Зареждане

Митът за черния колан

Митът за черния колан
Публикувано на: Октомври 7, 2008 в 12:51 ч

 

Ако имаш черен колан това не те прави добър боец, и ако си добър боец това не означава че заслужаваш черен колан.

 

Възможно ли е боксьорите, джудистите, борците и MMA състезателите да се представят добре в уличен бой? Разбира се. Но един истински уличен бой е нещо съвсем различно от бойните спортове или тренировките като хоби. Проблемът касае бойните изкуства, които рекламират този мит за черните колани още откакто са разбрали че това може да им донесе печалба. Още по-голям проблем е, че повечето инструктори вярват в това.

 

Техниките, които се прилагат в уличен бой са доста различни и варират от простичките прави удари до бруталните крошета или мръсни номерца. Никога не подценявайте дълбините на човешката природа и нивата до които един човек би стигнал за да победи друг.

 

Разликата между успешния и неуспешния уличен боец са неговите отношения към боя и липсата на колебание. Според правилата още от училищните двубои този който удари пръв обикновено излиза победител. Тук обаче не става въпрос за кръчмарските сбивания в кварталните заведения. Става въпрос за истински уличен бой. Ако си мислите че някой наркоман решил да се пробва с вас иска да ви удари най-вероятно грешите. Сигурно той държи нож някъде в ръцете си и е готов да го изпозлва. Ако чакате той да направи първата стъпка не е добре за вас. Ако спрете и чакате той да направи първия удар губите. Въпросът е да се осъзнае разликата между черния колан и уменията да се справим в ситуации на улицата. Черния колан дава его и фалшива сигурност, която може да ни подведе в такива моменти. Със сигурност това е последното нещо, което всеки упорито тренирал да достигне до тази степен, би искал да чуе, но е факт. Това не го прави супер-герой.

бойни изкуства mma

Уличния бой и сблъсъците в по-близки разстояния имат съвсем различна динамика за разлика от бойните спортове. В спаринг двубой вероятността да бъдеш сериозно ранен или убит не е толкова обект на внимание. Получават се обичайните контузии от бойните спортове, но ако те бяха толкова опасни като уличния бой, хората щяха да умират на тренировки. Бойните спортове са символични улични боеве и точно там е цялото объркване. В това че те са символични, а не истински.

 

Тогава защо изобщо става въпрос за чени колани и какво означава да заслужиш черен колан? Това е много дискутиран и стар въпрос. За някои хора той е награда и удовлетворение за тежките тренировки и цялостното им развитие през времето. Тези хора не спират да учат цял живот и са отдадени до край. Но да се научиш да се биеш е само малка част от нещата.

 

Бойните изкуства изпозлват боя като начин да повлияят и променят психиката на практикуващия ги. Ако учите бойни изкуства за да се научите как да се биете, ще останете много разочаровани. Боя трябва да бъде малка част от мотивацията ви да тренирате бойни изкуство.

 

Уличния бой няма в себе си неща като чест и феърплей. Когато нещата опрат до него знайте, че там има много малко умения и много манталитет и груба сила.

 

Японските думи Budo и Bujutsu се използват за да стане ясна разликата между боя и начина на бой.

 

MMA Bulgaria

0 споделяния
  Сподели
Мнения в Facebook

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес