Зареждане

Консервираната храна

Консервираната храна
Публикувано на: Февруари 17, 2010 в 15:45 ч

Дали търсите нещо, което бързо може да хапнете или сте оцелял след атака от зомбита, винаги може да разчитате на консервираните храни като източник на важни хранителни елементи.

В наши дни, почти всички видове храни, могат да бъдат открити в консерва. Но с толкова много голям избор, може да ли да сте сигурни, че това което ядете от консерва е добро за вас?

Как работи консериването?
Преди да се впуснем в разсъждения дали консервираните храни са добри или не за вас, първо трябва да разгледаме как стават те на консерва.

Консервирането е метод, който запазва храната за дълго време, като я запечатва херметически. Понеже храната е запечатана херметически, химичните вещества за по-дълготрайно запазване на храната не са необходими. Вместо това се използват различни методи, които да предпазят храната от разваляне, като нагряване, замразяване или изсушаване.

Като цяло храни като зеленчуците, морската храна и месото, имат нужда от прочистване при висока температура, която да убие опасните бактерии. Това се получава с пара, която се изпуска по време на запечатването на консервата. Храни като плодове или мариновани зеленчуци, могат спокойно да се консервират при вряща вода, тъй като киселинността на тези храни дава допълнителна защита срещу бактериите.

Това е добре, но все още нямаме отговор на въпроса дали консервираните храни са добри за нас. Продължавайте да четете и ще разгледаме и това.

консерви консервирана храна


Консервираните храни са евтин и удобен начин за дългосрочно съхраняване на храна
Понеже консервите са доста разпространени, те често са по-евтини от прясната храна. Освен това консервираната храна може да издържи с години.

Високо-киселинните храни като домати и плодове, могат да бъдат съхранени до 18 месеца, докато ниско-киселинните меса и зеленчуци, могат да издържат от 2 до 5 години.

За всеки случай обаче, консервираната храна е добре да се държи на хладно, чисто и сухо място и никога над печката или под мивката или в улея на гаража.

Консервираните храни може да съдържат опасни бактерии
Макар и рядко, консервираните храни могат да съдържат опасни токсини, които се произвеждат от издръжливата бактерия Clostridium botulinum. Дори малка доза от този токсин може да предизвика необратими последствия или дори смърт. За щастие процеса на консервиране се извършва при много високи температури, които убиват тези бактерии. Но бактерията пак може да се завърне, ако целостта на консервата е нарушена по някакъв начин.

За да сте сигурно в хубавата консервирана храна, никога не яжте от консерви, които:

текат
са издути
са вдлъбнати
са напукани
храната им е с блед цвят
миришат лошо

Консеривираните храни могат да бъдат толкова хранителни, колкото и пресните
От десетилетия съществува мнението, че консервираните храни са по-малко хранителни от пресните храни. Последни изследвания сочат, че това не винаги е така. В действителност това зависи от храната и веществата и в частност.

Макар че консервирането може да намали нивата на вещества, които са чувствителни на температура, като витамин C (в плодовете), този метод все пак си има своите предимства. важните антиоксиданти като бетакаротин (в морковите) и ликопен (в доматите) са по-лесно усвояеми от тялото при нагряване, което прави консервираните моркови и домати по-добра алтернатива от пресните. А минералите като желязо и калций, както и омега-3 мазнините, не се влияят от консервирането.

Също така в дебата за консервираната храна се пропуска момента, че хранителните свойства на свежите храни се губят с времето. Така ябълка, откъсната от дървота би имала значителни разлики от ябълка в магазина.

Консервираните храни може да съдържат известно количество BPA
Бисфенол А (Bisphenol A, BPA) е химикал, който се използва от вътрешната страна на консервите и противодейства за директния контакт на храните с метала на консервата. От известно време се води дискусия, че BPA в консервираните храни би могъл да е опасен за човешкото здраве, особено след като се разбра, че химикала може да премине от консервата в храната. Дори при малки дози BPA би могъл да бъде виновник за различни ракови заболявания при хората или други увреждания.

Дори това да е вярно, по света има различни организации и научни институти, които твърдят, че BPA от консервите не би могъл да навреди на възрастните, които приемат такава храна. Рискът при децата е малко по-голям, но според научните ръководители все още е далеч от опасните граници.

Ако все пак се притеснявате за здравето си, просто следвайте тези лесни стъпки, за да се предпазите от прием на BPA:

яжте пресни храни, когато това е възможно
избягвайте да пиете от кенчета
измивайте консеривараната храна, когато това е възможно
избирайте прахообразна формула за деца, вместо консервирана
търсете косерви, на които пише, че не са с BPA

Добри ли са консервираните храни за вас?
На кратко, да! Консервираните храни са добър и питателен източник на хранителни вещества и добра алтернатива на пресните храни.Важно е обаче да се знае какво вкарваме в тялото си и рисковете от това. Въпреки че рискът от бактерии и последици от BPA е нисък, това не го прави несъществуващ. Затова разчитайте на пресните храни, когато това е възможно и следвайте гореизброените стъпки за да се предпазите от BPA, но не се пртенсявайте да похапвате и консерви с риба тон от време на време.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес