Зареждане

Моркови

Моркови
Публикувано на: Юли 11, 2008 в 14:41 ч
Снимка: pixabay.com

В морковите се съдържат: 10 - 12,2 % сухо вещество, 0,3 - 0,8 % суров протеин, 4,5 - 4,8 % захари,основно инвертна захар; пектин, лецитин. Главно достойнство на морковите са витамините: каротин (провитамин А), витамини B1, B2, РР, С. Налице са още много ензими, етерични масла, терпени, кумарини, минерални вещества - калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, йод, желязо и микроелементите манган и мед. Морковите съдържат малки количества ценни и незаменими аминокиселини.
Най - богати на каротин са морковите с интензивно червен или оранжев цвят. Дневната нужда на човек от витамин А може да се задоволи само от един морков, който тежи около 100 г.


Морковите отдавна се използват, освен като храна, и като лечебно средство.Свойствата им са известни още на древните гърци. Знаменитите лекари Хипократ и Гален ги препоръчват като противокашлично, болкоуспокояващо и противовъзпалително средство. Още тогава те ги прилагат за лечение на кокоша слепота, кръвоизливи и пикочно - каменна болест, както и за увеличаване на кърмата. По - късно известният арабски лекар енциклопедист Авицена също  прилага  морковите при лечението на някои заболявания.

Какво прави морковите и сокът от моркови толкова ценни?

Морковът съдържа много бета каротин, от който организмът произвежда провитамина A, нужен  за правилното функциониране на зрението. Благодарение на него очите на човека могат да се приспособяват да виждат в тъмното. Витамин A подпомага имунната система на човек и въздейства върху здравето на кожата. Често е наричан “витаминът на растежа”, тъй като е необходим и за правилното развитие на организма. Бета каротинът, който се съдържа в моркова, има още една важна роля. Той предпазва кожата от стареене и я защитава от UV излъчванията. Бета каротинът е безопасен за организма, тъй като неизползваният се изхвърля в процеса на обмяна на веществата. Благодарение на калия в морковите кожата става стегната и гладка, а бръчките не се задълбочават.


При хроничен запек морковът има лек слабителен ефект. Морковите са богати и на йод, поради което са от първа необходимост при заболявания, свързани с понижаване функцията на щитовидната жлеза.


Сокът от моркови намира извънредно широко приложение в диетичното лечение на много болестни състояния. Всекидневната му употреба засилва защитните сили на организма. Полезен е при физическа и психическа умора и при възстановяване след инфекциозни заболявания, при анемии и заболявания на лигавицата на стомаха и червата - гастрити, гастро - ентероколити и т. н. При камъни в бъбреците се препоръчва да се пие в продължение на няколко месеца 3 - 4 пъти на ден по 1 супена лъжица морковен сок. Пресният сок от моркови се препоръчва и за гаргара при зачервено гърло.
 

Морковите са един от основните продукти за диетично хранене при диария. Те съдържат пектин, който набъбва в червата и абсорбира бактериите и токсините, освобождава организма от тях, успокоява чревната перисталтика, сгъстява изпражненията, намалява броя на изхожданията и загубата на течности. Десетилетия наред при лечението на острите диарии при деца се използват морковената супа, известна като "супа Моро", морковеното пюре и др. Сега морковите се неотменима част от индустриално произвежданите детски пюрета и специални диетични храни за деца с остри диарии.
 

Морковът е нискокалоричен, а същевременно съдържа целулоза и е богат с витамини и минерални соли, следователно е подходяща храна за намаляване на излишни килограми и регулиране на личното тегло.  При язвена болест в остра форма и изострени ентероколити не се препоръчват моркови и сок от тях.
 

Най-подходящите методи за кулинарна обработка на морковите са задушаването и варенето, защото гарантират максимално извличане на каротина. Варете морковите в малко вода в затворен съд на слаб огън до омекване. Когато станат готови, те трябва да са поели водата, в която са врели.Препоръчва се леко задушаване на морковите в малко мазнина.

Източник: Fitnes-bg - фитнес и бодибилдинг

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес