Зареждане

Кога бойците достигат своя пик?

Кога бойците достигат своя пик?
Публикувано на: Ноември 16, 2020 в 19:53 ч
Често можеш да намериш някой от наблюдаващите бойните спортове като бокс, кикбокс и ММА да споменава, че даден боец не се е представил добре, защото са “след пика си”. Но това ни навежда на един наистина интерес въпрос - кога точно е пикът на един боец?

Със сигурност факторите, които определят дали даден боец е достигнал своя пик са много, но един поглед върху най-обективните може да ни даде доста добра представа кога боец е достигнал своята върхова форма или вече я е задминал.

Първият фактор, който е важно да вземем предвид са рефлексите. Проучванията показват, че рефлексите при повечето хора са в най-добра форма на възраст между 14 и 24 години, като след това започват да се забавят. Това навярно вече те навежда на мисълта, че бойците достигат своята върхова форма на около 25 години. Но в битката играят важна роля и други фактори освен рефлексите.

Освен рефлекси, физическата сила и издръжливостта са също качества, необходими на бойците. Проучванията сочат, че повечето хора достигат пика на силата си на възраст около 25 години, като ако се избягават травми, пиковите нива могат да се задържат докъм 30-те с достатъчно тренировки. Издръжливостта също е най-добра на тази възраст.

Но тъй като почти всички видове боеве изискват умения, също трябва да се вземе предвид кога един боец се е сдобил в необходимите познания в дисциплината. Това, разбира се, е резултат на опит - колкото повече тренираш нещо, толкова повече опит, познания и умения натрупваш. И колкото да ни харесва да казваме, че човек се учи докато е жив, все пак в развитието на боеца идва един момент, в който новите придобити умения нямат такова влияние върху успехите в действие.

 
Трудно е да се определи точно кога се достига тази точка, в която усилията вече не носят същите ползи, но подходящ индикатор е правилото за десетте хиляди часа. Това правило твърди, че можеш да се сдобиеш с всякаква експертиза след 10 000 часа фокусирана практика. През годините тази теза среща немалко отпор от критиците, които твърдят, че по-талантливите хора могат да скъсят това време. Все пак е добра отправна точка да приемем, че 10 000 часа практика са необходими за достигането на момента, в който просто няма чак толкова накъде повече.

За някой по-сериозно отдаден на бойните спортове, практикуването им няколко часа на ден с амбицията да стане топ професионалист, може да успее да покрие тези 10 000 часа в рамките на 10 - 15 години. Приемайки, че такъв спорт може да се подхване на възраст от 10 - 15 години, то това означава, че пиковият момент отново настъпва между 20-те и 30-те години.

Разглеждайки трите основни фактора - рефлекси, сила и издръжливост, и способности, и теглейки чертата накрая, излиза, че повечето бойци би трябвало да достигат върховия си момент в средата на 20-те си години. Разбира се, ако някой е започнал с тренировките по-късно, то и пиковият момент може да дойде по-късно. Но тъй като рефлексите започват сериозно да се забавят след определен момент, не би трябвало да е изненада, че пикът няма да бъде толкова голям, колкото е би могъл да бъде на по-ранна възраст.


Естествено, освен тези, има и редица други фактори, които определят развитието на всеки боец.

Например, като цяло е прието, че по-малките и по-леки бойци достигат върховия си момент на по-ранна възраст в сравнение с по-тежките си съратници. И наистина, има логика в това - по-леките бойци обикновено разчитат повече на скорост и рефлекси, докато по-едрите разчитат на мощ и сила. Тъй като рефлексите достигат върхова форма на по-ранна възраст, в сравнение със силата, бойците, които разчитат на тях, често също достигат пиков период на по-ранна възраст.

 
Износването на организма, подкрепено от сериозни травми, може да допринесе за влошаването на представянето и няма спор - практикуващите бойни спортове са в пъти по-застрашени от травми, в сравнение с други атлети. Самото естество на спорта предполага тялото да бъде изложено на непренебрежимо натоварване. Травмите на мускулите и ставите могат да понижат физическата сила, докато повтарящите се удари в главата могат да доведат до негативни последици за мозъка и рефлексите. Бойците, които получават много травми обикновено имат и по-кратък пиков период в кариерата си.


Въпреки всичко, подобренията в тренировките и начина на хранене на атлетите действа в тяхна полза през последните години, тъй като им позволява да поддържат по-дълго време силата и издръжливостта, необходими да бъдат на върха. Друг фактор за по-продължителния пиков период е употребата на допинг и други добавки, които подобряват представянето.

Все пак, най-отдадените атлети обикновено достигат до върховия момент към средата на 20-те си години. Колко време продължава моментът обаче и колко бързо идва спадът - всичко започва от тренировките, травмите и правилното хранене. Повече за оптималното хранене, може да научите от раздела ни със статии "Хранене и възстановяване".

Но нещата не приключват дотам - много бойци продължават да се състезават ефективно дори след върховия си период, като разчитат повече на знания и стратегия. В крайна сметка, не всичко е скорост и сила - не забравяй, че в боя акълът играе важна роля.

Последни новини

Оферта на деня

Горещи Новини

Видео

Най-четени статии днес