Когато става въпрос за протеини, обикновено плодовете не са първото нещо, което ви идва наум.
"Най-добрите източници на белтъчини включват пилешко, риба, морска храна, пуешко, тофу, йогурт, боб, леща, извара и яйца" - споделя Melissa Majumdar, диетолог и лектор в Бостън. "Други храни, които съдържат много протеини са ядките и семената, сиренето, млякото и грахът."
Както виждаме, нито един плод не се споменава - просто защото не покриват критериите.
"Една храна се счита за добър източник на протеини, ако в една порция има над 6 грама протеини. Овесените ядки, плодовете и зеленчуците имат известно количество, но обикновено допринасят повече с мазнини и въглехидрати."
Както разбираме, в плодовете има някакви протеини, но не и нещо впечатляващо. Повече от тях можете да извлечете въглехидрати, споделя Majumdar.
"Обикновено плодовете съдържат 15 грама въглехидрати от фруктозата, глюкозата и фибри при порция от полович купичка."
Тези въглехидрати дават енергия на тялото и спомагат при синтеза на протеини.
"Храните, които съдържат въглехидрати, като повечето плодове, ни дават енергия и фибри, което позволява на тялото да запази протеините за растежа на мускулите, за възстановяване и пр."
Все пак, няма лошо освен въглехидратите да има и малко протеин, нали? Затова да не губим повече време - ето 6 плода, които съдържат повечко протеини в себе си, като също ще ви разкажем и за някои други бонуси.
Джакфрут
Протеини: 1.42 грама / порция от половин купичкаТози модерен плод наскоро влезе в заглавията като заместител на месото.
"Джакфрут е плод, богат на витамин B6 - важна съставка, стане ли дума за протеини."
Нека се има предвид, че въпреки че се използва като заместител на месото, не е заместител на протеините.
"Може да се използва заради консистенцията и вкуса, но не и като добър източник на протеини."
Сушени сливи
Протеини: 0.95 грама / порция от четвърт купичкаТези симпатяги съдържат прилично количество протеини. Както знаете обаче, по-известни са с фибрите си. Имайки това предвид, със сигурност е хубаво да се внимава с прекомерната им консумация. Освен при запек - тогава може и да ви помогне.
Сушени череши
Протеини: 1 грам / порция от четвърт купичкаПроучване от тази година обяви, че черешите са полезни при лекуване на възпаления, артрит, както и за съня. Да не говорим, че сокът от вишни, например, е чудесен за намаляване на мускулна треска. Могат да се ползват като бонус източник на протеин в някои рецепти с месо.
Гуава
Протеин: 2.11 грама / порция от половин купичкаОт свежите плодове, гуавата е сред най-богатите на протеини. Също така е добър източник на фибри и съдържа много антиоксиданти.
"С гуава можете да подсладите някой богат на протеини шейк."
Кайсии
Протеини: 1.1 грама / порция от четвърт купичкаТози плод е изключително богат на калий и витамин A от каротеноидите, които им придават и оранжевия цвят. Кайсиите са изключителен източник на витамин C.
Стафиди
Протеини: 1.35 грама / порция от половин купичка"Стафидите са добър вегетариански източник на желязо, като същевременно са богати и на фибри и калий."
Те са полезни и когато ви се прияде нещо вредно. С тях можете да подсладите мюслито си вместо да купувате подсладено с всякакви захари, като също може да се консумират с фъстъчено масло върху целина или препечена филийка.