Зареждане

Мани Пакиао: Завинаги

Мани Пакиао: Завинаги
Публикувано на: Май 25, 2009 в 11:41 ч

МАНИ ПАКАО: ЗА ВИНАГИ
Разказът на Томас Хаусер за мача на годината
 
В началото на май, Мани Пакао и Рики Хътън се биха за правото да ги наричат най-добрия боксьор на годината.
Пакао и  Хътън имат еднакъв безмилостен стил в ринга. Те са двама от най- зрелищните боксьри на планетата днес. И двамата не се отдалечават от корените си, както от манталитета на нациите, към които принадежат – Пакао е от Филипините, Хътън от Англия.
Боксът е дал на човешкия род много известни хора. Джон Съливън, Джо Люис и Мохамед Али са добре познати и в най-отдалечените ъгли на земното кълбо по тяхното време.

бокс


Мани:
Филипините с нейните 96 милиона жители е 12-тата по население страна на планетата. Още 10 млн филино живеят в различните страни по света. Със сигурност обаче Мани Пакао е най-голямият идол сред тях. Всички негови сънародници знаят кой е той.
Пакао е израсъл в голяма бедност. Говори се, че е избягал от дома си, защото бащата  изял любимото му кученце. След това той е прекарвал нощите, където завърне, най-често в картонени кашони. Започнал е да се боксира за пари на 14 години.

Днес той е печелил световните тили в категориите от 53 та чак до 63.5 кг. Той притежава опустошителния коктейл от бързина и сила,  и с него жъне победи над едни от най-добрите боксьори в света. Декември миналата година той се качва дори в категорията до 66 кг, за да накара след 8 рунда дори Оскар де ла Оя да признае превъзходството му. Този триумф го превръща от национален герой в икона. Стотици хиляди негови поклонници изпълват улиците на Дженерал Сантос Сити в Филипините за неговия парад на победата.Той получава признание, което може да се сравни само с посрещането на армия, спечелила решителна битка във война.

Извън ринга Пакао е внимателен и усмихнат млад човек. Понякога говори толкова тихо, че едва се чува.Въпреки успехите му той внушава смирение и покорство.


Мани има за всекиго по една добра дума, готов е да дава автографи цял ден. И пари, много пари. Може би повече, отколкото трябва.
250 бедни филипино деца получават от Пакао стипендия. Всяка година на рождения си ден той подарява стотици чували с ориз и други храни на хората, които се редят на опашка пред дома му. Неотдавна той подарява 300 болнични легла на благотворителни организации.
 
"Хората сред които живея не са лоши – казва Мани, те са само много бедни. Мой дълг е да им помогна. Знам какво значи да си беден. Като малко дете ядях само по един път на ден и спях на улицата. Не го крия, защото мога да им вдъхна вяра, да им покажа как Мани Пакао тръгна от нищото,  за да стигне там където е днес. Знам, че милиони се молят за мен и това ме вдъхновява да се бия, да бъда силен. Правя всичко, което е по силите ми за да се чувстват тези бедни хорица горди и щастливи. Бия се не само за мен, а за моята родина.”

Рики:
Рики Хътън не е икона, но  „един от нас”, близък до всички жители от предградията на Манчестър. Някои казват, че привързаноста му  към бирата и мезетата притъпява неговите боксови инстинкти. Но преди се срещне Пакао, Рики е печели 45 от 46-те си мача.Неговата най-голяма победа е нокаутът срещу Коста Цзю през 2005 г. Единствената му загуба е срещу Флойд Мейуедър. Главният виновник за нея според него е реферът Джо Кортес, който помага на Мейуедър в критичните ситуации.

Когато Хътън е във форма, той прегазва своите противници с безкрайната си агресия. Така постепенно стана любима тема на разговор в пъбовете /типичните английски кръчми/  на Острова. Всички негови мачове ги гледат на голям екран в тях и бирата се лее ли лее.

”Няма значение, колко пинта бира си изпил или в колко веселби си участвал. Няма по-велико чувство от това да ти вдигнат ръката в края на мача. В бокса, славата си е моя – казва Хътън – но аз се бия за Манчестър, правя го за Англия.”

Преговорите за мача
Не минават гладко. Хътън настоява съотношението от приходите да е 65:35 в полза на Пакао, но парите от телевизията във Великобритания - изцяло за него. Мани Пакао е посъветван от промотора си Боб Аръм да откаже. Шефът на компанията „Голдън Бой Промошън” с главен акционер Оскар де ла Оя, нарича Мани Пакао разглезено момче с лошо поведение.

Един ден по-късно след размяна на обидни реплики договорът бе сключен. Двамата боксьори трябва да получат по 12 млн. долара.
Много са проблемите на бокса днес, но един от тях е очебиен. Боксьорите се стремят към популярност понякога даже с гангстерски маниери.

Често се сипят страховити закани, а понякога дори и физически разправи с цел да се продадат повече билети и абонаменти за платената телевизия.

Треньорите
В последните 8 години треньор на Пакао е Фреди Роуч. Той прави от боксьора, който дотогава разчита на своята бързина и мощна лява ръка, комплексен боец, който владее всички стилове на „боксовата наука”. Може би никой в историята не се е преобразявал така. До голяма част това се дължи на Роуч.

Химията между Роуч и Пакао е нещо специално. „ Аз не съм диктаторът, който казва на Мани какво и прави и той се подчинява, обяснява Роуч - Ако той не е съгласен, ние спорим, докато вземем решение. И не е вярно, че аз направих Мани това, което е. Той беше добър боксьор и преди това. Ние правим заедно стратегията, но когато гонгът удари, Мани е сам в ринга”.

А треньорът на Хътън, Флойд Мейуедър-старши, който нарича себе си – „най-великият треньор на света”?

В края на 2008 г. Мейуедър е поканен в щаба на Рики. Езикът му е много по- хаплив от този на Роуч. „Разликата между мен и смешника Роуч е както между деня е нощта. Неговото място не е в Залата на Боксова слава, а в Залата на срама. Ние ще скъсаме задника на Пакао, защото Рики е най-добрият боксьор и аз съм най-добрият треньор”.


Отговорът на Роуч е не по-малко обиден: ”Докато в ъгъла на Хътън е  Флойд, аз нямам никакви притеснения. Тренировките на Флойд с Хътън са нашето най-голямо предимство”. По-късно Роуч признава, че  е бил подведен от  подмятанията на Мейуедър. – Тогава Мани ми каза,  бъди джентълмен. Трай си. Аз ще се погрижа за останалото.”

Една седмица преди мача
Поклонниците на двамата започват да прииждат в Лас Вегас на тълпи от най-невъзможните ъгли на света, като на Рамадан в Мека. Билетите за мача са продадени месеци преди това.

Дни преди мача промотърът Боб Аръм продължава да обработва публиката със силни фрази, намесвайки и политиката: „Мани мисли първо за народа си и после за всичко останало. Друг такъв спортист не съм срещал.  Той е бъдещият президент на Филипините. Когато приключи с бокса, той ще освободи народа си от игото на корумпираното правителство.”

Аръм допълва: „Мани Пакао е католик, Фреди Роуч е атеист, а аз съм евреин. Но и тримата сме наясно – Господ ще се погрижи за Мани Пакао.”

На официалното мерене ден преди мача Пакао тежи 62,5 кг, а Хътън 1 кг.  повече, но в рамките на лека-полусредна категория. Фаворит в залаганията е Пакао 5:3. Повечето от боксовите хора са заложили на Пакао.

Хътън е на друго мнение: „Аз съм по-голям и по-силен. От десет години никой не ме е побеждавал в тази категория. Пакао е хитър и комплексен боксьор, но срещу Ерик Моралес и Хуан Мануле Маркес той не издържа на натиска. А това е моят стил  - моите удари ще се изсипят върху него като градушка”.

Пакао мълчи. Не прави предвиждания за изхода на мача. Преди боя Мани е в съблекалнята и докато се облича, в нея нахлуват приятелите. Бройката им се увеличава на 38. Почти като в апартамента му в Лос Анжелес, може би десетина по-малко.

Малко преди да излезат на ринга Роуч гони тези, които нямат работа в съблекалнята. 28 остават. Хората от телевизията  не се задържат дълго. Мани плиключва боя със сянка и слага ръкавиците. Лапите на Роуч са следващото упражнение. „Ако тръгне така, - Пакао имитира Хътън – следва БУМ – той посяга с лявото си кроше – и мачът е свършил”.
Надеждите и мечтите на 100 млн. филипинци лежат върху плещите на това шепнещо момче.

бокс


Мачът започва
Както се очаква. Хътън тръгва в атака с биенето на гонга, а Пакао се движи в страни с обратната си стойка. 30 секунди по-късно филипинецът контрира с дясно кроше и Рики е разклатен. Следват още няколко крошета и боксьорът от Манчестър е на земята. Става при 8, но едва се държи на краката си. 9 секунди преди края на рунда съдията отново му брои до 8.


У поклонниците на Рики от Острова остава оскъдната надежда, че може да стане както на мача Пакао – Маркес /тогава Маркес е три пъти в нокдаун в първия рунд, но се съвзема и постигна равен мач/. Но Маркес успява да коригира играта си, а Рики - не.

Във втория рунд Хътън отново изкача от ъгъла си надъхан за нещо повече, а Пакао сякаш казва с юмруците си „Това досега не беше нищо...”.

Бързината сама не може да убие, но бързина плюс сила може. Рики се боксира мъжки, но мъжеството му стига до третата минута. 8 секунди преди гонга левият прав на Пакао го намира в брадата и той пада, вече загубил ориентация.
  
Нокаут!, който ще бъде гледан милиони пъти в Youtube. Една стотна от секундата, която съсипва кариера. Хътън има здрава брада, но Пакао я превръща в китайски порцелан.

След мача Пакао се връща в съблекалнята. Посрещат го куп негови поклонници. Сред тях е и Дензъл Уошингтън.
Подават му мобилния телефон. Дейвид Диас, един от неговите противници.

Диас му казва: „На всички реклами за мача ме показваха как падам по очи след твоя удар. Сега могат да покажат по-добър нокаут”. Пакао се смее: ”Благодаря ти братко”. Разговорът приключва.

Превод: Камен Петров

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес