Зареждане

Защо почивката е толкова важна

Защо почивката е толкова важна
Публикувано на: Май 28, 2013 в 07:27 ч
Снимка: wikimedia.org
Тренировката прави бойци, но почивката прави шампиони. Чували сме неведнъж тази мъдрост от залите, но какво реално значи тя?

Не може ли да тренираме всеки ден силово? Ако оставяме дадени мускулни групи да се възстановяват от тренировките с тежести и тренираме други в същото време, колко можем да изкараме без почивка?

Тренировките без прекъсване не са най-добрия приятел на практикуващите силови спортове. Мускулите и енергийните системи, които ги захранват, имат нужда от време за да се възстановят.

С други думи дори и някои части от тялото да си почиват, а вместо тях да се натоварват други, цялостната нервна система, която е мобилизирана във всяка една тренировка, трябва да има сама по себе си дни за почивка. Ако нервната система не си я получи, тя прегаря, а това се отразява значително върху тренировките.

Професионалните силови атлети също се стремят към тренировки 4-5 дни в седмицата.

В дните, когато не се тренира силово, може да се прави леко кардио или стречинг, а може и други дейности, които да не изискват използване на прекомерна сила.

Дори и целите ви да са тренировки за здраве, натоварването всеки ден идва в повече. Без необходимата почивка, няма да имате нужното гориво за да постигнете най-доброто, на което сте способни.
 

Стресът върху ставите

 
Друг фактор, който трябва да се вземе под внимание, е стресът който се получава върху ставите от тренировките с тежести, като раменната става, която участва в почти всички упражнения за горната част на тялото. Дори в единия ден да правите избутващи упражнения, а на следващия ден придърпващи, и двата вида натоварват рамото. Затова е важно да се дава почивка, дори при така разделена програма, с цел избягване на износването и скъсването на сухожилия.
 

 
За тези от вас, на които им е трудно да си дадат почивка, нека приложат същия принцип, който прилагат и в тренировките: дисциплината. Почивайте си от силовите тренировки ден или два през седмицата и ще постигнете по-добри резултати в дългосрочен период.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес