Зареждане

Възстановяване след тренировка

Възстановяване след тренировка
Публикувано на: Август 17, 2009 в 10:56 ч
Снимка: guide-thalasso.com

Възстановяването е от върхова важност при кондиционната подготовка за свободните двубои (MMA). В статията са дадени съвети как да тренираме по-интензивно за по-дълго време.

Храната
След тренировка приемайте повечко протеин за да нахраните мускулите си. Мускулите са направени от протеини и без да консумирате такива, препоръчително в първите 45 минути след тренировката, мускулите няма да се възстановят от микротравмите причинени им по време на тренировка.

Похапвайте и качествени храни с източници на протеини, въглехидрати и повечко зеленчуци, които ще помогнат на тялото да се възстанови след тренировка. Не саботирайте тренировката си като ядете храни-боклуци, качественото хранене дава много по-добри резултати.


Самомасаж
Това включва търкане, масажиране, използване на различни инструменти от колелца за масаж до пръчка. Когато мускулите се натоварят почти до границата на контузията, рецепторите наречени "апаратите на Голджи" (Golgi tendon organ) казват на мускулите да се отпуснат и отпочинат. Когато правите масаж, стимулирате мускула и обработвате тези рецептори, като ги подготвяте за тренировки под по-голямо напрежение и без да изключват мускула.

Душ

Има различни методи за къпане след тренировка за да се избегне мускулната треска. Стандартната процедура е една минута много студена вода последвана от две минути гореща. Тази температурна разлика отпуска мускулите, прекарва кръвта през тях и намалява времето за възстановяване.

Загрявка и разтягане
Разтягането след тренировка и в дните за почивка ви помага за възстановяването. По време на тренировката се получават мускулни контракции и свивания. Разтягането след тренировка поддържа амплитудата на движението и дължината им.

Хидратиране
Пиенето на вода е много важно и зависи от това колко се потите. Най-лесно е прост да пиете, не стигайте до чувството за жажда. Носете вода на тренировки и винаги имайте по една бутилка около себе си. Не се препоръчват много спортните напитки или други подобно за които се казва, че имат много витамини и минерали. Водата е най-практична. Пиейки през дните ви за почивка, водата ви помага да изкарате токсините извън тялото си.


Почивка и сън
Трябва да спите, а не само да си почивате. Сънят е времето, в което най-голямата част от възстановяването се случва. Може да излъжете тялото си като набивате стимуланти, но това не може да продължава вечно и скоро нещо ще се развали. Ценете съня и спете редовно, това е изключително важно.

0 споделяния
  Сподели

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес