с течение на времето, но и се оказва причината за невероятни сънища.
 

Как магнезият спомага за съня

 

Магнезият действа като натурално приспивателно и успокоява мускулите.
 
Това е и причината хората да взимат магнезий, когато имат проблем със съня. Дори възрастни страдащи от безсъние подобряват съня си и заспиват много по-бързо след като са взимали по 500 милиграма магнезий на ден в продължение на два месеца.
 
Магнезият намалява нивата на кортизол, хормонът на стреса, и вместо него засилва ефекта на мелатонина, който ни помага да заспиваме по-бързо и да спим по-качествено.
 

Защо магнезият действа и на сънищата

 

Въпреки че няма официални изследвания за връзката между сънищата и магнезият, причината най-вероятно се крие в това, че минералът ни помага по-лесно да влезем във фазата на дълбокия сън, където сънищата са най-впечатляващи.

 
Същата тази фаза е отговорна за поддържането на добрата памет и способността ни да учим. Това е и причината точно в тази фаза да помним сънищата си най-ясно и отчетливо.
 

Колко магнезий е хубаво да се приема

 

Разбрахме за ползите от минерала, но колко точно от него би било достатъчно?
 
Препоръчителната дневна доза за мъже между 19 и 30 години е 400 милиграма дневно, и 420 мг. на ден за тези над 31 години.
 
Някои храни могат да предоставят част от необходимото количество - зелени храни, ядки, семена, боб и пълнозърнестите храни са сред тях, но набавянето на 400 милиграма би било трудоемко чрез тях. Например, купичка спанак съдържа 24 грама, а едно цяло авокадо - 58 милиграма. За щастие, се предлагат различни хранителни добавки, които биха ни помогнали в случая.
 

Може ли да се прекали с магнезия

 

Както с множество други добавки, повече не винаги е по-добре. Естествено е да бъдат изпитани някои неприятни ефекти при взимането на прекалено голямо количество от минерала.
 
Гадене, повръщане, летаргия, зачервяване на лицето и задържане на урината са сред най-често срещаните ефекти. Понякога се забелязват и отслабване на мускулите, неравномерно сърцебиене, като са възможни и инфаркти.
 
Прекаляването с минерала обаче се оказва доста рядко, тъй като да се постигнат споменатите ефекти, човек трябва да приема повече от 5 000 милиграма на ден. Това превръща недостига на магнезий в доста по-възможен проблем.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес